Ultima oră

Vrancea, ameninţată de ploi torenţiale similare celor din Galaţi

Ziarul de Vrancea
12 sep 2013 2947 vizualizări
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, un cod galben şi unul portocaliu de ploi însemnate cantitativ, valabile în sudul Moldovei, Dobrogea şi Muntenia.. Judeţul nostru s-a aflat sub avertizare de god galben de ploi torenţiale noaptea trecută, dar autorităţile sperau să scăpăm fără costurile înregistrate la Galaţi.La vecinii noştri nouă persoane au murit în urma ploilor

COD GALBEN şi COD PORTOCALIU de PLOI TORENŢIALE. Vezi zonele vizate

 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, un cod galben şi unul portocaliu de ploi însemnate cantitativ, valabile în sudul Moldovei, Dobrogea şi Muntenia.

Meteorologii anunta ploi torentiale in mai multe zone din tara

Meteorologii anunţă ploi torenţiale în mai multe zone din ţară
Foto: someseanul.ro

CODUL GALBEN este valabil în judeţele Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea şi Vaslui. Pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă (13-14 septembrie), pe arii extinse în sud-estul ţării vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi 25 de l/mp şi izolat 40 de l/mp.

CODUL PORTOCALIU este valabil în judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea. În judeţele Brăila şi Tulcea cantităţile de apă vor depăşi local 50-60 del/mp, iar în judeţul Galaţi mai sunt posibile cantităţi de apă de 30-40 de l/mp.


www.rtv.net

 

 

12.09.2013-ora 22,00

 

Meteorologii au anunţat pentru aseară ploi pe arii extinse în zona Galaţi – Vrancea, avertizare care a adus panică în judeţ, amintirile despre ultimele inundaţii devastatoare fiind încă vii în memoria colectivă. Potrivit avertizării, în intervalul 12 septembrie, ora 21 - 13 septembrie, ora 9, judeţul Vrancea s-a aflat sub averizare de COD GALBEN de PLOI ABUNDENTE alături de celelalte şapte judeţe din Moldova. Pe parcursul nopţii de joi spre vineri  meteorologii anunţatu ploi pe arii extinse, cu caracter torenţial, iar în Moldova cantităţile de apă urmand să depăşească local 25 l/mp şi pe arii restrânse 50 - 60 l/mp. Ieri seară, pană la închiderea ediţiei, plouase deja în partea de nord-vest a judeţului. În zona Jariştea-Odobeşti a plouat exact cum au spus meteorologii, adică torenţial. Şanţurile nu mai făceau faţă apei astfel încat aceasta se revărsa pe şosele şi chiar în curţile oamenilor. Cum nori negri erau adunaţi pe cer, de teamă să nu aibă probleme, gospodarii care locuiesc mai aproape de albiile raurilor şi-au pus la adăpost animalele şi bunurile. Autorităţile judeţene spuneau că speră ca apa căzută în cantităţi mari să nu provoace prea mari pagube vrancenilor.

Prăpăd la Galaţi
 

La vecinii noştri gălăţeni apele s-au umflat atat de tare încat au inundat mai multe localităţi. Specialiştii au spus nici mai mult nici mai puţin că “a plouat în şase ore cat în două luni”. Bilanţul decedaţilor din judeţul Galaţi era de nouă persoane ieri seară. Printre cei decedaţi se numără şi o copilă de doar 8 ani. Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inundaţiile produse în urma ploilor torenţiale, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi, au provocat pagube importante în 17 localităţi din judeţ, fiind evacuate 519 persoane. Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini. Potrivit Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri. Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a declarat că în comuna Cuca din judeţul Galaţi, una dintre localităţile în care au fost înregistrate cele mai multe victime, mai multe maşini au fost purtate de ape şi urcate direct în copaci. „Codul portocaliu, care s-a dat, a fost după ce fenomenele au început, când erau deja în desfăşurare. Nu a fost o avertizare, ci o constatare. Au funcţionat foarte bine sistemele de alarmare din comune, sirenele. Din păcate, noi am primit cod galben. Fără îndoială că meteorologia este o ştiinţă până la un punct exactă, dar situaţia era de cod roşu”, a afirmat Nicolae Bacalbaşa. Drumul Naţional (DN) 25 dintre Galaţi şi Tecuci a fost închis, între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu, din pricina apei care măsura pană la un metru pe partea carosabilă. Vrancenii care vor să doneze bani sau materiale de strictă necesitate pentru sinistraţii din judeţul Galaţi sunt rugaţi să ia legătura cu Crucea Roşie. Deja în ţară s-au organizat mai multe colecte de bani şi bunuri pentru cei care şi-au pierdut agoniseala în urma furiei dezlănţuite a naturii. (Camelia MARIN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.