Economic

Pensiile speciale, una din principalele cauze ale deficitului la bugetului de asigurări sociale

Ziarul de Vrancea
24 mai 2018 1722 vizualizări

Fondurile de pensii nu investesc în titluri de stat din comoditate, iar deficitul actual al bugetului de asigurări sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci de politicile de majorare a punctului de pensie și de acordarea de pensii speciale, a afirmat, ieri, într-o conferință de specialitate, Radu Crăciun, directorul general al fondului BCR Pensii și președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

"Noi nu investim în titluri de stat din comoditate, nu pentru că suntem leneși. Noi, prin lege suntem obligați să avem un portofoliu de investiții cu risc mediu spre scăzut. Nu putem avea un portofoliul cu risc mediu spre scăzut decât prin investirea în aceste instrumente cu risc scăzut, iar titlurile de stat reprezintă astfel de instrumente. Pe de altă parte, nici măcar nu suntem obligați să cumpărăm titluri de stat românești. Cel puțin teoretic, fondurile de pensii ar putea să cumpere titluri de stat poloneze, ungurești, germane etc. Noi cumpărăm titluri de stat românești ca o virtute, nicidecum ca o problemă", a spus Crăciun. Potrivit președintelui BCR Pensii, apariția sistemului de pensii multi-pilon a avut ca scop atenuarea șocului referitor la deficit asupra bugetului de asigurări sociale. "Deficitul bugetului de asigurări sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci din cauza politicii majorării punctelor de pensie și acordării de pensii speciale. Apariția sistemului multi-pilon a fost pentru a rezolva problema șocului pe care pensionarea generației de decreței o va crea asupra bugetului de asigurări sociale peste 12 ani. În acel moment, deficitul ar fi imens și ar crea o criză pentru că el va trebui finanțat. În momentul în care generație de decreței se transformă din plătitori de impozite în recipienți de bani, dintr-o dată hăul care se cască în bugetul de asigurări sociale este imens. Și atunci s-a considerat, cu un consens politic, fără opoziție politică la acel moment (anul 2008 n.,r,), că este mult mai bine să ne asumăm un mic deficit de-a lungul unei perioade de 15-20 de ani pentru a evita un deficit imens care ar putea să apară peste o perioadă. Deci, filosofia a fost să ne asumăm o amortizare a deficitului imens la acel moment pe care îl eșalonăm pe parcursul a 20 de an. Noi nu suntem mandatați de către contributori să negociem pensiile private ale românilor. În cel mai fericit caz, putem să negociem ca pensiile să crească", a subliniat Radu Crăciun.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.