Ultima oră

Canicula încinge atmosfera din judeţ şi pune la treabă ITM-ul

Iulia Crețu
25 iul 2013 1286 vizualizări
Temperaturile caniculare se resimt în judeţ u Crucea Roşie susţine că este pregătită pentru astfel de situaţii, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă pregăteşte controale la angajatori u voluntarii de la corturile Crucii Roşii spun că aşa zisele boli ale bătraneţii apar frecvent şi la tineri

Trebuie să suportăm din nou „focul” care se anunţă în luna lui Cuptor. Canicula este previzionată de meteorologi pană pe data de 4 august, perioadă în care vom ajunge să experimentăm temperaturi de pană la 36 de grade Celsius. Astfel, la final de iulie, potrivit estimărilor făcute de meteorologi, vom avea parte de temperaturi caniculare în cea mai mare parte a ţării, mai puţin în regiunile centrale şi nordice unde valorile termice se apropie de cele normale pentru această perioadă. În sudul şi sud-estul ţării vom avea temperaturi care se vor situa în jurul valorii de 28 de grade Celsius. Luna august vine şi ea cu temperaturi mai mari decât cele normale pentru această perioadă, acestea simţindu-se pe întreg teritoriul ţării. Prin urmare se activează din nou sfaturile date de medici pentru cei cu afecţiuni cardiace, să iasă doar în situaţia în care au nevoie urgentă. Chiar şi în aceste condiţii este bine să se hidrateze şi să meargă pe la umbră. Crucea Roşie Vrancea este pregătită să activeze punctele de prim ajutor, dacă va fi nevoie. „Avem 10 voluntari bine instruiţi care vor oferi în punctele de prim ajutor un control al tensiunii şi apă pentru hidratare”, ne-a spus Elena Băţaru, voluntar al Crucii Roşii din Focşani. Voluntarii au constat în ultimii ani că persoanele care au apelat la aceste puncte de prim ajutor, în special tinerii, se confruntă cu problemele de sănătate specifice celor bătrani. ”Am remarcat că aşa zise boli ale bătraneţii apar frecvent şi la tineri, mă refer aici la problemele cu tensiunea arterială. Mulţi au ideea că sucurile hidratează, dar este greşit şi le recomandăm apa”, ne-a spus Nicuşor Petre, voluntar al Crucii Roşii.


Canicula aduce sancţiuni pentru patroni


Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea va monitoriza modul în care angajatorii din judeţ respectă prevederile legale la locul de muncă pe timpul perioadei de caniculă. Se verifică şi respectarea prevederilor Ordonantei nr. 99/2000, privind măsurile de protecţie a salariaţilor, pe timp de caniculă. Astfel, dacă temperaturile depăşesc 37 de grade Celsius timp de două zile consecutiv sau indicele de disconfort termic depăşeste 80 de unităţi, patronii sunt obligati să aplice o serie de măsuri pentru protecţia muncitorilor. “În condiţii de temperaturi ridicate, agenţii economici trebuie să reducă normele şi programul de muncă, să asigure o ventilaţie corespunzătoare a spaţiilor în care îşi desfăşoară activităţile muncitorii, să eşaloneze perioadele de lucru si să asigure pentru fiecare persoană pe schimb între doi şi patru litri de apă minerală. În agricultură, pe şantierele de construcţii, în halele industriale, care nu au posibilitatea asigurării unor condiţii de microclimat corespunzător, activitatea se va desfăşura dimineaţa şi seara”, ne-a spus Eliza Botezatu, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă. Angajatorii care nu se conformează îşi asumă sancţiuni care pot ajunge la 2.500 de lei. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.