Ultima oră

Bilanţul inundaţiilor: 12 localităţi cu probleme din cauza apelor!

Ziarul de Vrancea
12 oct 2016 8393 vizualizări
La Sihlea intervin şi reprezentanţi ai serviciilor de urgenţă din Buzău pentru scoaterea apei din gospodării. Apele s-au mai domolit însă pericolul există în continuare.

Ploile căzute în ultima perioadă au dus la probleme în mare parte din judeţ însă cele mai afectate localităţi sunt, din declaraţiile autorităţilor, Sihlea şi Tătăranu. 20 de locuinţe din satul Bordeasca Veche, comuna Tătăranu, au fost inundate de apele pârâului Bălanu. Acesta preia apa de la ploi şi se revarsă în Râmnicu Sărat. ”Nu au fost niciodată apele aşa de mari cum sunt acum. Urmează să ne ducem la faţa locului cu două utilaje, să vedem ce putem face”, a declarat primarul Bănel Bărbieru. Nu este prima dată când pârâul Bălanu pune în pericol casele din zonă. În trecut au fost probleme din cauza colmatării albiei cu gunoaie şi vegetaţie. La rândul său, prefectul Sorin Hornea a declarat că în urma apariţiei situaţiei de urgenţă de la Tătăranu la faţa locului vor fi trimise motopompe de mare capacitate pentru a scoate apa din locuinţe. La Sihlea au fost mobilizate cele mai importante forţe de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, conform purtătorului de cuvânt al instituţiei. În localitate, conform lui Paul Bîndar, intervin la acest moment şi reprezentanţi ai serviciilor de urgenţă din judeţul Buzău, problemele fiind provocate de apa care a intrat în mai multe gospodării. În cursul nopţii trecute, DC 142,care face legătura între Vârteşcoiu şi municipiul Focşani prin comuna Cîmpineanca era anunţat de către primarul Viorel Mîrza blocat la intrare în satul Pietroasa (Cîmpineanca), astfel încât traficul a fost deviat prin Vârteşcoiu.

Apele s-au mai domolit însă pericolul rămâne

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea spun că debitele de pe principalele cursuri de apă din judeţ sunt în scădere. Din cauza precipitaţiilor şi a torenţilor însă, afluenţii Râmnicului, ai Milcovului şi Putnei pot crea încă probleme. „Au fost precipitaţii abundente, au depăşit 60 l/m.p. Pericolul principal a trecut. Apele sunt umflate însă problema este la afluenţi pentru că, din cauza torenţilor care îi alimentează, apare fenomenul de remu. Adică apa din afluenţi nu mai este preluată şi creşte debitul pe albiilor acestora, creând probleme în special în zonele de vărsare”, a precizat Cătălin Kanty Popescu, directorul SGA Vrancea.

Care este situaţia în acest moment în judeţ

“Ca urmare a fenomenelor meteorologice înregistrate în cursul nopţii trecute, mai multe localităţi din judeţul Vrancea au fost afectate de inundaţii. Apa rezultată din cantităţile mari de precipitaţii căzute a pătruns în gospodăriile oamenilor din municipiile Focşani şi Adjud şi localităţile Gugeşti, Urecheşti, Bilieşti, Homocea, Ploscuţeni, Mărăşeşti, Năneşti, Sihlea, Vânători şi Tătăranu. Pompierii acţionează pentru evacuarea apei din curţi şi case în comuna Gugeşti cu 2 autospeciale, 2 motopompe şi 6 subofiţeri, în comuna Urecheşti cu 1 autospecială, 1 motopompă şi 3 subofiţeri, în comuna Ploscuţeni cu 1 autospecială, 1 motopompă şi 3 subofiţeri, în Dumbrăveni cu 1 autospecială şi 1 motopompă, în satul Bogza (comuna Sihlea) cu 2 autospeciale, 3 motopompe şi 6 subofiţeri, iar în municipiul Focşani cu 1 autospecială. De asemenea pompierii militari au intervenit în municipiul Focşani cu 1 autospecială şi 3 subofiţeri, pentru evacuarea apei din 3 garaje subterane şi în comuna Bilieşti cu 1 autospecială şi 4 subofiţeri pentru evacuarea apei din 1 gospodărie.  Din fericire nu a fost necesară evacuarea populaţiei din zonele afectate, neexistând persoane a căror viaţă să fie pusă în pericol. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat la Vintileasca (38,7 l/mp), Vulturu (36,1 l/mp) şi Vânători (27,6 l/mp)”, a comunicat lt. Paul Bîndar, purtătorul de cuvânt al ISU. (M. BOICU, G. SAVA)


Apele au acoperit drumul de la intrarea în Homocea dinspre Adjud.


Citiţi în cotinuare INFORMAREA DE PRESĂ transmisă  de

COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII

DE URGENŢĂ VRANCEA

 

 

 

Ca urmare a fenomenelor meteorologice înregistrate în cursul nopți trecute, mai multe localități din judeţul Vrancea au fost afectate de inundații. Apa rezultată din cantitățile mari de precipitații căzute a pătruns în gospodăriile oamenilor din municipiile Focșani și Adjud și localitățile Gugești, Urechești, Biliești, Homocea, Ploscuțeni, Mărășești, Nănești, Sihlea, Vânători și Tătăranu.

Pompierii acționează pentru evacuarea apei din curți și case în comuna Gugești cu 2 autospeciale, 2 motopompe și 6 subofițeri, în comuna Urechești cu 1 autospecială, 1 motopompă și 3 subofițeri, în comuna Ploscuțeni cu 1 autospecială, 1 motopompă și 3 subofițeri, în Dumbrăveni cu 1 autospecială și 1 motopompă, în satul Bogza (comuna Sihlea) cu 2 autospeciale, 3 motopompe și 6 subofițeri, iar în municipiul Focșani cu 1 autospecială. De asemenea pompierii militari au intervenit în municipiul Focșani cu 1 autospecială și 3 subofițeri, pentru evacuarea apei din 3 garaje subterane și în comuna Biliești cu 1 autospecială și 4 subofițeri pentru evacuarea apei din 1 gospodărie.

Din fericire nu a fost necesară evacuarea populației din zonele afectate, neexistând persoane a căror viață să fie pusă în pericol.

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat la Vintileasca (38,7 l/mp), Vulturu (36,1 l/mp) şi Vânători (27,6 l/mp).

În baza ordinului Prefectului judeţului Vrancea şi în scopul monitorizării şi gestionării eficiente a tuturor situaţiilor de urgenţă manifestate pe fondul emiterii avertizărilor meteorologice şi hidrologice, începând cu data de 11.10.2016, ora 18:00 a fost activată Grupa Operativă Judeţeană.

În continuare rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu până astăzi la ora 20.00 și avertizarea hidrologică de cod portocaliu până în data de 13.10.2016, ora 06.00, pe râurile din bazinele hidrografice Putna, Bârlad și Siret. Se monitorizează evoluţia fenomenelor meteorologice, precum şi a situaţiei operative, iar instituţiile care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, intervin cu personal şi tehnică specifică în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor publice locale.

 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.