Timp Liber

Festival de Meşteşuguri, Datini şi Obiceiuri de Iarnă la Focşani

Ziarul de Vrancea
13 dec 2012 2189 vizualizări
Modele de măşti de pe vremea dacilor vor fi expuse la Galeriile de Artă sambătă. In aceeaşi zi cele mai frumoase colinde moştenite din bătrani vor introduce vrancenii în atmosfera magică a Crăciunului

Galeriile de Artă din Focşani găzduiesc sambătă, 15 decembrie 2012, a VI-a ediţie a Expoziţiei Concurs Naţional al Meşteşugurilor Tradiţionale „Pavel Terţiu”. Evenimentul are loc la ora 15:00 şi este organizat de Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor Vrancea. Organizatorii au invitat să participe la expoziţia-concurs cei mai talentaţi elevi ai claselor de meşteşuguri tradiţionale ale şcolilor populare de artă din Alba, Botoşani, Iaşi şi Vrancea. “Gândim acest eveniment ca pe o competiţie artistică ce-şi propune să descopere şi să promoveze valoarea şi frumuseţea artei populare tradiţionale, tinere talente. Încercând a interpreta şi a celebra trecutul într-un context al prezentului şi al viitorului, conservarea şi promovarea tradiţiilor populare devine un obiectiv important. De asemenea, încercăm să arătăm comunităţii un posibil model uman de urmat, să dezvoltăm gustul şi sensibilitatea estetică în rândurile comunităţii locale şi naţionale”, a declarat directorul Centrului Cultural Vrancea, prof. Liviu Nedelcu.

Măştile de la Nereju coboară la Focşani

După ce meşterul Pavel Terţiu închis ochii în 1982, tradiţia confecţionării măştilor funerare de la Nereju a fost continuată de fiul său Şerban Terţiu, care a devenit cunoscut atat în ţară dar şi peste hotare pentru măştile pe care le confecţionează. Acestea sunt o tradiţie de pe vremea dacilor cand se foloseau la priveghiul decedaţilor ca să alunge spiritele rele şi să însoţească sufletele acestora în tăramul morţilor. Şerban Terţiu şcoleşte în prezent mai mulţi tineri din Nereju, cu ajutorul Şcolii Populare de Arte. Aceştia îşi vor expune măştile la Focşani, de sărbători.

Festival Naţional de Datini şi Obiceiuri la Balada

Două ore mai tarziu, tot sambătă, în Sala Balada va debuta a XII-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă. Manifestarea este înscrisă în programul acţiunilor cultural-artistice având ca principal obiectiv cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului de datini şi obiceiuri păstrate în timp şi practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, după cum transmit organizatorii. Pe scena Sălii Balada vor urca grupuri şi ansambluri folclorice din Mehedinţi, Tulcea, Suceava, Arad, Sibiu, Maramureş şi Vrancea care vor aduce în faţa publicului vrancean tradiţii ale perioadei sărbărilor de iarnă din zonelor din care provin.

Din judeţul nostru vor concura grupurile “Chipăruşul” din Nereju, “Doina Ciobănaşului” din Vintileasca şi grupul “Cetina” al Şcolii Populare de Artă din Focşani. Vor fi acordate premii în bani, astfel: trofeul festivalului – 2.500 lei, premiul I - 2.000 lei, premiul II – 1.500 lei, premiul III – 1.000 lei, la care se adaugă premii pentru promovarea datinilor şi obiceiurilor tradiţionale de iarnă în valoare de 800 lei pentru fiecare grup premiat. Juriul îi are în componenţă pe Elise Stan – producător Televiziunea Română - preşedinte, iar membri sunt Valentin Marin - realizator coordonator Radio Antena Satelor, Ileana Vieru - redactor muzical la Societatea Română de Radiodifuziune, Violeta Ianculescu - realizator de evenimente folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune şi dr. Aurelia Cozma- director în departamentul de programe în pedagogie muzeală în cadrul Muzeului Naţional al Satului „D. Gusti” Bucureşti. Organizatorii evenimentului, Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor Vrancea în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Ţara Vrancei” şi Muzeul Vrancei, au decis ca intrarea să se realizeze pe bază de invitaţii. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.