Ultima oră

Glicemia şi controlul greutăţii

Ziarul de Vrancea
24 sep 2014 1369 vizualizări
Glicemia reprezintă concentraţia de glucoză din sânge. Mecanismele de autoreglare ale organismului mențin glicemia relativ constantă, la valori de aproximativ un gram de glucoză la litru, cu ajutorul unor substanţe de natură hormonală, dintre care unele micşorează glicemia (insulina), iar altele o cresc (glucagonul, adrenalina şi hormonul de creştere)

Valoarea normală a glicemiei este între 4,4 şi 6,7 milimoli pe litru de sânge (corespunde la 0,8-1,2 grame pe litru), atunci când analiza se face pe sângele recoltat dimineața, pe nemâncate. Devierea de la valorile considerate normale poate fi în sensul diminuării sau creşterii concentrației de glucoză: hipoglicemia (diminuarea glicemiei) determină transpirații, slăbiciune şi chiar pierderea cunoştinţei dacă scăderea este importantă; hiperglicemia (creşterea glicemiei) este unul dintre simptomele caracteristice diabetului si se tratează printr-un regim alimentar cu puține glucide ori, la nevoie, prin administrarea de medicamente hipoglicemiante.
Riscurile abateriii de la valorile normale ale glicemiei cresc in cazul persoanelor supraponderale, caci inima lor trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa suficient sânge în organism. Presiunea suplimentară determină uzura inimii şi a vaselor de sânge, asa incat mulţi oameni supraponderali dezvoltă diabet şi tensiune arterială crescută  factori de risc pentru bolile de inimă. De aceea, prin scăderea în greutate nu doar ca vă veţi simţi mai bine si veţi arăta mai bine, dar veţi diminua riscurile de boli cardiovasculare, diabet si vă veţi reduce sau chiar stopa tratamentul pentru angină, tensiune crescută sau colesterol ridicat.
Sunt 3 lucruri importante pe care trebuie să le faceţi în aşa fel încât procesul de slăbire să fie unul de succes:

Găsiţi-vă motivaţia de a elimina kilogramele în plus! Stabiliţi-vă obiective realiste pe care să le puteţi îndeplini în timp  de exemplu: unul sau două kilograme pe săptamână. În acest fel este foarte posibil să ajungeţi la greutatea dorită şi să o şi păstraţi.

Fiţi pregătiţi! Planificarea în avans vă ajută să vă simţiţi mai stăpâni pe actul de slăbire. Să aveţi suficientă mâncare sănătoasă în frigider  fructe, legume, gustări cu conţinut redus de grăsimi. Să aveţi pregătite treningul şi adidaşii pentru plimbările şi exerciţiile fizice. Acest lucru vă va uşura începerea noului plan de alimentaţie şi de sport.
Susţinere şi recompensare: Cereţi sprijinul familiei şi al prietenilor  ei vă pot ajuta să vă menţineţi motivaţia! Răsplătiţi-vă atunci când faceţi un progres semnificativ si alegeţi o recompensă care să nu aibă legătură cu mâncarea: o revistă, un film, un CD, un meci de fotbal, o nouă tunsoare, o bluză sau chiar o cămaşă nouă după ce veţi fi slăbit puţin.
Fiţi activi pe tot parcursul procesului de slăbire, caci cea mai bună metodă de a slăbi este o combinaţie între:un regim alimentar cu conţinut scăzut de calorii si arderea unui număr mai mare de calorii prin exerciţii fizice.
(Sursa: http://www.romanianheart.ro/)

Sănătatea ta este vitală. Ai grija de inima ta şi participă la „Promenada inimilor”, eveniment care va avea loc la Focşani, pe 28 septembrie!



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.