Ultima oră

Judecătorii vranceni nu vor să o recunoască pe procuroarea Hăineală ca şefă a CSM

Gabriel Sava
6 ian 2013 3309 vizualizări
Judecătorul Adrian Toni Neacşu a avut o poziţie critică chiar în timpul şedinţei de alegere a preşedintelui CSM, cand îşi posta ideile pe reţeaua de socializarea Facebook u şi AMR consideră alegerea procurorului Oana Andrea Schmidt-Hăineală ca fiind „un lucru nefiresc şi nelalocul lui”, pe motiv că procurorii sunt pe o treaptă mai jos decat magistraţii u noua preşedintă a CSM s-a născut în Focşani, unde tatăl ei a fost procuror în timpul regimului comunist

Alegerea în şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a procurorului Oana Andrea Schmidt-Hăineală ca preşedinte al acestui for a fost aspru criticată de reprezentanţii judecătorilor. Asta mai ales după ce, în mandatul trecut, Schmidt-Hăineală a ocupat funcţia de vicepreşedinte. Prima poziţie publică exprimată în acest sens a fost cea a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din Romania (UNJR), asociaţie profesională care a cerut încă din ziua şedinţei, respectiv de vineri, amanarea dezbaterilor. "U.N.J.R. cere public C.S.M. amânarea alegerii conducerii Consiliului, programată pentru data de 04.01.2013, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaţilor. Precizăm că încă din data de 19.12.2012 U.N.J.R. a solicitat în mod oficial actualei conduceri a C.S.M. asumarea publică a candidaturilor pentru funcţiile de președinte și vicepreședinte al Consiliului și a proiectelor candidaţilor. Până în acest moment, niciun membru al Consiliului nu și-a anunţat candidatura, iar pe site-ul oficial al Consiliului nu este publicat niciun anunţ în acest sens”, se arată în comunicatul UNJR. La scurtă vreme, judecătorul vrancean Adrian Toni Neacşu, reprezentant din partea tribunalelor în cadrul CSM,  a comentat pe pagina personală de Facebook depunerea candidaturilor. „Nu sunt decat 2 candidaturi. Una pe care o ştim de o lună (n.r.-judecătorul Mircea Bucurel Aron, de la ÎCCJ)  şi alta de care am aflat în această dimineaţă, surprinzătoare, pentru că niciodată un procuror nu a fost preşedinte CSM”. Chiar în timpul dezbaterii, judecătorul vrancean şi-a exprimat dezgustul faţă de şedinţa la care era prezent. „Vă rog să mă credeţi, mi-e ruşine de toată această procedură şi de balcanismul dezbaterii”, a comentat pe Facebook judecătorul Neacşu. „Am anunţat astăzi extrem de transparent: ÎNTREAGA secţie pentru judecători a votat pentu candidatura d-lui judecător Aron, cu excepţia d-lui Cristi Danileţ, a d-nei Alina Ghica şi a preşedintei ÎCCJ, Livia Stanciu. Întrega secţie pentu judecători, cu excepţiile amintite, exact pentru a evita astfel de intoxicaţii ulterioare, a decis SEMNAREA voturilor. Ca atare au votat pentru d-nul Aron: Neacşu, Dumbravă, Şerban, Bordea, Aron, Tudose, Neagoe, Pivniceru. Toti ceilalti 10, inclusiv reprezentanţii societăţii civile, precum şi judecătorii Stanciu, Ghica, Danileţ, au votat ptr d-na Hăineală, în final scorul fiind 10 la 8”, a mai anunţat vineri, judecătorul Neacşu, după ce s-a validat rezultatul alegerii noului preşedinte al CSM.

AMR condamnă alegerea lui Hăineală în fruntea CSM

Una dintre cele mai importante asociaţii profesionale ale magistraţilor, Asociaţia Magistraţilor din Romania (AMR) a dat sambătă un comunicat de presă referitor la modul în care s-a ales preşedintele CSM. Printre magistraţii care subscriu la conţinutul comunicatului se numără şi judecătorul Mariana Săndina Croitoru, care este preşedinta ARM filiala Vrancea şi vicepreşedinte la nivel naţional. „Asociaţia Magistraţilor din România consideră un lucru nefiresc şi nelalocul lui alegerea în funcţia de preşedinte al organismului care garantează independenţa justiţiei a unui procuror a cărui activitate este supusă controlului ierarhic şi care funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei. Controlulul ierarhic exercitabil conform Constituţiei asupra unei persoane care conduce o instituţie reprezintă o formă de control asupra instituţiei înseşi. Dincolo de interdicţii legale exprese, interpretarea sistematică şi teleologică a Constituţiei şi a Legii de organizare a CSM duce fără putinţă de tăgadă la concluzia că în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un preşedinte judecător. Independenţa judecătorului nu este asigurată şi garantată nicăieri în lume de o persoană care printre altele nu face parte din rândul judecătorilor şi nu se bucură la rândul ei de garanţiile cu privire la respectarea cărora trebuie să vegheze.”, se arată în comunicatul AMR, semnat de judectătorul Dumitru Marcel Gavriş. (Gabriel SAVA)

Noua preşedintă a CSM are legături cu Vrancea

Procurorul Oana Andrea Schmidt-Hăineală are legătură cu Vrancea prin prisma tatălui său, Ioan Hăineală, care a lucrat la procuratura focşăneană înainte de 1989. Ioan Hăineală a fost procuror în procuratura judeţeană în perioada regimului comunist, după care a avansat pe diverse funcţii de răspundere în parchete, inclusiv în Capitală, unde în 1990 era procuror-şef al Bucureştiului. Ulterior, familia s-a mutat la Bacău, însă actuala procuroare Oana Hăineală s-a născut în Focşani. În varstă de 37 de ani, Oana Andreea Schmidt Hăineală a fost aleasă în 2010 membru în Consiliul Superior al Magistraturii, din partea parchetelor de pe lîangă tribunale, pentru un mandat de 6 ani, în urmă cu un an fiind aleasă cu 11 voturi ca vicepreşedintă a CSM. Ea a candidat din partea Parchetului de pe langă Tribunalul Braşov. Magistratul a fost avocat, procuror, procuror şef la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bacău iar în ultimii ani a ocupat diferite funcţii de răspundere în aparatul guvernamental. (G. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Ulise Grosu, acum 4149 zile, 13 ore, 11 minute, 52 secunde
@piscoci "De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere", iar in cazul Domniei Voastre, nu pot sa spun, decat : " Iarta-l Doamne ca nu stie ce spune".
PT DANB, acum 4149 zile, 18 ore, 21 minute
Danb, mai usor cu atacul la unguri, tu pe ce lume traiesti? Nu ai vazut ca ponta le da functii pe sub [/b]mana la maghiari, de unde stii ca sotul doamnei nu va primi functia de secretar de stat in citeste integral
piscoci, acum 4149 zile, 18 ore, 30 minute, 6 secunde
Sa-ti fie rusine,ghizuroi batran,ai zapacit lumea cu psihiatria si robinetii tai!Muta-te in Africa la Ecuator,ca acolo pluoa zilnic!
Ulise Grosu, acum 4149 zile, 19 ore, 11 minute, 29 secunde
Avand o experienta destul de trista cu Justitia, Sistemului din Provincia Europeana Vrancea, in opinia mea, ceia ce se intampla la CSM, este o confirmare a maximei populare, "cum e turcul, e si citeste integral
gogu, acum 4150 zile, 1 ora, 5 minute, 40 secunde
Nene Toni Neacsu laso mai moale ca si tu o dai cum bate vantul,pacat de tineretul din justitie aceiasi oglinda ca a tineretului din politica. PARAVANE.
maria , acum 4150 zile, 7 ore, 25 minute, 47 secunde
Mai taca-ti gura ,danb.In ultima vreme numai prostii vorbesti
danb, acum 4150 zile, 7 ore, 59 minute, 11 secunde
Cum procurorii comunisti erau automat si securisti se poate spune ca asistam la perpetuarea Securitatii in noile structuri de forta ale actualului stat roman. Justitia insa intr-un stat european ar citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.