Ultima oră

VIDEO!!! Psihologie de sinistrat din Vadu Roşca - Au abandonat casele de la Guvern şi s-au întors în zona inundabilă

Ziarul de Vrancea
25 sep 2013 8226 vizualizări
Zeci de case construite de Guvern la Boţarlău pentru sinistraţii de la Vadu-Roşca au fost abandonate u oamenii au fost interesaţi doar să obţină acte de proprietate, apoi au scos casele la vanzare şi s-au întors în satul natal unde şi-au refăcut locuinţele u practic, doar 30% din sat este ocupat u nici satul construit de Becali nu este locuit în totalitate

Anul 2005 a rămas în istoria judeţului Vrancea ca unul dintre cei mai negrii ani. Satul Vadu-Roşca din comuna Vulturu a fost acoperit complet de apele Siretului, 350 de case fiind distruse, iar 14 vranceni şi-au pierdut viaţa înecaţi. Şapte dintre aceştia erau din satul Vadu-Roşca. Guvernul Călin Popescu Tăriceanu, Patriarhia Romană şi fotbalistul Gică Popescu au finanţat construirea a 190 de case, iar afaceristul Gigi Becali peste 200 de case, dar în locatii diferite. Atunci autorităţile au încercat ceea ce nu au reuşit comuniştii: strămutarea satului Vadu Roşca la Vulturu şi la Boţarlău, astfel încat oamenii să plece de langă Siret. Au trecut opt ani de atunci, iar astăzi oamenii trăiesc împărţiţi. Unii au abandonat casele construite de Guvern, după ce au primit acte de proprietate, şi şi-au refăcut locuinţele la Vadu-Roşca. La Boţarlău, unde statul a cheltuit sume importante pentru a le construi oamenilor un adăpost deasupra capului, ici-colo vezi cate o casa locuită. Străzi întregi sunt părăsite, casele fiind aşa cum le-a lăsat constructorul.


Singuri pe o stradă
 

„Nici aici nu-i satul ca lumea, nici acolo”, spune tanti Catinca Postolache, una dintre persoanele strămutate

Tanti Catinca Postolache are 70 de ani şi locuieşte pe o stradă pe care numai trei porti se deschid şi se închid zilnic. “Ne-am învăţat aici. Mai am o vecină în stanga şi un vecin la trei case, atat sunt pe strada asta. Oamenii şi-au refăcut casele pe vechiul loc, iar pe astea le vand. E greu aici, nu e ca în satul în care te-ai născut. Îmi mai trec pragul casei preotul şi sătenii de la Vadu-Roşca care mai sunt aici. Din Boţarlău nu vin oameni la noi. Ultima dată am fost la Vadu-Roşca acum trei ani, unde am găsit bălării. Şi acolo s-au întors ici-colo cate o casă. Nici aici nu-i satul ca lumea, nici acolo”, ne-a spus tanti Catinca. Mergand mai departe vedem că cele mai multe case au început să se degradeze, cu pereţi scorojiţi, cu lacăte pe uşi şi lanţuri la porţi. Ajungem la ultima casă din cartier, unde o găsim pe Maricica Dumitru. Pe strada sa vecinii sunt număraţi pe degete. „Le vand ca să se îmbogăţească. Cand au dat actele toţi au zis că se mută, dar apoi nu a mai venit nimeni. Pe toată strada sunt şapte mutaţi, restul s-au dus înapoi la Vadu Roşca. Nu am nimic împotrivă că nu stau aici, dar unii nu vin nici măcar să taie bălăriile. Sunt proprietari, nu? De la Vadu Roşca suntem caţiva care locuim aici”, ne-a declarat Maricica Dumitru. Femeia spune că localnicii din Boţarlău nu-i privesc cu ochi buni şi îi poreclesc „broscari”.
 

Casele se vand cu 5 -9 mii de euro

Casele făcute de Guvern la Boţarlău se vand cu preţuri ce pornesc de la 5.000-6.000 de euro pentru o casă aflată în stadiul lăsat de constructor. Dacă proprietarul a locuit o perioadă şi a făcut unele îmbunătăţiri, preţul creşte pană la 8.000-9.000 de euro. Cumpărători sunt tineri care se întorc din străinătate cu ceva bănuţi şi doresc să-şi întemeieze gospodării. „Cei cu posibilităţi se extind, dar aceştia sunt mai mult tineri care au muncit în Italia”, ne explică localnicii. De altfel, ieri am întalnit la Boţarlău caţiva muncitori care lucrau la extinderea unei case. Totuşi, puţini sunt cei care cumpără. Localnicii care şi-ar dori o astfel de locuinţă nu dispun de resurse financiare, iar mulţi din cei care au plecat peste hotare să strangă bani au cumpărat locuri de casă la strada principală. Nici casele construite de Gigi Becali nu sunt locuite toate. Şi aici oamenii, după ce s-au văzut cu actele de proprietari în buzunar, le-au scos la vanzare „Ne-am acomodat foarte bine. Soţul meu a decedat după ce a văzut casa dăramată la Vadu Roşca, făcand infarct. Copiii au plecat unul la Focşani, altul în Italia, şi am adus-o pe mama de la Galaţi să stea cu mine, că îmi era urat singură. Aici mi-am făcut gospodărie, am 100 de pui. Locuiesc mulţi oameni, au copii mici, e strada plină de copii. Stăm foarte bine aici, mulţumim lui Dumnezeu.

Eleonora Lazar locuieşte împreună cu mama ei în satul Becali

Mai sunt case care se vand, iar care are bani cumpără”, ne-a spus Eleonora Lazăr din satul „Vulturu-Becali”. Spre deosebire de Boţarlău, aici am întalnit şi copii mici pe stradă, multe case fiind locuite de fiii sinistraţilor din 2005 care şi-au întemeiat acum propriile familii. Batranii nu s-au putut desprinde de locurile natale şi au rămas în Vadu Roşca unde şi-au reclădit casele. De ape nu se mai tem, aşa cum nu se mai tem de nimic.

Aproape 70% din casele construite de Guvern sunt părăsite

Autorităţile locale au numărat recent fiecare casă locuită, iar bilanţul nu este unul bun deloc, după cum îl prezintă primarul comunei Vulturu, Nicuşor Păcuraru. „La ora actuală casele din Boţarlău, construite pentru sinistraţi de Guvernul Romaniei, sunt locuite în procent aproximativ 30%. Adică din cele 190 de case sunt ocupate doar 38. Explicaţia este că după ce s-au retras apele, majoritatea gospodarilor s-au întors la casele lor pe care le-au reparat, mă refer la cei bătrani, iar cei tineri sunt plecaţi în Italia. De caţiva ani, de cand Guvernul a hotărat ca după cinci ani de la construire se pot vinde, mulţi localnici au vandut casele. Cred că în jur de 60 de case s-au vandut. La Becali cam 60-70% dintre case sunt locuite, restul fiind părăsite”, ne-a declarat Nicuşor Păcuraru, primarul din Vulturu. Potrivit acestuia, odată cu amenajarea noilor cartiere de locuinţe, cheltuielile autorităţilor locale au crescut cu multe peste posibilităţile bugetare, fiind balastate drumuri comunale şi fiind introdus iluminatul public pe noile străzi. Practic, sătenii din Vadu Roşca trăiesc în trei locaţii diferite, dar nicăieri ca o familie, aşa cum erau înainte de inundaţiile devastatoare din 2005. (M. VLĂDESCU, A. IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video din satele sinistraţilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.