Ultima oră

„Toporatorii” pădurilor de la Cîmpuri dau ochii cu instanţa

Gabriel Sava
6 ian 2012 3917 vizualizări
Patronul unei societăţi forestiere din Reghiu şi un inginer al ITRSV au fost trimişi în judecată pentru că au tăiat ilegal 669 arbori u inginerul silvic cumpărase pădurea de la proprietari şi i-a vîndut-o lui Iuga care a exploatat-o u ambii inculpaţi se află în arest preventiv de anul trecut

Procurorii au finalizat cercetările în cazul patronului de la Reghiu, acuzat că a doborît 669 de arbori, în valoare de peste 145.000 lei. Conform materialului de urmărire penală, Florin Iuga, în calitate de administrator al SC Flori Forest SRL Reghiu, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de participaţie improprie la tăiere de arbori. Procurorii spun că anul trecut, după ce anterior a cumpărat trei suprafeţe de pădure de la inginerul silvic George Daniel Răduţă, Florin Iuga i-a determinat cu intenţie pe mai mulţi angajaţi ai societăţii sale să taie arbori nemarcaţi. Un control al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vînătoare (ITRSV) Vrancea a scos la iveală că, în cele circa cinci hectare de pădure în care exploata societatea lui Iuga, au fost tăiaţi 669 de arbori nemarcaţi, cu un volum de aproape 1500 m.c. şi cu un prejudiciu iniţial de peste 585.000 lei, din care, Ocolul Silvic Soveja s-a constituit parte civilă cu suma de 145.000 lei. În materialul de urmărire penală s-a reţinut că arborii, fag şi brad, au fost doborîţi în perioada iunie 2010- mai 2011, după care lemnul a fost vîndut. Iniţial, Florin Iuga a fost acuzat şi de evaziune fiscală, însă a fost scos de sub urmărirea penală pentru această infracţiune. „Prejudiciul de 1.600 lei reprezentînd impozitul pe profit şi de aproape 6.500 lei reprezentînd impozitul pe dividende, a fost achitat integral”, a declarat procurorul Paul Mihăilă, purtătorul de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Vrancea.

Inginerul ITRSV, acuzat de două infracţiuni la regimul silvic

Celălalt inculpat din dosar, inginerul silvic George Daniel Răduţă, a fost trimis în judecată pentru participaţie improprie la tăiere de arbori şi pentru folosirea fără drept a ciocanului silvic. Pentru prima faptă, procurorii au reţinut că Răduţă i-ar fi determinat cu intenţie pe angajaţii lui Iuga să taie nemarcat arbori din cele trei parchete. Pentru cea de-a doua faptă, procurorii spun că Răduţă l-a determinat pe un alt învinuit în dosar, inginerul silvic Gheorghe Dragu, de la Ocolul Silvic Soveja, să marcheze cu ciocanul silvic mai mulţi arbori sub promisiunea că va obţine în scurt timp întreaga documentaţie necesară şi avizele cerute de lege. Gheorghe Dragu a fost scos de sub urmărirea penală, procurorii considerînd că fapta sa a fost lipsită de intenţie. Toate cele trei suprafeţe de pădure, în care a exploatat societatea lui Iuga au fost cumpărate de inginerul George Răduţă de la diverşi proprietari de la Cîmpuri. La scurt timp, dreptul de exploatare al masei lemnoase, într-un caz, şi întreaga suprafaţă forestieră în celelalte două cazuri, au fost vîndute către societatea lui Florin Iuga, care, la scurt timp, a început şi exploatarea în teren.

Ambii inculpaţi, arestaţi în cauză

Inginerul George Răduţă a fost arestat în luna octombrie, cînd procurorii au considerat că funcţionarul de la ITRSV Focşani ar fi încercat să influenţeze martorii din dosar să declare fapte care nu ar fi corespuns realităţii. După arestarea sa, George Răduţă, care lucrează din 2006 pe un post de consilier în cadrul Biroului de Control Silvic, a fost suspendat din funcţie pînă la finalizarea cercetărilor penale. Florin Iuga a fost arestat la sfîrşitul lunii august şi eliberat pentru cîteva zile pe o eroare de procedură la începutul lui septembrie. Iuga nu este la prima tangenţă cu oamenii legii după ce, pe 15 aprilie 2011, patronul a fost trimis în judecată pentru că, în calitate de administrator al aceleaşi societăţi, nu a dat curs invitaţiilor repetate ale organelor de inspecţie fiscală care doreau să-i verifice documentele contabile. Ocolul Silvic Soveja a făcut obiectul mai multor verificări ale Corpului de Control al Romsilva anul trecut, zeci de silvicultori şi poliţişti fiind angrenaţi în această acţiune derulată pe parcursul a trei luni. Raportul a ajuns pe masa procurorilor vrînceni. (Gabriel SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
yyyyyyyyy, acum 4222 zile, 9 ore, 20 minute, 16 secunde
cocanul padurarului :))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.