Ultima oră

FBI-ul umblă după falsificatorii de carduri bancare vranceni

Dan Chiriac
28 mar 2013 3135 vizualizări
78 de percheziţii au fost efectuate în Romania, iar alte opt în străinătate, pentru depistarea unei reţele de falsificatori.Suspecţii sunt acuzaţi de o fraudă de două milioane de euro.In Vrancea s-au efectuat patru perchezii, iar doi focşăneni au fost duşi la audieri

Joi dimineaţă, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, sub coordonarea DIICOT - Structura Centrală şi a Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – IGPR au desfăşurat o acţiune cu efective mărite, pe plan naţional şi internaţional. Au fost efectuate 78 de percheziţii, dintre care patru în Vrancea. De asemenea, în baza cererilor formulate se efectuează simultan percheziţii în străinătate, unde o parte dintre suspecţii români au reşedinţă şi deţin sisteme informatice, echipamente skimming, aparatură de contrafacere de carduri, carduri falsificate, înscrisuri sau alte bunuri folosite la comiterea infracţiunilor, respectiv în Anglia, Londra, Germania, SUA şi Republica Dominicană. Au fost emise 70 mandate de aducere faţă de suspecţi. În Vrancea, poliţiştii vranceni au descins la trei adrese din Focşani şi într-o casă din Slobozia Bradului. Doi focşăneni au fost duşi la audieri la sediul DIICOT Piteşti. “În fapt, oamenii legii au stabilit că, din anul 2011, pe raza municipiului Bucureşti şi a 22 de judeţe, respectiv Vâlcea, Olt, Satu Mare, Hunedoara, Constanţa, Bacău, Ialomiţa, Sibiu, Sălaj, Timişoara, Vrancea, Vaslui, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Galaţi, Ilfov, Iaşi, Giurgiu, Neamţ, precum şi în străinătate, în 17 ţări, respectiv în SUA, Republica Dominicană, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Elveţia, Spania, Portugalia, Franţa şi Ucraina, acţionează 7 grupuri infracţionale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate şi ierarhizate, ce săvarşesc infracţiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding – tranzacţionare ilicită şi/sau utilizare frauduloasă de informaţii furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri/plăţi frauduloase de numerar). Prejudiciul total estimat este de aproximativ 2 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al poliţiei romane.

FBI supraveghează ancheta

Cazul a intrat şi în atenţia organelor de anchetă din Europa şi Statele Unite ale Americii. Astfel, în cadrul centrului de comandă sunt prezenţi reprezentanţi ai EUROPOL. De asemenea, acţiunea a fost sprijinită de Biroul FBI din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, agenţi FBI din SUA, New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, reprezentanţi BKA Wiesbaden – Germania, investigatori din cadrul DCPCU Londra şi EUROJUST, precum şi cu autorităţi din Marea Britanie, Spania, Elveţia şi Portugalia. Victimele infracţiunilor sunt persoane fizice/juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveţia, Austria, Franţa, Lituania, SUA. Suspecţii îşi desfăşurau activitatea ilicită atât în România, cât şi în străinătate. “În România organizau activitatea infracţională, fiind implicate persoane cu trecut infracţional, în special infracţiuni judiciare, care, prin poziţiile pe care le ocupă în mediile respective, reuşesc să atragă fonduri, să asigure protecţie, anonimat, să îngreuneze descoperirea lor de către anchetatori şi să asigure desfăşurarea activităţilor ilicite în condiţii cât mai bune, pentru obţinerea unui profit rapid. De asemenea, fabricau echipamentele skimming, atât pentru ATM-uri, cât şi pentru terminale POS în cadrul unor adevărate „laboratoare” şi ridicau banii proveniţi din infracţiuni, încasaţi în străinătate şi trimişi în ţară. În străinătate (pe teritoriile Spaniei, Elveţiei, Portugaliei, Franţei, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei, Austriei), instalau dispozitivele skimming pe ATM-uri și POS –uri, suspecţii identificând în prealabil locurile (supermarket-uri, magazine), unde se ascundeau pe timpul nopţii şi manipulau echipamentele. Ulterior, datele confidenţiale bancare erau preluate prin tehnologia bluetooth sau se ridicau terminalele POS (înscenarea unor jafuri), falsificau instrumente de plată electronice, retrăgeau numerar din conturile de card compromise de la bancomate, folosind carduri contrafăcute şi achiziţionau produse din diverse unităţi, folosind carduri contrafăcute. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea mijloacelor de plată electronică, utilizate pentru retragerea banilor, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei şi Nepalului”, se mai arată în comunicatul poliţiei romane. Suspecţii sunt cercetaţi sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, fabricarea ori deţinerea de echipamente, inclusiv hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. (Dan CHIRIAC)

 

Percheziţii în Vrancea la falsificatorii de la carduri bancare

Suspecţii sunt acuzaţi de o fraudă de două milioane de euro

Joi dimineaţă, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală şi a Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., au desfăşurat o acţiune cu efective mărite, pe plan naţional şi internaţional. Au fost efectuate 78 de percheziţii, dintre care patru în Vrancea. De asemenea, în baza cererilor formulate se efectuează simultan percheziţii în străinătate, unde o parte dintre suspecţii români au reşedinţă  şi deţin sisteme informatice, echipamente skimming, aparatură de contrafacere de carduri, carduri falsificate, înscrisuri sau alte bunuri folosite la comiterea infracţiunilor, respectiv în Anglia, Londra, Germania, S.U.A. şi Republica Dominicană. Au fost emise 70 mandate de aducere faţă de suspecţi. În Vrancea, poliţiştii vranceni au descins la trei adrese din Focşani şi într-o casă din Slobozia Bradului. “În fapt, oamenii legii au stabilit că, din anul 2011, pe raza municipiului Bucureşti şi a 22 de judeţe, respectiv Vâlcea, Olt, Satu Mare, Hunedoara, Constanţa, Bacău, Ialomiţa, Sibiu, Sălaj, Timişoara, Vrancea, Vaslui, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Galaţi, Ilfov, Iaşi, Giurgiu, Neamţ, precum şi în străinătate, în 17 ţări, respectiv în S.U.A., Republica Dominicană, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Elveţia, Spania, Portugalia, Franţa şi Ucraina, acţionează 7 grupuri infracţionale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate şi ierarhizate, ce săvarşesc infracţiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding – tranzacţionare ilicită şi/sau utilizare frauduloasă de informaţii furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri/plăţi frauduloase de numerar. Prejudiciul total estimat este de aproximativ 2 milioane de euro”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Romane. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cetatean, acum 4054 zile, 1 ora, 38 minute, 31 secunde
Eu cred ca nu se poate pune semn de egalitate intre hackeri- oameni cu abilitati in domeniul IT remarcabile si falsificatorii sau hotii de carduri bancare.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.