Ultima oră

VIDEO!!! ENET aşteaptă mila Guvernului

Iulia Crețu
29 aug 2013 2489 vizualizări
Societatea de termoficare nu a reuşit să adune 58 de miliarde lei vechi pentru a debloca situaţia cu furnizorul de gaze, ceea ce prelungeşte duşul rece pentru focşăneni. Conducerea nouă de la ENET nu a găsit soluţia salvatoare şi aşteaptă acum “mila” Guvernului Ponta pentru că municipalitatea a epuizat fondurile pentru plata datoriilor ENET la GDF.Directorul Manole Merchea a intrat ieri în colimatorul consilierilor locali, neputand oferi nici răspunsuri, nici garanţii că apa caldă va reveni la robinete.Un document trimis aleşilor arată dezastrul economic de la societatea de termoficare

Noul director al ENET SA Focşani, Manole Merchea, poreclit Dumnezeu de pe vremea cand conducea Prefectura, nu poate face nicio minune în noua funcţie de director la societatea de termoficare. El a intrat în colimatorul Consiliului Local, la şedinţa de ieri. Deşi a promis că de la 1 septembrie se va da drumul la apă caldă pentru consumatorii racordaţi la sistemul centralizat, Merchea a întors-o ieri, recunoscand aleşilor că acest lucru este imposibil din cauza datoriilor către GDF Suez. În plus, se pare că şi municipalitatea a epuizat toate căile de ajutor pentru ENET, primarul Decebal Bacinschi afirmand că nu mai are cum să majoreze capitalul social pentru că nu mai are bani în Fondul de rezervă bugetară. Singura soluţie pentru ca focşănenii să aibă apă caldă şi căldură în sezonul rece este un ajutor de la Guvernul Romaniei, care însă nu se prefigurează a veni foarte repede. “Aţi spus că la 1 septembrie s-ar putea da drumul la apă caldă. Se va întampla acest lucru şi sub ce auspicii intrăm în sezonul rece?”, a spus Nicu Tănase de la PDL. Răspunsul lui Merchea nu a fost cel aşteptat de cei din sală. “Tehnic, suntem pregătiţi să dăm apă caldă dacă Gaz de France ne dă drumul la gaz. Din păcate, nu ne va da decat dacă le asigurăm 58 miliarde lei vechi pană la 1 septembrie şi o eşalonare pe încă atat. Din păcate, nu avem această sumă. Aştept să vedem ce se întamplă”, şi-a declarat neputinţa de a da drumul la apă caldă directorul Merchea “Dumnezeu”. Semn că nici invocarea divinităţii nu poate aduce o minune la robinetul focşănenilor şi că “banul ochiul dracului” îi pune beţe în roate lui “Dumnezeu”.

Pus la zid de PSD

Directorul Manole Merchea s-a eschivat ieri în faţa aleşilor de a anunţa care sunt măsurile sale de redresare a societăţii şi care este planul de management. Acestea au fost cerute de Aurel Bacu de la PP-DD. Răspunsul lui Merchea a frizat ridicolul. “Care este planul de management, cum vedeţi redresarea ENET? Aceste măsuri trebuie anunţate că de belele suntem sătui”, a spus Bacu. “Pentru a prezenta planul de management, între mine şi dumneavoastră mai sunt două verigi – reprezentantul AGA şi Consiliul de Administraţie. Ca să vi-l prezint, nu pot să o fac eu, din proprie iniţiativă. Planul de redresare trebuie prezentat în trei luni de la numire, ori eu am doar o lună şi o săptămană, dar mă voi încadra în termen”, a răspuns Merchea, spre stupefacţia celor prezenţi. “Nu văd a fi prezente în sală cele două vergi de care vorbiţi”, a replicat Bacu. Colegul său, Milea Lionida a comentat că “poate sunt verigile slabe”. La randul său, primarul i-a atras atenţia lui Merchea că la ENET se desfăşoară investiţii de miliarde de pe urma cărora, pană în prezent, nu se vede nimic. “Am investit miliarde, dar acest lucru nu ne-a creat niciun avantaj şi nu s-a eficientizat. Cred că principalul lucru pe care trebuie să-l aveţi în vedere este acesta: reducerea cheltuielilor”, a spus Bacinschi. Nu foarte încantat de răspunsurile liberalului s-a arătat şi liderul USL, Cătălin Vrabie, care i-a spus lui Merchea că trebuie să ia exemplu de la Electrica în privinţa încasărilor. “În trei luni să veniţi cu măsurile! Uitaţi-vă în curtea Electrica, are 100% recuperare. Trebuie să luaţi în calcul branşarea individuală. Şi vreau să vă întreb, care a fost valoarea de facturat a consumului în luna iunie şi care a fost gradul de încasare?”, a întrebat Vrabie, punandu-l în dificultate pe Merchea. Mai mult, social-democratul Bogdan Matişan a atenţionat că poate ar fi nevoie de un schimb de experinţă cu cei de la CUP pentru ca ENET să revină pe linia de plutire.

Bacinschi nu mai are bani, se invocă Guvernul USL

Nici CL nu mai poate salva ENET în acest moment, în ciuda solicitărilor de la fabrica de căldură. Întrebat de Nicu Tănase de unde se vor lua bani pentru repornirea ENET, Bacinschi a precizat că în acest moment doar Guvernul mai poate aloca o sumă salvatoare. “Aşteptăm o rectificare de la Guvern pentru că noi am terminat banii din Fondul de rezervă bugetară pentru ENET, nu mai avem posibilitatea de a mai mări capitalul social. Dacă în 2-3 săptămani nu se rezolvă, nu vom putea da drumul la apă caldă şi căldură”, a atenţionat primarul municipiului. Semn că toate drumurile conducerii ENET în această perioadă ar trebui să ducă la Bucureşti, pentru deblocarea situaţiei.

ENET, în pericol de dizolvare invocat printr-o lege abrogată

Societatea de termoficare se zbate în groapă. Noua conducere liberală de la ENET se plange în nişte adrese oficiale către municipalitate că societatea este în pericol de dizolvare din cauza unui activ net negativ de 76.051.185 lei şi solicită mărirea capitalului social cu 83.179.286 lei, ”sumă echivalentă cu veniturile proprii ale municipalităţii, inclusiv cotele defalcate din impozite pe salarii estimate a se încasa la nivelul unui an”, după cum se arată în adresa ENET. Totuşi, Romeo Seciu, reprezentantul CL la ENET şi noul director liberal Manole Merchea invocă art. 158 din legea 31/1990 privind societăţile comerciale, un articol abrogat încă din 2006, ceea ce ridică semne de întrebare privind competenţa celor puşi să conducă o societate de utilităţi publice. Articolul scos din lege spunea că “Dacă administratorii constată că, în urma unor pierderi, activul net, determinat ca diferenţă între totalul activelor şi datoriile societăţii, reprezintă mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social, vor convoca adunarea generală extraordinară, pentru a hotărî reîntregirea capitalului, reducerea lui la valoarea rămasă sau dizolvarea societăţii”, după cum se arată în Legea 31/1990, modificată ulterior prin Legea 441/2006, cand au fost abrogate mai multe articole din legea societăţilor comerciale, inclusiv cel invocat de actualii şefi.

Încasări infime pe langă datorii

Şi neputinţa celor din varful ENET nu se limitează la necunoaşterea legilor. Într-o singură lună de zile, managementul USL de la ENET nu a reuşit să adune de la populaţie decat 138.405 lei, în condiţiile în care, pentru a se da drumul la apă caldă la 1 septembrie, societatea trebuie să achite furnizorului de gaze, GDF Suez, nu mai puţin de 5.807.134 lei şi să realizeze şi o convenţie de eşalonare a datoriilor. Care nu sunt deloc puţine. ENET are de încasat 9,9 milioane lei. Din statisticile ENET aflăm că asociaţiile în facturare în comun şi cele în facturare individuală au datorii aproape egale. De la 5.000 de apartamente aflate în facturare în comun sunt de recuperat 4,6 milioane lei, iar de la 14.000 apartamente în facturare individuală, 4,5 milioane lei. ENET are de încasat şi 20.261 lei de la case, 62.875 lei de la instituţii bugetare şi 638.938 lei de la agenţi economici.

CUP vrea banii încasaţi de ENET

ENET are conturile blocate la acest moment, iar din această lună şi CUP Focşani a blocat în favoarea sa toate veniturile viitoare ale societăţii de termoficare, rezultate din livrările de energie electrică. “Avand în vedere că în septembrie 2013 trebuie efectuate testele la echipamentele montate în noua centrală termică (motoare termice şi compresoare de gaz) şi probele de punere în funcţiune pe tronsoane a reţelelor de transport şi distribuţie a agentului termic, este necesară reluarea furnizării de gaze natural de către GDF Suez. Amanarea acestor teste conduce la înregistrarea de întarzieri în derularea proiectului de reabilitare termică a sistemului de energie termică, proiect ce beneficiază de fonduri externe nerambursabile postaderare prin POS Mediu. În acest sens, este nevoie de minim 20 milioane lei pentru a acoperi datoriile existente şi facturile curente”, transmit cei de la ENET municipalităţii. ENET Focşani are datorii totale în valoare de 108.623.663 lei la GDF Suez, Rompetrol, CUP, Electrica, alţi furnizori, obligaţii fiscale către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale aferente salariilor, datorii istorice preluate de AVAS, impozite şi taxe locale, ajutoare de încălzire necuvenite din iarna 2012-2013, rate şi dobanzi aferente creditelor pentru combustibil contractate în perioada 2003-2005 şi penalităţi pentru neplata în termen a facturilor la păcura de la Rompetrol. Aceste datorii sunt înregistrate de data de 20 august. (Iulia CREŢU)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi urmări discuţiile în această temă de la CL Focşani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3916 zile, 10 ore, 2 minute, 47 secunde
Deci tocmai li s-a comunicat focsanenilor ca nu vor avea apa calda pe 1 septembrie si nu exista vreo speranta ca vor mai avea vreodata. In urma acestui anunt s-au revoltat exact 0 ( zero ) focsaneni. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.