Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Un sfert dintre angajații români nevoiți să se reorienteze în carieră

Ziarul de Vrancea
12 aug 2020 910 vizualizări

Domeniile considerate cel mai puțin afectate de criza sanitară actuală sunt: IT și telecomunicații

Aproape un sfert dintre angajații români susțin că se văd nevoiți să facă primii pași către o nouă carieră, deoarece domeniul sau compania pentru care lucrează sunt puternic afectate de contextul economic actual, reiese din rezultatele unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online. Totodată, puțin peste 20% dintre aceștia sunt dispuși să o ia de la zero în carieră. Datele centralizate de BestJobs arată faptul că cei mai mulți angajați români (70%) își aleg un nou loc de muncă în funcție de siguranța domeniului de activitate și rezistența acestuia la șocuri externe, cum este și pandemia de COVID-19. De asemenea, alți 42% se orientează în carieră și în funcție de beneficiile extra-salariale, dar în același timp contează și posibilitatea de a avea mult timp liber (37%), sau de a putea lucra de acasă (34%). Potrivit sursei citate, un sfert dintre cei chestionați exclud complet poziții în domenii precum HoReCa, puternic afectate de efectele pandemiei, iar 22% consideră mai sigure joburi în domenii sau companii strâns conectate la mediul online. Domeniile considerate cel mai puțin afectate de criza sanitară actuală sunt: IT și telecomunicații (54,7%), armată, pază și protecție (37,8%), medicină și sănătate (37,6%), call center și suport clienți (35,2%). La polul opus, se află sportul, arta și divertismentul (5,6%), serviciile de înfrumusețare (7,5%) sau turismul și alimentația (8%). În ceea ce privește reconversia profesională, cei mai mulți dintre cei chestionați afirmă că experiența de până acum le permite să facă o trecere ușoară, fără să o ia de la zero (41,3%), alți 33,3% spun că învață pe parcurs, 18,3% au făcut sau vor face cursuri online/offline, în timp ce 7% se vor pregăti și vor învăța singuri ceea ce au nevoie înainte de angajare. La nivel general, puțin peste 20% dintre angajații români declară că iau serios în calcul să-și schimbe domeniul de activitate din cauza efectelor pandemiei de COVID-19, fiind inclusiv dispuși să o ia de la zero în carieră. Totodată, aproape un sfert spun că se văd nevoiți să facă primii pași către o nouă carieră, întrucât domeniul sau compania pentru care lucrează sunt puternic afectate de contextul economic actual și tot atâția spun că vor să lucreze într-un domeniu mai sigur. Cei mai mulți dintre aceștia lucrează, în prezent, în domenii ca: vânzări, producție, turism și transporturi. Sondajul de specialitate a fost efectuat în perioada 1 - 10 iulie 2020, pe un eșantion de 1.282 de utilizatori de internet din România. BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, cu peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate.

Investițiile imobiliare au urcat în primele șase luni cu 17%

u clădirile de birouri au fost proprietățile cele mai căutate de investitori, reprezentând 88% din volumul tranzacționat

Volumul investițiilor imobiliare din România a totalizat aproximativ 395 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2020, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei de consultanță imobiliară CRBE, remis, ieri, AGERPRES. Clădirile de birouri au fost proprietățile cele mai căutate de investitori, reprezentând 88% din volumul tranzacționat. "Clădirile de birouri continuă să atragă atenția investitorilor, în special proiectele aflate în București. În prezent, sunt multiple oportunități aflate la vânzare pe piața de birouri, proiecte care totalizează o valoare cumulată de peste 350 milioane de euro, de diferite dimensiuni și amplasate în multiple zone, de la centru-vest până la Piața Victoriei", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties în cadrul CBRE România, citat în comunicat. În prima jumătate a anului, valoarea medie a unei tranzacții imobiliare a fost de 30 milioane de euro, puțin peste media de 26 milioane de euro înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor CBRE Research. Spre deosebire de trendul remarcat în 2019, în prima jumătate a acestui an proiectele imobiliare din București au dominat activitatea de investiții, o singură tranzacție fiind încheiată în afara Capitalei (3% din volumul tranzacționat). Anul trecut, CBRE a asistat grupul de firme Hexagon în vânzarea unui portofoliu compus din trei clădiri de birouri din Cluj-Napoca către compania românească Ideal Projects Services, într-o tranzacție de aproximativ 30 de milioane de euro. În primul semestru din 2020, clădirile de birouri au fost cel mai tranzacționat produs (88%), în timp ce spațiile industriale au fost pe locul al doilea (8%) în preferințele investitorilor imobiliari, urmate de dezvoltările mixte (2%). În ceea ce privește yield-urile (randamentele investiționale), acestea au rămas stabile în primul semestru, la 7% pentru spațiile de birouri, respectiv 7,75% pentru spațiile industriale. Pe segmentul spațiilor de retail, unde apetitul investitorilor a scăzut din cauza pandemiei de COVID-19, yield-urile au continuat să crească ușor până la 7% la finalul primul semestru. 

Activitățile de jocuri de noroc s-au umflat cu peste 1500% în iunie

Afacerile în activitățile de jocuri de noroc și alte activități recreative au crescut cu 1506,7% în luna iunie față de luna anterioară, ducând la un avans al serviciilor de piață prestate populației în serie brută de 152,8% în iunie comparativ cu luna mai, potrivit unui comunicat remis joi de Institutul Național de Statistică.cAstfel, "în ceea ce privește serviciile de piață prestate populației, serie brută, în luna iunie 2020, față de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creștere cu 152,8%, datorită creșterilor înregistrate la activitățile de jocuri de noroc și alte activități recreative (plus 1506,7%), activitățile agențiilor turistice și tur-operatorilor (plus 144,0%), activitățile hotelurilor și restaurantelor (plus 130,7%), serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare (plus 48,3%), și la activitățile de spălare și curățare (uscată) a articolelor textile și a produselor din blană (plus 22,5%)", se menționează în comunicatul INS.cPe de altă parte, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piață prestate populației, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna iunie 2020, față de luna precedentă, a înregistrat o creștere cu 132,9%. Potrivit INS, volumul total al cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie brută, în luna iunie 2020, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creștere cu 38,3%, datorită creșterilor înregistrate la comerțul cu autovehicule (plus 59,5%), comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (plus 23,1%) și la activitățile de întreținere și reparare a autovehiculelor (plus 11,3%). Comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente; întreținerea și repararea motocicletelor a scăzut cu 0,6%. Ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna iunie s-a înregistrat o creștere cu 31,5% față de mai 2020. De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a scăzut cu 17%, ca serie brută, în primele șase luni din acest an, față de perioada similară din 2019, și cu 15,8% ca serie ajustată, respectiv în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Scăderea pe serie brută a fost determinată de declinul înregistrat la comerțul cu autovehicule (-24%), comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (-13,2%) și la activitățile de întreținere și reparare a autovehiculelor (-1,9%). În schimb, în comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente și întreținerea și repararea motocicletelor s-a înregistrat o creștere cu 71,9%.

 

Investițiile străine directe s-au micșorat până la 352 milioane de euro

Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus la 352 milioane de euro, în primele șase luni ale acestui an, comparativ cu 2,697 miliarde de euro, în perioada ianuarie - iunie 2019, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), publicate joi. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 160 de milioane de euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare netă de 192 milioane euro. Potrivit datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), numărul firmelor cu capital străin nou înființate a scăzut, în primul semestru al anului în curs, cu 41,41%, comparativ cu perioada similară din 2019, la 1.674 de unități. Cele 1.674 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 3,841 milioane de dolari, în scădere cu 55,6% față de ianuarie - iunie 2019. La 30 iunie 2020, cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 49.168 (cu 3,846 miliarde dolari capital subscris), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține societăților olandeze, respectiv 12,749 miliarde de dolari, în 5.462 de firme. În iunie, au fost înmatriculate 228 de societăți cu participare străină, cu un capital subscris de 1,41 milioane dolari. Pe domenii, cele mai multe firme înmatriculate au fost înregistrate în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, reparații auto și moto, respectiv 31,14% din total, activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (23,25%) și transport, depozitare și comunicații (12,71%). La finele lunii iunie 2020, în România existau 228.566 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la valoarea de 63,802 miliarde de dolari.

Ministrul de Finanțe: Programul de titluri de stat Fidelis prin bursă va continua

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat, joi, că programul de titluri de stat Fidelis prin bursă va continua, dând asigurări că și în 2021 vor fi titluri de stat pentru populație, posibil și în 2020 să mai fi o emisiune. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a participat, joi, la admiterea la tranzacționare pe piața reglementată de BVB a emisiunilor de titluri de stat lansate în cadrul Programului Fidelis. "A fost un succes. Vom continua cu acest program. Întâi să vedem feedbackul, ce se întâmplă, care sunt rezultatele, dar cu siguranță vom continua și sigur în 2021 vor mai fi, poate și anul acesta încă una, în funcție de rezultate. Acest program continuă, nu numai pentru că este un succes, dar și ca strategie de finanțare a statului român. Este o strategie a te finanța de la cetățeni, asta înseamnă că toți participăm direct la programele de investiții în economie și suntem toți interesați să iasă bine. Plus că este mult mai stabil", a declarat oficialul, la evenimentul de la BVB. Cîțu s-a declarat surprins de succesul pe care l-a avut programul. "Este un context dificil în care trece economia globală și economia României. M-a surprins succesul, dar acceptăm să ne mândrim cu el", a mai afirmat el. Joi, 13 august, au intrat la tranzacționare cele trei emisiuni de titluri de stat pentru populație din emisiunea Fidelis derulată de Ministerul Finanțelor Publice prin piața de capital în perioada 15 iulie - 7 august. Circa 10.000 de investitori per­soane fizice au împrumutat statul român cu 2 miliarde de lei pe parcursul celor trei săptămâni de desfășurare a Fidelis, program de finanțare ale cărui instrumente financiare au fost listate pe 13 august la Bursa de Valori de la București.​ Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager și intermediar) și Banca Transilvania (grup de distribuție) și Banca Comercială Română și BRD - Groupe Societe Generale (intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin opt participanți eligibili.

Rezerva Federală nu vine cu vești bune despre economia SUA

Încetinirea economiei americane va continua probabil, din cauza restricțiilor care sunt impuse pentru a controla epidemia de coronavirus, iar americanii vor fi nevoiți să învețe să trăiască cu virusul pentru restul anului, au declarat miercuri doi oficiali ai Rezervei Federale (Fed), transmite Reuters. Cheltuielile de consum vor rămâne probabil scăzute, comparativ cu cele din trecut, oamenii evitând activitățile care necesită o interacțiune socială mare, din motive de sănătate, a declarat președintele Fed Boston, Eric Rosengren, în timpul unui eveniment online organizat de Camera de Comerț South Shore din Massachusetts. ”Estimarea pentru evoluția economiei americane în această toamnă este destul de incertă, dar opinia este că încetinirea recentă a activităților economice pe care au observat-o în datele de înaltă frecvență probabil va continua”, a spus Rosengren. În condițiile în care este improbabil ca un vaccin să fie gata în viitorul imediat, consumatorii și companiile au nevoie de un plan pentru gestionarea riscurilor legate de virus în toamnă și în iarnă, a mai arătat acesta.

Indicele ROBOR la 3 luni s-a menținut la 2%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, s-a menținut joi la 2%, cel mai scăzut nivel după 7 februarie 2018, când a atins 1,99%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 2,09% la 2,08%. Acesta este un nou minim al ROBOR la șase luni consemnat de la 1 ianuarie 2018. Declinul are loc în urma deciziei din 5 august, a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) de reducere a ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu 6 august, dar și de reducere a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 1,25%. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Veniturile Airbnb au scăzut cu 67%

Veniturile companiei de închirieri de locuințe pe termen scurt Airbnb au scăzut cu 67% în trimestrul al doileaa, din cauza numărului mic de călători în perioada pandemiei de coronavirus, dar planurile pentru listarea la bursă până la sfârșitul acestui an sunt încă valabile, potrivit unor persoane apropiate situației, citate de Bloomberg. Airbnb a obținut venituri trimestriale în valoare de 335 de milioane de dolari, în declin accentual comparativ cu veniturile de pesgte 1 miliard de dolari obținute în intervalul similar al anului trecut. Pierderile înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare se ridică la 400 de milioane de dolari. Unele semne de redresare au apărut spre sfârșitul trimestrului, rezervările fiind în iunie cu 30% mai mici față de aceeași lună a anului anterior, comparativ cu un declin anualizat de 70% în luna mai, potrivit raportului financiar publicat miercuri. Airbnb a refuzat să comenteze.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.