Sport

Maratonul Unirii, ediția a doua, Focșani 24 ianuarie 2018

Ziarul de Vrancea
26 ian 2018 1548 vizualizări

Clubul Sportiv Eco-Alpin București, în parteneriat cu primăria Municipiului Focșani, Consiliul Județean Vrancea, Prefectura Vrancea, Direcția pentru Sport și Tineret Vrancea și Asociația Româna pentru Propagandă  și Istorie Aeronautică – Filiala Focșani, a organizat  în ziua de 24.01.2018, cea de-a doua ediție a Maratonului Unirii.
Sponsori:  Zanfir SNC, ISOSTAR România, ArtSport, Nadria SRL, Restaurant Berthelot Mărășești.
Parteneri: Primăria Adjud, Primăria Odobești, Primăria Câmpineanca, Primăria Vârteșcoiu.
Parteneri media: Ro Club Maraton, Revista Alerg.

Maratonul Unirii s-a desfasurat intr-o zi importanta pentru istoria Romaniei, in care  s-au aniversat 159 ani de la Unirea Principatelor.  Orasul Focsani era divizat in anul 1859 in doua parti, aflate in Muntenia si Moldova, despartite de raul Milcov, care reprezenta granita istorica intre cele doua Principate.  Mica Unire  de la 1859  a fost strâns legata de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate si indisolubil legata de istoria locala a orasului Focsani.  Centrul orasului pastreaza ca simboluri ale acestui eveniment istoric, Monumentul Unirii si Borna de hotar situate în  Piata Unirii. Piata care înconjoara obeliscul este situata pe vechiul hotar dintre Tara Româneasca si Moldova.

Acest maraton face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, organizate in perioada 2011-2018 in Romania.

Maratonul Unirii este cel de-al saselea  maraton din Moldova, dupa Maratonul “Pe aici nu se trece”, de la Marasesti la Marasti, Maratonul “Pe aici nu se trece” de la Soveja la Marasti, Maratonul Stefan cel Mare de la Putna, Maratonul Siretului de la Adjud si Maratonul Recunostintei de la Oituz.  Maratonul s-a desfasurat  intre municipiul Focsani si orasul Odobesti, alergandu-se de-a lungul raului Milcov, pe frontiera istorica de la 1859, dintre Moldova si Muntenia. Raul Milcov a fost traversat de 4 ori de catre maratonisti iar de concurentii din celelalte probe de 2 ori, trecandu-se simbolic peste granita dintre cele doua Principate.

Maratonul a avut drept scop promovarea alergarii în aer liber si a unui stil de viata sanatos, concomitent cu promovarea in randul concurentilor si a sustinatorilor acestora, a frumusetilor si istoriei Judetului Vrancea.

S-a alergat in conditii meteo dificile, temperatura la start fiind de –9 grade Celsius.  care afectat numarul de participanti.

Inainte de start concurentii s-au prins in Hora Unirii, apoi s-a intonat imnul Romaniei, cu vocea doamnei  Domnica Sorescu Voicu, castigatoare a Crizantemei de Aur.

Startul a fost dat de Domnul General Iosif Rus – presedintele Asociatiei Romane pentru Propaganda  si Istoria Aeronauticii, si de catre domnul Vasile Dogaru, presedintele Asociatiei Club Sportiv Eco-Alpin, care facut parte in anul 2003, din expeditia in totalitate romaneasca, care a escaladat Everestul.

Doua stafete de copii din judetul Vrancea au alergat in proba de 42X1 km pe traseul maratonului, ducand din km in km, un steag tricolor:

-Stafeta “Unirea Principatelor”, alcatuita din copii din Focsani, Campineanca, Vartescoiu si Odobesti:

- Scoala gimnaziala Anghel Saligny Focsani: prof Mircea Lazar, director Prof. Olteanu Florentina

- Scoala Gimnaziala Campineanca: director  prof. Lemnaru Violeta Mihaela;

- Scoala Gimnaziala Virtescoiu:  prof. LaurentiuMarius Bosnea, prof George Dan Mandea, director Mihaela Partenie;

-Liceul teoretic Duiliu Zamfirescu Odobesti: prof Vasile Tataru, director prof. Nelu Taman;

-Stafeta “Pe aici nu se trece” a Municipiului Adjud, alcatuita din copii din Adjud, Adjudu-Vechi si completata cu elevi din Focsani:

- orasul Adjud si satul Adjudu Vechi , echipa condusa de cpt. rez. Petrica Nica din Adjudu Vechi;

-Scoala gimnaziala nr 3 Focsani, profesor Adrian Lovin, director Prof. Tudosa Florin;

Castigatorul primei editii a maratonului, Salagean Stefan, a participat in proba de maraton, ocupand la final locul 2.

Ilie Victor din Braila a alergat cel de-al 250-lea maraton din cariera, fiind primul atlet roman care atinge aceasta performanta.

La competitie au fost prezenti  Ilie Rosu din Adjud, care a alergat maratonul 202 din cariera, si Florin Simion care a alergat maratonul cu numarul 127.

Foto:Victor Ilie-250 maratoane alergate, Ilie Rosu-202 maratoane alergate , Florin Simion-127 maratoane alergate

La start s-au aliniat 130 de concurenti, din care 40 s-au intrecut in probele de maraton, semimaraton si 12 km, iar 90 au fost copii, care au alergat in cele doua stafete.

Concurentii au  primit la final medalii si diplome, iar primii 3 clasati la fiecare proba, masculin si feminin, au primit diplome si cupe. Fiecare copil din stafeta a primit medalia competitiei din partea Directiei Judetene de Tineret si Sport Vrancea,  tricoul competitiei din partea Primariei Municipiului Focsani si diplome de participare. Fiecare institutie de invatamant participanta a primit din partea organizatorilor cate o cupa.

In cadrul Maratonului Ilie Rosu a alergat cel de-al 192-lea maraton cu drapelul Romaniei, purtand de asemenea, drapelul Uniunii Europene, steagul lui Stefan cel Mare si steagul dacilor.

Stafetele de copii au purtat din km in km, drapelul tricolor al Romaniei.

Un grup de copii din Scoala Gimnaziala “Ion Diaconu” Tulnici, echipati in costume populare, i-a intampinat pe concurenti la sosirea din cursa.

Dupa terminarea festivitatii de premiere concurentii au fost invitati la o masa traditionala oferita de organizatori si de sponsorii nostri Nadria SRL si Restaurant Berthelot Marasesti.

La Maraton Masculin a castigat Victor Spataru din Chisinau (Republica Moldova), urmat de  Stefan Salagean din comuna Bistrita Bargaului, si Florin Simion din Dudu.

La Maraton Feminin au castigat Floricica Neacsu si Daniela Voda, urmate de Alina-Dana Cicu, toate trei din Galati.

La Semimaraton Masculin a castigat Adrian Preda din Galati, urmat de  Adrian Popa din Bacau si de Adrian Mezdrea din Brasov.

La Semimaraton Feminin a castigat Cristina Toma-Palic din Iasi, urmata de Izabela Cosma din Bacau si Corina Mitrica din Galati.

La 12 km Masculin a castigat Laurentiu Cobzaru, urmat de Daniel Coca si de Voicu Culai, toti trei din Galati.

La 12 km Feminin a castigat Camelia Gheorghiu din Galati, urmata de Marilena Cimpeanu din Bucuresti.

Citiți mai jos:

Clasamentul general

Galeria foto

Hora Unirii (video)

Imnul Romaniei (video)

Start (video)

Stafetele “Unirea Principatelor” si “Pe aici nu se trece” pe ultimii metri (video)

Sosire stafete (video)

Sosire Ilie Victor (video)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.