Ultima oră

De ce stăm cu frica în sân de fiecare dată când plouă mai tare!?

Ziarul de Vrancea
12 apr 2016 3584 vizualizări
Ploile din ultimele zile au spălat drumurile acoperite cu piatră şi au inundat curtea fabricii Sorste. Putna şi Milcovul au ieşit din matcă, dar au inundat doar terenuri agricole.La Jitia s-a instituit preventiv o restricţie de greutate pentru a preveni stricarea terasamentului drumului.Pompierii au salvat mai multe oi şi capre înconjurate de ape la Adjud


Precipitaţiile care au căzut în noaptea de luni spre marţi au fost mai mari decât anunţaseră meteorologii şi au dus la creşteri ale apelor râurilor, mici inundaţii şi drumuri cu balast “spălate” de piatră. Ca de fiecare dată, localnicii din zonele expuse au stat cu frica în sân pentru că autorităţile nu au investit în lucrări serioase de apărare pe râuri, în ciuda marilor valuri de inundaţii care au lovit judeţul în ultimul deceniu. Pe DN 2N, la Jitia, a fost instituită o restricţie de circulaţie pentru maşinile cu o greutate de 7,5 tone, pentru a preveni stricarea terasamentului pe fondul reactivării alunecărilor de teren. Restricţia a fost ridicată marţi la prânz, însă pericolul alunecărilor de teren persistă în zonă. “S-a impus această restricţie pentru că erau premizele deplasării carosabilului. Din fericire nu s-a întâmplat acest lucru. Exista însă acest pericol şi ca să nu contribuim şi noi, oamenii, la agravarea situaţiei am luat măsura restricţiei, care a funcţionat”, a declarat prefectul Nicuşor Halici.

A fost inundată iar fabrica Sorinei Plăcintă!

Marţi la prânz, pompierii vrânceni au fost solicitaţi să intervină pentru scoaterea apei din incinta SC Sorste SA Focşani, fabrică de confecţii situată la ieşirea din Focşani, pe E85. Nu este prima oară când curtea societăţii administrată de Sorina Plăcintă Bucuraş, situată la ieşirea spre Garoafa, este inundată din pricina înfundării unui canal care ar fi trebuit să colecteze apa. La faţa locului au acţionat mai multe autospeciale. De asemenea, pompierii au intervenit în satul Burcioaia, de lângă Adjud, pentru salvarea mai multor oi şi capre care au rămas izolate pe o insulă înconjurată de ape.

Un mal a alunecat la Odobeşti

Debitul mare al râurilor mari din judeţ a pus câteva mici probleme marţi dimineaţă în zona localităţilor Milcovul, Lămoteşti, Mirceşti. Siretul nu a mai putut preluat apele din Putna şi Milcov, iar câteva grădini au fost afectate. La Odobeşti, pe strada Măgura, care duce spre satul Vărsătura, din comuna Jariştea, un mal a alunecat din cauza precipitaţiilor. “A alunecat un mal pe o porţiune de 15 – 20 metri, cu nişte copaci. Un copac a atins o magazie, dar nu este grav. La ora actuală utilajele lucrează pentru curăţarea zonei”, ne-a declarat viceprimarul Florin Vetrescu. La Prefectură au mai început să vină rapoarte din judeţ cu pagubele produse de ploi. “Sunt “celebrele” scurgeri de pe versanţi în drumurile publice şi "spălarea" drumurilor. Problema au fost la Mera, Tulnici sau Nereju”, a precizat prefectul Nicuşor Halici.

Milcovul şi Putna şi-au ieşit din matcă

Milcovul şu Putna au atins luni după-amiază cotele de inundaţie în zona satelor Milcovul, Lămoteşti şi Mirceşti

Râurile Milcovul şi Putna au atins marţi cotele de inundaţie. Hidrologii se aşteptau la creşteri importante pe cele două râuri, acestea atingând  nivelul de inundaţie. Potrivit prefectului Nicuşor Halici, au apărut probleme după ce Siretul nu a mai putut prelua apele din cele două râuri. Milcovul a atins luni după-amiază cota de atenţie la Goleşti, iar în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 01,00, s-au atins şi cotele de inundaţie. Din fericire nu au fost probleme, nivelul râului fiind în scădere marţi când nivelul apei a ajuns cu 10 cm sub cota de atenţie. Apele au creat probleme în comuna Milcovul unde zeci de hectare de teren au fost inundate. Şi râul Putna a creat probleme în satul Mirceşti unde luni seara se depăşise cota de atenţie cu 12 cm, iar peste noapte a fost depăşită şi cota de inundaţie cu 4 cm. Creşteri foarte mari ale nivelului apei au fost şi la Boţârlău unde apere râului au depăşit marţi la prânz cota de inundaţie cu mai bine de jumătate de metru. "Din fericire, nivelurile apelor sunt în scădere în acest moment", ne-a declarat marţi seara Sergiu Mihăilă de la SGA Vrancea. Nivelul precipitaţiilor căzute în Vrancea în aceste zile au atins 71 l/mp la Fitioneşti, dar cantităţi însemnate de precipitaţii au fost şi la Groapa Tufei - 63,5 l/mp, Goleşti – 51,8 l/mp, Herăstrău – 47 l/mp, Mirceşti – 46 l/mp. (Mihaela VLĂDESCU, Dan CHIRIAC, Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
tudor, acum 2959 zile, 5 ore, 18 minute, 54 secunde
Nu o sa mai stam cu frica in san când ploua doar atunci când pesedistii CJ si Primariei Focsani vor pleca de la conducere.Cat timp sunt ei o sa fie o mocirla mai mare in tot Focsaniul caci citeste integral
firicel, acum 2959 zile, 6 ore, 33 minute, 32 secunde
SC Sorste SA sa-si faca canalizare nu sa se planga la primarie ca nu exista in zona , desi stia ce zona inundabila a cumparat.
carcotas, acum 2959 zile, 9 ore, 17 minute, 31 secunde
....ai fost obligat???? Si daca vine apa mare si prin bresa creata iti ia casa??? Statul e de vina ca nu a facut digul cum trebuie nu??? De pompe a-ti auzit??
, acum 2959 zile, 5 ore, 6 minute, 44 secunde
Decat un dig prost facut mai bine lipsa apa intra si ese ca si pana acum si nuti fa probleme pentru casa mea ca daca imi ia mie casa centrul comunei va inceta sa mai existe cu mult inainte si ca citeste integral
Neamtu, acum 2959 zile, 19 ore, 9 minute, 4 secunde
Ca raspuns la titlul acestui articol as spune ca stam cu frica-n san de fiecare data cand ploua datorita fptului ca se stie de ani de zile care sunt zonele cu risc si nu se face nimic s-au daca se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.