Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Un angajat din trei are un salariu minim mai mic decât cel stabilit pentru 2022

Ziarul de Vrancea
27 sep 2021 814 vizualizări

Salariul minim net va fi majorat cu 10% de la 1 ianuarie 2022, până la 1.524 de lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 138 de lei față de valoarea actuală, arată ministrul Muncii

Aproximativ unul din trei angajați din economie are în prezent contract de muncă cu salariu mai mic decât valoarea salariului minim anunțată pentru anul viitor, a arătat marți ministrul Muncii, Raluca Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook. "Este prima dată în istoria recentă când nivelul salariului minim pentru anul următor este stabilit din timp, adică la sfârșitul lunii septembrie și, odată cu el, un mecanism predictibil de creștere pentru anii următori. În prezent, sunt 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariați activi). Dintre aceștia, aproximativ 1.290.000 de salariați beneficiază de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare. Impactul bugetar al creșterii salariului minim în 2022 este de 1,8 miliarde de lei, sumă reprezentând venituri suplimentare la bugetul de stat din contribuții și impozit", a menționat Raluca Turcan. Potrivit acesteia, salariul minim net va fi majorat cu 10% de la 1 ianuarie 2022, până la 1.524 de lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 138 de lei față de valoarea actuală, a explicat Raluca Turcan. "Formula de stabilire a salariului minim pe care am discutat-o astăzi (marți, n.r.) cu sindicatele și patronatele în cadrul Consiliului Național Tripartit este fundamentată pe indicatori economici, este predictibilă și va aduce o creștere de 10% a salariului minim net, de la 1 ianuarie 2022. Astfel, începând de anul viitor salariul minim net va fi de 1.524 lei, cu 138 de lei mai mult decât este în prezent, iar nivelul salariului minim brut va ajunge la 2.550 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 10,9%", a precizat Raluca Turcan. Ministrul Muncii a susținut că formula de calcul utilizată pentru stabilirea salariului minim pentru anul viitor ia în calcul ponderea salariului minim brut în câștigul mediu brut prognozat pentru anul viitor. "Formula de calcul pe care am prezentat-o astăzi ia în considerare: rata inflației de 5,0% prognozată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză; 2,1% creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020 conform datelor EUROSTAT; creșterea câștigului mediu brut. Astfel, ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (2.550 lei) în câștigul salarial mediu brut prognozat pentru anul 2022 de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (5.889 lei la sfârșit de an 2022, în creștere cu 6,68% față de începutul de an 2022) este de 43,3%; o parte din creșterea economică prognozată 2021/2022, plin aplicarea unui coeficient de corecție de 2%", a notat Raluca Turcan. La rândul său, premierul Florin Cîțu a anunțat marți, la reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, că Guvernul propune o creștere brută a salariului minim de aproape 11%, respectiv o creștere netă de 10%, de la 1 ianuarie 2022, și o formulă de calcul care să fie aplicată începând cu aceeași dată și pentru anii următori.

ANRE va realiza o platformă online de schimbare a furnizorului de energie și gaze

u proiectul va fi realizat de către firma Metaminds u valoarea contractului se ridică la 10,8 milioane de lei plus TVA

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a semnat un contract cu firma Metaminds pentru realizarea unei platforme online de schimbare a furnizorului de energie și gaze, potrivit unui comunicat al autorității, remis, marți, AGERPRES. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a finalizat procedura de licitație deschisă online de achiziție publică pentru atribuirea contractului de servicii pentru realizarea și implementarea unei Platforme online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF), activitate derulată în cadrul proiectului "Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale". Procedura de atribuire prin licitație deschisă s-a organizat în conformitate cu legislația din domeniul achizițiilor publice, iar în urma derulării etapelor din cadrul procedurii a fost desemnată câștigătoare firma Metaminds. Durata contractului este de 11 luni și are valoarea de 10,8 milioane de lei plus TVA. Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF) este necesară în vederea îndeplinirii obiectivului general al proiectului "Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale". Astfel, adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toți consumatorii implicați în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică/gaze naturale prin implementarea unei soluții informatice intuitive și inovative va conduce la realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului, precum și la reducerea termenului actual de 21 de zile în vederea îndeplinirea noilor cerințe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore. "Această inițiativă demonstrează, încă o dată, importanța pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaționale din piața de energie, în scopul diminuării birocrației și consolidării concurenței, prin reducerea duratei de schimbare a furnizorului în beneficiul consumatorului final", se arată în comunicat. Proiectul SMIS 129990/705 este cofinanțat în proporție de 98% din Fondul Social European, prin POCA 2014 - 2020, iar valoarea totală a proiectului este de 19.923.503,70 lei.

Daniel Dăianu: Creșterea prețurilor la energie va încetini creșterea economică

Creșterea prețurilor la energie este descumpănitoare, un șoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creșterea economică și va amputa sever puterea de cumpărare a oamenilor, a declarat, ieri, într-o dezbatere de specialitate, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. "În ceea ce privește prețurile la energie, această creștere este descumpănitoare. Uitați-vă ce se întâmplă în Regatul Unit, lucru care se va întâmpla și în state din Uniunea Europeană. Este un șoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creșterea economică, va amputa sever puterea de cumpărare a oamenilor și dacă nu vom reuși să gestionăm această criză, în următoarele 5 - 6 luni, cu inteligență, debarasați de clișeee ideologice și să înțelegem că trebuie să trecem iarna.... E nevoie de o politică autentică în Uniunea Europeană, care nu există. Fiecare încearcă să facă așa cum poate mai bine și nu este de neînțeles, dar arată că, nici din acest punct de vedere, nu am fost pregătiți în Uniunea Europeană. Noi reacționăm, nu prevenim... Acum vedem, de fapt, că nu avem o politică comună, că nu avem rezerve, că nu ne-am ocupat suficient de a concilia utilizarea combustibililor fosili cu ceea ce reclamă să ne înscriem pe o traiectorie de utilizare de resurse noi de energie care să ne asigure viitorul", a subliniat Dăianu. Șeful Consiliului Fiscal este de părere că România trebuie să-și diversifice resursele de energie, pentru că altfel "nu poți să faci investiții într-o lună de zile și să ai energie suplimentară". "Trebuie să ne diversificăm resursele de energie, trebuie să exploatăm resursele pe care le avem în țară, dar și aici apare iar un clișeu în dezbatere că facem investiții și vom rezolva problema energiei în România... Investițiile cer timp. Nu poți să faci investiții într-o lună de zile și să ai energie suplimentară", a spus el. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Institutul European din România (IER) a organizat, marți, dezbaterea "Economie post-pandemie", înscrisă în seria evenimentelor dedicate Conferinței privind Viitorul Europei.

Industria fondurilor de investiții controlează active cât 5% din PIB

Industria fondurilor de investiții are 100.000 de investitori noi față de anul trecut și administrează active de aproape 50 de miliarde lei, care înseamnă aproximativ 5% din PIB-ul României, a declarat marți președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), Horia Gustă. "Industria astăzi a ajuns la cifre istorice din punct de vedere al numărului de investitori, care sunt investitori în fonduri. Acesta este un efort realizat de toți colegii mei din industrie și de asociație, un efort de transmitere în detaliu, pe mai multe canale media și, în principal, pe canalele media nefinanciare, tocmai pentru a ne duce în zona în care această informație nu ajunge. Suntem la 515.000 de investitori în total industrie fonduri deschise de investiții și fonduri închise de investiții. Sunt 122 de fonduri și, poate și mai important, suntem la aproape 50 de miliarde de lei 'under management', asta înseamnă aproximativ 5% din PIB-ul României. Sub noi, astăzi, este doar Bulgaria. Dacă ne uităm la numărul de fonduri, suntem cu 122 de fonduri undeva destul de în urma Europei, ca să nu spunem la coada Europei. Avem multe lucruri de făcut și sunt convins că se pot face. Față de anul trecut avem 100.000 de investitori noi în fonduri de investiții", a afirmat Horia Gustă, la Summitului Administratorilor de Fonduri din România. Potrivit acestuia, Austria are 1.957 de fonduri și active de 221 de miliarde euro (59% din PIB), iar Franța are 10.776 de fonduri și active de 2.167 miliarde euro (95% din PIB). "Proiectul pe care asociația l-a demarat, 'Economisește inteligent', este un proiect de educație financiară pe care am încercat să îl ducem într-o zonă media non-financiară pentru că zona financiară cunoaște foarte bine aceste produse. Avem de lucrat la o zonă financiar-fiscală și aici pot să vă spun că se lucrează împreună cu Bursa de Valori și cu Asociația brokerilor la calcule pentru a pune pe masa unei inițiative parlamentare a domnului Sebastian Burduja, un proiect cu cifre concrete, un proiect care să simplifice birocrația determinată de depunerea declarației unice, care înseamnă crearea unui spațiu virtual înainte, dar și o scădere a impozitului de la 10% ori pe tranșe, în funcție de dețineri mai mici sau mai mari de un an ori cu o singură cotă de 1%. Aici calculele ne vor arăta în perioada următoare care este cea mai bună variantă", a adăugat președintele Asociației Administratorilor de Fonduri. Potrivit acestuia, măsuri financiar-fiscale sunt de luat în calcul în perioada următoare pentru creșterea industriei fondurilor și "alinierea ei oarecum cu principalele țări din Europa." "Pe de altă parte, mai lucrăm împreună cu autoritatea de supraveghere financiară la ceea ce înseamnă standardizarea documentelor fondurilor deschise de investiții pentru că astăzi documentele trebuie să se alinieze legislației europene, dar și legislației românești, lucru care nu este facil. Este un lucru destul de complicat. Documentele fondurilor de investiții au devenit destul de largi, sunt destul de greu de lucrat și de modificat și atunci termenele de autorizare a fondurilor noi sunt destul de lungi și termele de autorizare a modificărilor sunt de asemenea destul de lungi", a subliniat Horia Gustă.

Compania românească Allview va prelua o participație importantă din Intervision Trading

Allview (Visual Fan SA), companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul ALW, și-a anunțat marți intenția de preluare a unei participații semnificative în cadrul companiei Intervision Trading RO SRL, distribuitor unic în Europa Centrală și de Est (ECE) al produselor brandului japonez de electronice AKAI, care a avut o cifră de afaceri de 7,42 milioane euro în 2020.Tranzacția va fi finalizată după obținerea avizului Consiliului Concurenței și are în vedere diversificarea gamei de produse și generarea unor sinergii ale canalelor de distribuție ce vor contribui la creșterea capacității de vânzare, inclusiv pe piețele externe. Profitul net al Intervision Trading, pe anul 2020, a fost de 1,20 milioane de euro (5,94 milioane de lei), fiind obținut din distribuirea echipamentelor brandului japonez în România și alte 8 țări din Europa Centrală și de Est. ”Allview (Visual Fan SA), companie listată la Bursa de Valori București sub simbolul ALW, anunță intenția de preluare a unei participații semnificative în cadrul companiei Intervision Trading RO SRL, distribuitor unic în Europa Centrală și de Est (ECE) al produselor brandului japonez de electronice, AKAI. Fondată în 1996 și distribuitor AKAI încă din 2009, Intervision Trading a avut o evoluție ascendentă pe piața distribuției de sisteme audio, înregistrând o cifră de afaceri de 7,42 milioane de euro (36,57 milioane de lei), anul trecut. Aria sa de distribuție cu drepturi exclusive asupra produselor AKAI cuprinde, în afara României, țări precum Bulgaria, Cehia, Croația, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria”, anunță compania. Achiziția participației în cadrul unicului distribuitor din ECE al produselor AKAI este în curs de avizare de către Consiliul Concurenței, a cărei aprobare este așteptată în perioada imediat următoare. ”Prin realizarea acestei achiziții, va fi generată pe termen lung o creștere semnificativă a cifrei de afaceri și a profitabilității ALW, care nu a fost luată în calcul pentru rezultatele estimate și asumate de companie în memorandumul de listare a acțiunilor la BVB”, mai arată compania. Intervision Trading RO SRL a înregistrat profituri în creștere, de cel puțin 16 ani încoace, iar în 2020, profitul net s-a situat la 1,20 milioane de euro (5,94 milioane de lei), în timp ce previziunile bugetare pentru 2021 iau în calcul înregistrarea unui profit în linie cu valoarea de anul trecut. Între produsele AKAI distribuite de Intervision Trading, care vor completa oferta Allview, se numără amplificatoare, sisteme audio (home și auto), boxe active, boxe portabile cu Bluetooth, sisteme DJ și altele.

“Vinul din acest an va fi unul de excepție”

Producătorul de vinuri Tohani România anunță că vinul din acest an va fi unul de excepție, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, producția de struguri de calitate superioară fiind în creștere cu peste 20% față de anul precedent. "Tohani România anunță că vinul din acest an va fi unul de excepție, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ, producția de struguri de calitate superioară fiind în creștere cu peste 20% față de anul precedent. Deși primăvara nu a fost prietenoasă din punct de vedere al temperaturilor și precipitațiilor, vremea s-a menținut caldă și favorabilă pentru soiurile cultivate, strugurii fiind mai echilibrați din punct de vedere al acidității și mai fructați", anunță compania. Tohani are o podgorie de 365 hectare. "Anul acesta, deși primăvara capricioasă a pus sub semnul întrebării producția de struguri, apropierea sezonului culesului oferă perspective optimiste asupra vinului ce va purta pe etichetă anul 2021, atât din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ", precizează reprezentanții companiei.

Managerii estimează o creștere a prețurilor

Managerii estimează o creștere moderată a activității în comerțul cu amănuntul și servicii, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare, construcții și servicii și creșterea prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, până în noiembrie. ”Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă”, arată INS. În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural plus 3%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural plus 61%).

Un american pledează vinovat în scandalul Coreea de Nord – criptomonede

Un american, acuzat de faptul că este hacker și expert în criptomonede, a pledat vinovat de furnizarea unor sfaturi financiare Coreei de Nord, cu scopul ca aceasta să ocolească sancțiuni internaționale, anu ță justiția americană, relatează AFP. ”Așa cum a recunoscut în instață azi (luni), Virgil Griffith a acceptat să-l ajute pe unul dintre cei mai periculoși inamci ai națiunii noastre, Coreea de Nord”, a anunțat luni, într-un comunicat, procurorul unui tribunal federal din Manhattan, Audrey Strauss. ”Domnul Griffith a lucrat, împreună cuașții, pentru a furniza Coreei de Nord servicii financiare în criptomonede, a ajutat Coreea de Nord să ocolească sancțiuni și s-a dus în Coreea de Nord în acest scop”, a enumerat procurorul în acest comunicat al Departamentului Justiției. Ea l-a acuzat pe Virgil Griffith de faptul că a ”pus în pericol securitatea națională a Statelor Unite prin subminarea unui sistem de sancțiuni implementat de către președinte și Congres, constând în exercitarea unor presiuni maxime asupra amenințării pe care o reprezintă perfidul regim nord-coreean” al dictatorului Kim Jong Un. Virgil Griffith, în vârstă de 38 de ani, este un informatician care locuia în Singapore și care a fost arestat în noiembrie 2019 pe aeroportul din Los Angeles după ce a asistat la o conferință, la Phenian, cu câteva luni mai înainte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.