Ultima oră

PROGNOZA METEO PE TREI LUNI

Ziarul de Vrancea
20 sep 2013 1812 vizualizări
Ce ne aşteaptă de Crăciun

Iarna care vine, conform prognozelor mai multor servicii meteorologice ruse, va aduce temperaturi anormal de scăzute în Europa şi s-ar putea să fie chiar cea mai rece iarnă din ultimii 100 de ani, scrie joi ziarul rus Novîie Izvestia, citat de portalul Utro. Meteorologii români sunt mult mai rezervaţi. 

 

Advertisement

OCTOMBRIE 2013

Temperaturile medii lunare se vor situa in general in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea zonelor, exceptand sudul, sud-estul si vestul tarii, unde local vor fi posibile valori peste cele normale.
Cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta o tendinta de excedent in cea mai mare parte a tarii, exceptand regiunile sud-estice si sudice, unde acestea vor fi apropiate de normalul perioadei. Regimul termic va inregistra in general valori apropiate de normele climatologice, cu exceptia zonelor sud- estice unde sunt estimate valori peste cele normale, iar in cele nord-vestice si estice, sub mediile multianuale.


NOIEMBRIE 2013

Precipitatiile lunare se vor situa peste mediile climatologice in estul, sud-estul si centrul tarii, iar in restul teritoriului acestea vor fi in general normale. Regimul termic va fi normal in cea mai mare parte a tarii, iar in regiunile nordice si
centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scazute decat normele climatologice.

DECEMBRIE 2013

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite normale, iar local in centrul, vestul si sud-estul tarii vor fi posibile valori peste media climatologica.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimata distributia  temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

PROGNOZA DETALIATĂ ÎN DOCUMENTUL ATAŞAT

Potrivit prognozei realizată de cercetătorii ruşi, bazată pe calculul indicilor climatici, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale. În plus, în timpul acestei perioade se va produce o scădere a activităţii solare.

Un alt semn care arată că vom avea o iarnă rece este aşa-numita oscilaţie nord-atlantică, adică variabilitatea climei în Atlanticul de Nord, care se manifestă prin schimbarea temperaturii de la suprafaţa mării, scrie jurnalul.ro.

Ţările europene, cele mai afectate
Rusia nu va fi însă afectată de temperaturile anormal de scăzute, susţin meteorologii ruşi. În cele mai multe regiuni ale ţării, după cum menţionează serviciul Gismeteo, iarna viitoare, cu o probabilitate de 70%, se va încadra în temperaturile obişnuite. Excepţie ar putea face Orientul Extrem, unde temperaturile pot scădea sub valorile climatice. Din prognozele meteorologilor ruşi rezultă că cele mai afectate vor fi, ca şi anul trecut, ţările europene.


www.realitatea.net


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.