Ultima oră

"Oameni buni, Ambulanţa nu este taxi!"

Ziarul de Vrancea
20 oct 2015 3939 vizualizări
Nu folosiţi ambulanţa pe post de taxi, avertizează oficialii Serviciului Judeţean de Ambulanţă u jumătate din cazurile care ajung la UPU nu sunt urgenţe iar o alarmă falsă poate pune în pericol viaţa altcuiva

Cel puţin jumătate dintre cazurile care vin zilnic cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean din Focşani ar putea fi rezolvate prin medicul de familie. Însă zilnic, ambulanţa este solicitată chiar şi de bolnavi care vor să ajungă la spital pentru simple controale medicale şi folosesc ambulanţa pe post de taxi, gândind că, dacă ajung cu ambulanţa la UPU, vor avea mai uşor acces la anumite servicii medicale. Lucru total eronat. Pentru că, dacă se constată că nu este vorba despre o urgenţă reală, pacientul este trimis acasă la fel cum a venit. Însă “plimbarea” cu ambulanţa la spital poate costa viaţa unui pacient care efectiv are nevoie de acest serviciu. “Îi găsim adesea cu sacoşa la poartă, pregătiţi să meargă la spital. Sunt multe urgenţe care nu au ce căuta la UPU. O simplă vizită la medicul de familie le-ar putea rezolva. Dacă medicul de familie consideră că se impun alte investigaţii poate da o trimitere. Şi dacă dă o trimitere nu înseamnă neapărat că trebuie să meargă cu ambulanţa”, a declarat pentru Ziarul de Vrancea dr. Laurenţiu Albiş, directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

O alarmă falsă poate costa viaţa unui om

Echipajul medical care ajunge la locul intervenţiei nu poate refuza preluarea pacientului şi transportul acestuia la spital, motiv pentru care “unii folosesc ambulanţa pe post de taxi, sunând pentru simple controale". "Un astfel de pacient foloseşte un echipaj care ar putea interveni pentru o urgenţă reală. În plus, şi costurile sunt mari, iar noi nu avem un buget prea generos”, adaugă doctorul Albiş. O soluţie pentru ca serviciile de urgenţă să nu mai fie solicitate oricând şi pentru orice ar putea fi plata acestor servicii, dar legislaţia nu permite deocamdată sancţionarea celor care solicită nemotivat serviciile de ambulanţă. “Lucrurile acestea se întâmplă destul de des, şi, de multe ori, un astfel de pacient ocupă o maşină care ar putea fi utilă altcuiva, zona rămâne descoperită şi suntem nevoiţi, dacă apare o altă urgenţă, să trimitem un echipaj de la depărtare, fapt care poate determina întârzieri notabile”, mai spune dr. Laurenţiu Albis.

Ce trebuie să ştiţi atunci când sunaţi la ambulanţă

Atunci când aţi decis că este cazul să chemaţi o ambulanţă, este necesar să vă păstraţi calmul şi să comunicaţi clar operatorului vârsta şi sexul victimei, precum şi alte informaţii referitoare la bolile cronice de care suferă acesta, dacă sunteţi la curent. Comunicaţi clar adresa la care se află victima. Este foarte important să daţi un punct de reper cât mai precis, care poate fi o şcoală, o biserică, o troiţă, sediul poliţiei sau al primăriei din localitate. De asemenea, în măsura în care este posibil, o persoană poate să aştepte echipajul în stradă, la punctul de reper indicat telefonic. Pentru a ajuta echipa de intervenţie să acţionize cât mai eficient, descrieţi clar situaţia victimei şi continuaţi să răspundeţi la întrebările operatorului. Între timp, o ambulanţă a plecat deja spre dumneavoastră, iar operatorul va transmite toate aceste detalii privind manifestările şi circumstanţele echipei medicale. De asemenea, operatorul v-ar putea oferi anumite recomandări pentru acordarea primului ajutor persoanei care se află în pericol, până la sosirea ambulanţei. Numărul unic de urgenţă 112 poate fi apelat în mod gratuit din orice reţea fixă sau mobilă, indiferent dacă aveţi sau nu credit pe telefon. Chiar şi în cazul în care reţeaua dumneavoastră de telefonie nu are semnal în acea zonă, apelul dumneavoastră de urgenţă va fi preluat de un alt operator care acoperă zona respectivă.

"Nu putem merge cu viteza taxiului"

Zilnic, Ambulanţa din Vrancea intervine la aproximativ 150 de urgenţe. Serviciul de Ambulanţă are o staţie centrală la Focşani şi zece substaţii în judeţ care operează cu 33 de ambulanţe. Zilnic, la Focşani acţionează şase echipaje de ambulanţă, plus unul cu medic. Chiar dacă serviciul are toate dotările necesare, ambulanţierii spun că nu pot ajunge peste tot "cu viteza taxiului". Aşadar, nu vă neglijaţi problemele medicale şi cereţi din timp sfatul medicului de familie. (Dana LEPĂDATU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
adrian, acum 3116 zile, 6 ore, 19 minute, 32 secunde
Stim cu totii cum sta treaba la UPU. Nu zic ca ei nu au dreptate cateodata, dar in continuare se merge pe pricipiul "pile si relatii"!!! Eu am vazut cu ochii mei cum functioneaza treaba. citeste integral
cetatean, acum 3116 zile, 16 ore, 13 minute, 6 secunde
da, da corect si mai sunt si romii care solicita ambulanta pt orice durere in cur, desi nu contribuie cu nimic in aceasta societate ,bolnava asa cum este.
emy, acum 3116 zile, 16 ore, 55 minute, 29 secunde
problema e sistemul si legile create idiotic... normal nu ar trebui sa ai voie sa mergi la urgenta decat daca e urgenta, altfel platesti taxa de urgenta de 50 de euro... sunt multi oameni car enu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.