Ultima oră

CUTREMUR de 4,9 grade: “Am zis că e cel mare care se tot anunţă!!!"

Silvia Vrînceanu
31 mar 2014 957 vizualizări
De vineri pană sambătă au avut loc cinci cutremure, dar specialiştii spun că acestea se încadrează în activitatea tectonică specifică zonei


Cel mai puternic cutremur produs în acest an în zona seismică Vrancea a avut loc sambătă seara şi a generat panică printre cetăţeni, mai ales că în ultima perioadă s-a vorbit destul de mult în spaţiul public de posibilitatea producerii unui seism de mare magnitudine. Cutremurul a avut o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter şi s-a produs sambătă, la ora 21.18, fiind resimţit şi în Capitală. Seismul s-a produs la o adâncime de 135 de kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Mişcarea telurică a fost simțită de majoritatea oamenilor, dar cel mai mult s-a resimțit la etajele superioare ale clădirilor. “S-au mişcat mobilele, lustrele... Copiii au început să strige că se dărâmă casa şi ne-au cerut să ieşim afară. Ne-am speriat destul de rău... Sperăm să fie doar atat.” ne-a spus o cititoare care a sunat la redacție imediat după mişcarea terestră pentru a întreba dacă sunt victime sau distrugeri. "S-a auzit un zgomot al pămantului, ca un huruit înfundat. A fost şi sacadat, şi pe verticală şi pe orizontală. Chiar mi-a fost greu să mă liniştesc.", a descris un alt cititor spaima de sambătă seara. Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că seismele din Vrancea devin periculoase de la magnitudinea de 7 grade pe scara Richter şi a sfătuit cetăţenii să nu intre în panică, dar să fie pregătiţi pentru orice eventualitate. Seismul se încadrează într-o serie de cinci cutremure produse în ultimele două zile. Sâmbătă dimineaţă, la ora 3.55, un alt seism, de 4,3 grade, s-a produs tot în zonă, fiind urmat de alte trei, de 2,9 (ora 9.59), şi de 3 grade la orele 14.36 şi respectiv 16.29. Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade s-a produs şi miercuri seară, în Vrancea, fiind precedat de unul de 4,7 grade, în 23 ianuarie, în aceeaşi zonă. Cel mai mare seism din ultimii patru ani s-a produs la 6 octombrie 2013 şi a avut 5,5 grade pe scara Richter. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Moldova. Anul trecut, în zona Vrancea s-au mai produs opt seisme cu magnitudinea de cel puţin 4 grade.


"La etajul patru l-am simtit din plin!!!"


În cadrul comentariilor lăsate pe forumul ziarului şi pe contul nostru de Facebook, vrancenii declară că au resimţit cutremurul. "La etajul patru l-am simtit din plin... Cred că aveam tensiune 22... Am zis că sigur e cel mare care se tot anunţă!!!", a scris Doru Sava. Alţi concetăţeni fac apel la păstrarea clamului. "Au mai fost perioade din acestea cu mişcări tectonice mai dese. Nu trebuie să ne alarmăm. Când sunt mici şi mai dese, nu urmează unul major. Mă temeam ca cel din octombrie trecut de 5,5 pe Richter să nu fie un precursor la unul mare cum a fost în 1977. Atunci a fost unul înainte (noiembrie 1976 - precursor), apoi în 1986, 30 august, de 7,1, a avut un precursor în martie 1986, de 5,5. Acestea de acum sunt normale în Vrancea. Nu e cazul să ne alarmăm. Se degajă energia din plăcile tectonice. Nu sunt specialist dar din experiența căpătată de-a lungul anilor sunt convins că va mai trece apă multă pe Milcov până la un cutremur de peste 7 grade Richter", a comentat Gheorghe Suchoverschi, pe contul nostru de Facebook. Specialiştii spun că cel mai important în cazul seismelor este să ne păstrăm calmul, întrucat panica şi reacţiile necontrolate pe care le generează fac cele mai multe victime. (S. Vrînceanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.