Ultima oră

VIDEO!!! Banii Guvernului pentru ENET lasă “mărunţiş“ de 4 miliarde lei pentru paranghelia de Revelion

Iulia Crețu
28 nov 2013 2149 vizualizări
Primarul Bacinschi a renunţat să mai majoreze capitalul social al ENET, iar din banii economisiţi a dat 4 miliarde lei vechi pentru “Ţara Vrancei”, pentru petrecerea de Revelion.Aleşii încă nu s-au lămurit asupra proiectului prin care municipalitatea preia serviciul de iluminat public de la Electrica pentru că Direcţia Dezvoltare nu are destui oameni. Vrabie şi Merchea, “deranjaţii” de la Consiliul Local din cauza banilor

Primarul Decebal Bacinschi a scurtat serios şedinţa de ieri a Consiliului Local Focşani, retrăgand de la vot nu mai puţin de 12 proiecte. Toate acestea vizau alocări de bani. Printre ele, cel mai important proiect a fost cel al majorării de capital cu 3,5 milioane lei la ENET. Asta după ce Guvernul Romaniei a anunţat că va trimite pentru societatea de termoficare 10 milioane lei pentru a plăti datoriile la gaze. Edilul a completat că aşteaptă comunicarea oficială a trimiterii acestor bani şi în cursul săptămanii viitoare, în cadrul unei şedinţe extraordinare, va face propunerea de alocare a banilor guvernamentali. Printre proiectele scoase de pe ordinea de zi au figurat, pentru a doua lună la rand, cele care vizau înfiinţarea serviciului de iluminat public şi adoptarea unui regulament cadru pentru publicitatea stradală. Se pare că încă mai sunt de pus la punct anumite chestiuni. Una dintre ele este imposibilitatea ca Direcţia de Dezvoltare să asigure, cu numărul actual de angajaţi, serviciul de iluminat pe care Primăria Focşani l-a preluat de la Electrica. “Am avut discuţii privind alegerea formei de gestiune sub care să funcţionize serviciul. Direcţia de Dezvoltare trebuie să spună dacă are sau nu suficienţi oameni. Sunt elemente care trebuie discutate în amănunt şi timpul nu a permis stabilirea lucrurilor”, a spus, în plen, liderul consilierilor USL, social democratul Cătălin Vrabie. O decizie nu s-a luat nici în cazul dării în folosinţă a unui punct termic în oraş pentru Partidul Poporul Dan Diaconescu, pentru sediu de partid. În glumă, consilierul Aurel Bacu a spus că e de aşteptat pană la prima emisiune transmisă în direct, aluzie la relansarea OTV.

“Vă deranjăm cu milioane lunar”

Chiar dacă cel mai importat proiect la zi, care viza ENET SA, a fost retras, acest lucru nu a însemnat că şi discuţiile pe marginea societăţii de termoficare s-au stopat. O solicitare de folosire a cotei de 5% pentru dezvoltare în vederea achiziţionării de echipamente i-a starnit pe directorul Manole Merchea şi pe consilierul PSD Vrabie, care s-a “deranjat”. “Pot fi folosiţi aceşti bani pentru plata facturilor?”, a întrebat Vrabie. “Aceşti bani sunt numai pentru investiţii şi atat, nu pot fi deturnaţi spre alte plăţi. Legea spune că trebuie cerut acordul CL pentru folosirea celor 5%, altfel nu vă deranjam”, a replicat Merchea. Discuţia nu s-a finalizat aici. “Cred că noi (n.r. CL) vă deranjăm cu 3,5 milioane lei lunar (n.r. cat era propunerea de majorare a capitalului la societatea de termoficare)”, a mai spus Vrabie. Merchea a continuat şi a specificat că “deranjul” se face pentru populaţia neplătitoare la timp de facturi.

4 miliarde lei vechi pentru artificii

Şi dacă banii propuşi iniţial pentru ajutor de gaze au fost blocaţi de primar, nu toată suma a fost pusă de-o parte. La propunerea consilierilor USL, grosul banilor merg pentru proiecte la şcoli şi, aşa cum era de aşteptat, pentru pregătirea parangheliei de Revelion. Suma de 400.000 lei (4 miliarde lei vechi) a fost “mascată” bine spre Ansamblul “Ţara Vrancei”, care i-ar putea folosi pentru plata artiştilor care vor canta în noaptea dintre ani sau pentru lasere şi artificii. Lucru despre care a dorit să ştie mai multe şi Opoziţia. “Pentru ce anume se dau aceşti bani la «Ţara Vrancei»?”, a dorit să ştie Nicu Tănase de la PDL. Pe după vişin, răspunsul a venit de la acelaşi Cătălin Vrabie, care însă a băgat în faţă bucuria copiilor pentru manifestările dedicate lui Moş Crăciun. “Vin sărbătorile de Crăciun şi vrem să reluăm manifestările de anul trecut care au avut succes la copii”, a spus pesedistul. Cum vor fi cheltuite cele patru miliarde lei vechi vom afla oficial abia la anul, după ce Consiliul Judeţean va face public devizul de cheltuieli pentru Revelion 2014. Şi aşa, prin alocarea de bani de la Guvern pentru ENET, aleşii neamului se aleg şi cu bani la discreţie pentru artificii în noaptea dintre ani. (Iulia CREŢU)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi urmări imagini de la şedinţa de CL de ieri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Cetateanul, acum 3809 zile, 11 ore, 26 minute, 25 secunde
Pe USL-isti nu-i intereseaza decat buzunarul propriu, nu v-ati lamurit pana acum? Trebuie sa dea firmituri votantilor de calitate pe care ii au! Restul nu mai conteaza!
danb, acum 3809 zile, 15 ore, 44 minute, 31 secunde
Ce intrebare si la Tanase, ca cica de ce dau banii la Tara Vrancei ? Pai pentru ca de la Tara Vrancei pot sa si-i ia inapoi dom'le fara nicio problema. De 20 de ani PSD-istii doar in asta s-au citeste integral
Focsaneanul, acum 3809 zile, 17 ore, 12 minute, 40 secunde
Sa ne mai lase Vrbie cu miliardele pentru chelmeze .Orasul are nevoie de parcuri amenajate pentru copii,de locuri in care sa facă sport eventual de susținerea reala a sportului in oraș .Bunicii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.