Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: 80% dintre români petrec Crăciunul în familie anul acesta

Ziarul de Vrancea
20 dec 2021 757 vizualizări

Jumătate cheltuie cel mult 500 lei pentru cadouri și tot atât pentru petrecerea de Revelion u doar 21% dintre cei chestionați se tem că s-ar putea îmbolnăvi de COVID-19 u 46% nu se tem deloc

Numărul celor vor petrece anul acesta Crăciunul alături de familie a crescut față de 2020, iar 8 din 10 români vor rămâne acasă de sărbători, având în vedere oboseala acumulată în cel de-al doilea an pandemic și nevoia de a fi mai mult alături de cei dragi, arată un sondaj recent efectuat pe platforma de recrutare BestJobs. ”Numărul celor care vor petrece anul acesta Crăciunul alături de familie a crescut față de 2020. 8 din 10 români vor rămâne acasă de sărbători, având în vedere oboseala acumulată în cel de-al doilea an pandemic și nevoia de a fi mai mult alături de cei dragi, față de 7 din 10 anul trecut. Mai mult, jumătate au același plan și de Revelion”, arată un sondaj recent efectuat pe platforma de recrutare BestJobs. Riscurile de îmbolnăvire cu COVID-19 pe fondul întâlnirii cu familia și prietenii de sărbători sunt un motiv de îngrijorare pentru numai 21% dintre cei care au răspuns sondajului realizat de Bestjobs. 30% consideră că riscurile sunt minime pentru că vor lua toate măsurile necesare pentru a limita expunerea la virus sau vor ține cercul de participanți foarte restrâns, iar 46% nu se tem deloc că s-ar putea îmbolnăvi. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre respondenți vor petrece și Revelionul, rezervat în anii trecuți petrecerilor cu prietenii, tot în familie, și numai 23% au în plan să petreacă alături de prieteni, într-un cerc restrâns, după ce se asigură că sunt în siguranță din punct de vedere al COVID-19. Alți 10% au în plan să treacă în 2022 doar alături de partenerul sau partenera de cuplu, pentru a evita orice riscuri, iar 6% spun că vor fi singuri în noaptea dintre ani. Ca urmare, cei mai mulți dintre respondenți (72%) vor rămâne acasă de Revelion, iar 14% vor petrece în deplasare, la rude sau la prieteni. Doar 5% și-au făcut planuri pentru a petrece în afara orașului de reședință, la munte sau la mare. În ansamblu, bugetul celor mai mulți dintre respondenți pentru cadourile de Crăciun și petrecerea de Revelion este de cel mult 500 de lei pentru fiecare. Mai exact, 48% dintre respondenți au alocat pentru acest Crăciun un buget de cel mult 500 lei, alți 18% între 500 și 1.000 lei, iar 7% depășesc 1.000 de lei, în timp ce restul nu și-au făcut calculele încă sau nu au în plan să cumpere deloc cadouri. Tot cel mult 500 de lei vor să cheltuie 58% dintre români și de Revelion, 12% vor cheltui între 500 și 1.000 de lei și doar 4% au de gând să aloce mai mult de 1.000 lei, în timp ce 16% nu plănuiesc să cheltuiască nimic.  Cheltuielile de sărbători sunt corelate cu așteptările angajaților de a primi sau nu bonus la final de an. Astfel, 41% dintre respondenți se așteaptă să primească bonus sau cadou de la angajator, în timp ce 27% cred că nu vor primi nimic. 40% estimează că bonusul va consta în bani sau tichete valorice. 30% dintre ei se așteaptă ca valoarea bonusului sau a cadourilor să nu depășească 500 de lei, în timp ce doar 13% cred că valoarea va depăși acest prag, relevă sondajul.

Campaniile de Black Friday par că încep să își reducă din importanță în ochii românilor

u cumpărăturile online par să devină noul normal pentru români

Românii nu așteaptă campaniile de reduceri de sărbători pentru a face cumpărături, iar campaniile de Black Friday, altădată de un succes răsunător în rândul cumpărătorilor români, par că încep să își reducă din importanță, arată un studiu EY România. ”Tensiunea ultimilor doi ani și dorința de revenire la normalitate par să se vadă în îndârjirea cu care o bună parte dintre români își propun să facă achiziții de sărbători”, se arată în ultimul sondaj Future Consumer Index, realizat de EY România la începutul lunii decembrie 2021 în rândul consumatorilor români din mediul urban, cu studii universitare și postuniversitare și venituri peste medie. Conform datelor obținute, peste o treime dintre respondenți declară că ar urma să aloce sume consistente cumpărăturilor festive din acest an, respectiv peste 1.500 lei. De asemenea, aproape 57% dintre respondenți au indicat că nu așteaptă campaniile de reduceri pentru a cumpăra cadouri pentru Crăciun sau Anul Nou. Campaniile de Black Friday, altădată de un succes răsunător în rândul cumpărătorilor români, par că încep să își reducă din importanță, mai arată studiul EY România. ”Sezonul cumpărăturilor de sărbători de anul acesta are toate șansele să fie unul record, dacă ne uităm la sumele pe care consumatorii sunt dispuși să le cheltuiască pe cadouri. De altfel, răspunsurile primite la studiul nostru sunt foarte asemănătoare cu cele din studiul global al EY, care vorbește despre dorința consumatorilor europeni sau de peste tot din lume de a reveni la normalitate, despre nevoia de recuperare a timpului pierdut, de a avea sărbătorile ca înainte de pandemie”, spune Georgiana Iancu, partener, coordonator al practicii de Impozite indirecte și liderul sectorului de Retail și Produse de Consum, EY România. Practic, este o schimbare totală de optică a consumatorilor – anul trecut răspunsurile respondenților din studiul EY Global variau, destul de echilibrat, între ”economisesc și stochez”, ”tai adânc în buget”, ”stau calm” și ”hibernez, dar cheltuiesc ”.  În schimb, reducerile de Black Friday par să se fi demonetizat în rândul cumpărătorilor români: anul acesta, peste 57% dintre respondenții studiului lansat de EY România spun că nu au profitat de zilele cu cele mai mari reduceri din an. Astfel se explică și de ce 43% dintre respondenți au declarat că au cheltuit mai puțin sau mult mai puțin decât anul trecut pentru achiziții de Black Friday. ”Cumpărăturile online par să devină noul normal și pentru români. Dacă pandemia a schimbat relația consumatorului cu tehnologiile digitale peste tot în lume, se pare că nici consumatorii români nu au rămas în afara acestei tendințe de digitalizare”, relevă studiul. Peste 80% dintre respondenți urmăresc campaniile de reduceri în online, iar majoritatea declară că își cumpără echipamentele electrice/electronice, produsele de îmbrăcăminte și încălțăminte, ba chiar și articolele sportive sau echipamentele de sport din magazine virtuale.

Mark Gitenstein, fostul ambasador SUA, s-a retras de la conducerea Fondului Proprietatea

Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de administrator de fond de investiții alternative și administrator unic al Fondul Proprietatea, anunță că fostul ambasador SUA în România Mark Henry Gitenstein a decis să se retragă din funcțiile deținute în cadrul Comitetului Reprezentanților și din toate Comitetele Consultative ale fondului, începând din 18 decembrie 2021. Numirea unui nou membru al Comitetului va fi pe ordinea de zi a următoarei adunări generale a acționarilor. Mark H. Gitenstein a fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România din 2009 până în data de 14 decembrie 2012. ”Administratorul Fondului prin prezenta anunță investitorii că Mark Henry Gitenstein a decis să se retragă din funcțiile deținute în cadrul Comitetului Reprezentanților și în toate Comitetele Consultative ale Fondului. Data intrării în vigoare a demisiei este 18 decembrie 2021. Numirea unui nou membru al Comitetului va fi pe ordinea de zi a următoarei adunări generale a acționarilor”, anunță FP.  Procedura pentru propunerea unui candidat și documentația necesară vor fi publicate la sau în jurul datei de 24 februarie 2022, când administratorul Fondului va publica raportul curent pentru convocarea adunărilor generale anuale ale acționarilor. „Aș dori să-i mulțumesc domnului Gitenstein pentru dăruirea, îndrumarea și sprijinul acordat Fondului în cei opt ani în care a fost membru al Consiliului Reprezentanților. El a pledat fără încetare pentru obiectivele cheie ale Fondului, în special pentru creșterea guvernanței corporative, a transparenței și a răspunderii în companiile de stat din portofoliu. A fost un privilegiu să lucrez cu el și aș dori să-i urez toate cele bune în viitoarele sale angajamente”, spune Johan Meyer, manager de portofoliu al Fondului și CEO al Franklin Templeton International Services S.À RL Sucursala București.  La rândul său, Ilinca von Derenthall, președintele Comitetul Reprezentanților, i-a urat acestuia ”tot binele în viitoarea sa carieră”.

Afaceriști ruși au câștigat zeci de milioane de dolari pe mâna hackerilor

Cinci ruși, inclusiv un om de afaceri cu legături cu Kremlinul, aflat acum în custodia SUA, au efectuat o vastă schemă de tranzacționare bazată pe informații confidențiale, în valoare de 82 de milioane de dolari, care le-a permis să profite de pe urma informațiilor corporative furate de hackeri, au declarat luni autoritățile americane, transmite Reuters. Vladislav Kliușin, proprietarul unei companii de tehnologie a informației cu sediul la Moscova, despre care procurorii spun că are legături extinse cu guvernul rus, a fost extrădat sâmbătă din Elveția pentru a se confrunta cu acuzațiil de conspirație, fraudă cu valori mobiliare și alte acuzații, la Boston. Kliușin, care a fost arestat în Elveția în martie, în timp ce se afla într-o excursie la schi, a apărut pentru scurt timp dintr-o închisoare din Massachusetts pentru a participa la o ședință de judecată virtuală, iar o audiere pentru cauțiune a fost programată pentru joi. Procurorii l-au acuzat pe el și pe alții de tranzacționare pe baza informațiilor privind veniturile corporative obținute prin piratarea sistemelor informatice a doi furnizori care ajută companiile să depună rapoarte trimestriale și anuale la Comisia pentru bursă și valori mobiliare (SEC) din SUA. Aceste companii includ IBM, Snap și Tesla), au spus procurorii. Potrivit acestora, Kliușin, în vârstă de 41 de ani, și angajații companiei sale M-13 au plasat tranzacții pentru ei înșiși și pentru clienți în schimbul unei părți din profit. Schema a obținut în total cel puțin 82,5 milioane de dolari din 2018 până în 2020, a declarat SEC într-un proces aferent. Printre inculpați se numără Ivan Iermakov, un angajat M-13 care a fost printre cei 12 ofițeri ruși de informații militare, acuzați în 2018 de piratare a datelor Partidului Democrat și candidatei la președinție Hillary Clinton, pentru a interveni în alegerile din 2016. El este judecat în libertate, alături de alți trei inculpați: directorul M-13 Nikolai Rumiantcev și doi oameni de afaceri ruși despre care procurorii spun că au tranzacționat informațiile piratate, Mihail Irzak și Igor Sladkov.

Teilor Holding debutează la Bursa de Valori București cu primele sale obligațiuni

Teilor Holding, un grup de companii care include lanțul de magazine de bijuterii de lux Teilor, Teilor Invest Exchange și compania de intermediere financiară Invest Intermed GF IFN, a debutat marți cu primele sale obligațiuni la Bursa de Valori București (BVB). Capitalul atras de la investitori, de 45 milioane lei, va fi utilizat pentru dezvoltarea accelerată a celor trei afaceri din grup. ”Teilor Holding, ungrupde companii care include lanțul de magazine de bijuterii de lux Teilor, Teilor Invest Exchange și compania de intermediere financiară Invest Intermed GF IFN, a debutat astăzi, 21 decembrie, cu primele sale obligațiuni la Bursa de Valori București (BVB). Capitalul atras de la investitori, de 45 milioane lei, va fi utilizat pentru dezvoltarea accelerată a celor trei afaceri din grup, respectiv pentru extinderea rețelei de magazine de bijuterii Teilor în România și Europa, dar și a numărului de agenții noi operate sub umbrela Teilor Invest Exchange și Invest Intermed GF IFN”, anunță BVB. Cele două emisiuni de obligațiuni Teilor, în lei și euro, se tranzacționează pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al Bursei sub simbolurile bursiere TEI26 și TEI26E. „Bursa de Valori București a fost anul acesta opțiunea de finanțare pentru un număr de 25 de companii antreprenoriale care au listat obligațiuni, precum și a 23 de companii care au ales să se listeze prin derularea de plasamente private sau oferte publice. Teilor este una dintre aceste companii, cu o istorie de 20 de ani începută la Pitești. Astăzi Teilor listează două emisiuni de obligațiuni corporative în valoare de45 milioane de lei. Este cea mai mare valoare a unei finanțări atrase de o companie prin obligațiuni listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București. Teilor Holding a vândut în cadrul unui plasament privat derulat în noiembrie 2021 un număr de 140.034 de obligațiuni în lei cu o valoare nominală de 100 de lei și 62.700 de obligațiuni în euro, cu o valoare nominală de 100 de euro. În cadrul plasamentului au subscris 139 de investitori. Emisiunea în lei are o rată a dobânzii fixă de 8,25%, iar cea în euro o rată a dobânzii fixă de 5,75%. Ambele emisiuni au maturitatea la 3 decembrie 2026. „Ziua de azi marchează un capitol important pentru Teilor Holding. Astăzi, un vis antreprenorial care a început în urmă cu 20 de ani pornește într-o călătorie ambițioasă de expansiune internațională. Prin capitalul de la investitorii Bursei de Valori București, valorile TEILOR vor fi împărtășite cu clienți din toată Europa”, a declarat Florin Enache, fondator Teilor Holding.

Oracle cumpără compania Cerner pentru 28,3 miliarde de dolari

Producătorul de software de afaceri Oracle a anunțat luni că va cumpăra Cerner, pentru 28,3 miliarde de dolari, în cea mai mare preluare efectuată vreodată de companie, obținând acces la o mulțime de date de la una dintre cele mai mari firme de IT din sectorul american al sănătății, transmite Reuters. Acționarii Cerner vor primi 95 de dolari în numerar pentru fiecare acțiune pe care o dețin, prețul reprezentând o primă de 5,8% față de prețul de închidere al acestora consemnat înainte de anunț. Oracle va putea folosi datele de la Cerner pentru a instrui și îmbunătăți serviciile sale cloud bazate pe inteligența artificială ale producătorului de software. Acest lucru va oferi probabil Oracle un avantaj și îi va permite să atragă mai mulți clienți din domeniul sănătății către platforma sa cloud. Cerner, al cărei software rulează în mod tradițional în centrele de date ale clienților săi, a început să-și transfere serviciul către furnizorii de cloud computing. A selectat Amazon Web Services de la Amazon.com ca furnizor de cloud ”preferat” în 2019.

PIB-ul  a scăzut în 2020, în termeni reali, cu 3,7%, față de 2019

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2020, date semidefinitive, a fost de 1.058.926 milioane lei prețuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 3,7% față de anul 2019, arată datele anuale semidefinitive publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). ”Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2020 - date semidefinitive - a fost de 1.058.926,1 milioane lei prețuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 3,7% față de anul 2019. Comparativ cu varianta provizorie, în varianta semidefinitivă, Produsul Intern Brut nominal estimat pentru anul 2020 s-a majorat cu 0,3%”, arată datele INS. Pe categorii de resurse, în anul 2020, modificări mai importante ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: Industria, de la -1,9% la -0,9%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu Â4,6 puncte procentuale (de la 90,9% la 95,5%); Intermedierile financiare și asigurările, de la 0,0 la -0,7%, ca urmare a modificării volumului de activitate cu -27,8 puncte procentuale (de la 98,6% la 70,8%). Pe categorii de utilizări, în anul 2020, modificări mai importante ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: Formarea brută de capital fix, de la Â1,5% la Â0,9%, ca urmare a modificării volumului său cu -2.7 puncte procentuale (de la 106,8% la 104,1%); Variația stocurilor și a obiectelor de valoare, de la -0,9% la -0,3%.

Teams criptează complet apelurile video individuale

Apelurile video 1 la 1 realizate cu Microsoft Teams vor fi criptate complet, dacă ambii interlocutori activează opțiunea și sunt dispuși să renunțe la anumite facilități. Microsoft a lansat funcția de criptare end-to-end a apelurilor realizate cu aplicația Teams. Pentru început, aceasta este disponibilă doar pentru apelurile video individuale, nu și pentru cele de grup. Funcția E2EE este opțională. Asta înseamnă că, înainte ca apelul să poată fi transmis și recepționat criptat, este necesară activarea opțiunii din meniul de configurare a aplicației. De asemenea, pentru a se realiza criptarea în ambele sensuri, opțiunea trebuie să fie activată de ambii interlocutori. În cazul angajaților companiilor unde gestionarea comunicarii se face de către departamentul de IT, activarea opțiunii va cădea în sarcina adminilor. Utilizatorii trebuie, însă, să țină cont de faptul că, pentru a beneficia de criptare E2E, trebuie să fie dispuși să facă anumite compromisuri și să renunțe la unele din facilitățile oferite de Teams. Astfel, când criptarea este activată, nu vor funcționa înregistrarea apelurilor, subtitrarea în timp real, transferul apelului sau transformarea acestuia în conferință video cu mai mulți interlocutori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.