Ultima oră

O casă de licitaţii vinde un vas de tezaur din epoca medievală al unui vrâncean

Iulia Crețu
9 iul 2015 2751 vizualizări
Preţul de pornire la licitaţie pentru vasul de ceramică, cultura Sântana de Mureş, este de 3.000 euro u Direcţia de Cultură spune că ar putea fi clasate în patrimoniul naţional o carte şi icoane vechi

Un vrâncean a avut în casă un bun de tezaur, un vas de provizii din cultura Sântana de Mureş, datat în epoca medievală timpurie – secolele IV – V e.n. Casa de licitaţii Artmark îl scoate la vânzare pentru suma de 3.000 de euro. Anunţul a fost făcut de Direcţia pentru Cultură Vrancea care, în această perioadă, a desfăşurat alături de Poliţie, o acţiune comună de inspecţie şi control la deţinătorii de bunuri culturale mobile clasate în patrimoniul naţional. S-a monitorizat starea de conservare, securitate şi integritate a 33 de bunuri culturale din categoria ”Tezaur” existente în judeţ. Cea mai mare parte dintre acestea, respectiv 32 de bunuri de tezaur, se găsesc în colecţiile publice judeţene şi aparţin unor domenii variate: istorie, arheologie, ştiinţele naturii şi etnografie. „În urma verificărilor, s-a putut constata că aceste bunuri culturale se află într-o stare bună de conservare, securitate şi integritate, fiind respectate prevederile legale în domeniul evidenţei analitice şi electronice”, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei pentru Cultură. ”Cu această ocazie, au fost verificate şi două colecţii muzeale locale, unde au fost identificate o serie de obiecte susceptibile de clasare în patrimoniul naţional, cum ar fi carte veche – sinaxar în limba rusă din 1795 sau icoane datate în secolul al XIX-lea. De asemenea, a fost identificat şi un fragment din istoria războaielor duse de români la începutul secolului trecut, respectiv o medalie emisă de Regele Carol I în anul 1913 pentru a-i onora pe civilii şi militarii participanţi la campania militară a României în Bulgaria din acelaşi an”, transmite Traian Negulescu, directorul de la Cultură.

Descoperirea din grădină

Potrivit informaţiilor furnizate de casa de licitaţii Artmark, vasul daco-roman de dimensiuni mari, pentru grâne, este încadrat în cultura Sântana de Mureş, sec. IV-V, din ceramică lucrată la roată, arsă în cuptor. Opera este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil. “Vasul este realizat din ceramică de bună calitate şi a fost lucrat la roată de un meşter anonim, apoi ars în cuptor. Piesa se încadrează tipologic şi cronologic în cadrul culturii Sântana de Mureş - Cerneahov care s-a dezvoltat între secolele II – V pe un vast teritoriu care acoperă părţi de astăzi ale României, în special în Transilvaniei şi Muntenia, Republicii Moldova, Ucraina şi Bielorusia. Vasul era utilizat pentru păstrarea proviziilor, cel mai probabil a cerealelor. Corpul este bombat, cu o gură largă cu margine lată. În registrul superior se poate remarca un model realizat prin incizare sub forma a trei şiruri paralele, două ondulate, unul drept. Acelaşi model ondulat se poate observa şi pe partea superioară a buzei. Starea de conservare este bună, vasul prezentând câteva fisuri”, se arată în descrierea obiectului de tezaur scos la licitaţie. Potrivit unor informaţii, vasul a fost găsit îngropat în pământ de către o familie din Boloteşti. (Iulia CREŢU)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3222 zile, 3 ore, 11 minute, 25 secunde
Simpatic, sa dai 3000 de Euro pe o oala sparta si pe deasupra sa-l ai si pe limbricul de Negulescu in inspectie saptamanal, la verificat oala. Uite asta este fericirea !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.