Timp Liber

Un focşănean stabilit în Noua Zeelandă lansează „Sandu” în localitatea natală

Ziarul de Vrancea
5 aug 2016 1901 vizualizări
Lansarea cărţii lui Alex Pleşcan este precedată de o expoziţie de artă vizuală semnată Irina Ludoşanu

Restaurantul Casa Vranceană va fi gazda unui eveniment cultural deosebit, luni, 8 august 2016. Focşăneanul Alex Pleşcan îşi lansează, începand cu ora 15,00, volumul de proză intitulat ”Sandu”, publicat la Editura Tracus Arte. Autorul, născut în Focşani, a absolvit Liceul „Alexandru Ioan Cuza”, iar din 1999 s-a stabilit în Christchurch, Noua Zeelandă, unde lucrează în domeniul relaţiilor comerciale de-a lungul Insulei de Sud. Alex Pleşcan nu a renunţat la pasiunea sa, scrisul, publicand în Romania, ultima sa lansare de carte la Focşani, „Scriitorul de vagoane”, fiind în urmă cu exact doi ani. La lansarea volumului „Sandu” de luni, Irina Ludoşanu - fotograf, artist plastic, designer şi fotomodel - va expune artă vizuală neconvenţională, asociată estetic scriitorului. Printre pasiunile artistei se numără arta vizuală conceptuală, colajul electronic, expresionismul digital, nudul artistic în faţa şi în spatele obiectivului fotografic. Ultima creaţie publică a acesteia este afişul volumului „Sandu” pentru Bookfest, Bucureşti 2016. Lucrările expuse pot fi comandate în versiuni de înaltă rezoluţie.

Cine este Alex Pleşcan

Alex Pleşcan (publicat în România şi ca Alexandru Pleşcan) s-a  născut în 1967 la Focşani. A debutat în presa scrisă cu versuri, în „Luceafărul” - în anul 1981. A publicat poezie, proză, eseu şi critică literară în reviste din ţara noastră dar şi Statele Unite. În studenţie, consumată în perioada comunistă, a frecventat la Bucureşti cenaclurile semi-oficiale conduse de criticii Mircea Martin, Ovid S. Crohmălniceanu şi Laurenţiu Ulici. În 1990 a fost co-fondator al grupului Clubul Literar, sub egida căruia a fiinţat un cenaclu la Universitatea din Bucureşti (prima grupare independentă de acest gen în perioada post-comunistă, grupare al cărei Manifest a fost lansat în „România Literară”). În perioada 1992 - 1994 Alex Pleşcan a fost secretar literar la Teatrul „Ion Creangă" din Bucureşti. În 1993 a debutat dramaturgic la acelaşi teatru cu piesa „Matilda” (adaptare după Roald Dahl, regia Thomas de Mallet Burgess, scenografia Spiros Coscinas - primul proiect de teatru în educaţie cu participare româno-britanică şi prima piesă de un dramaturg român pusă în scenă la Bucureşti de o echipă londoneză). În perioada 1994 - 2007 a lucrat în televiziune şi producţie video ca reporter de ştiri sau coordonator de emisiuni, ca editor sau cameraman, şi a produs sau regizat documentare TV precum „Undeva la capătul lumii”, „Tunelul de la capătul tunelului” sau „Big Old Cats” (în Noua Zeelandă). Ultimele sale apariţii editoriale sunt „Scriitorul de vagoane şi alte povestiri aproape adevărate” (Tracus Arte, 2014) şi „Clubul literar – versuri” (Tracus Arte, 2015, alături de Fevronia Novac şi Andrei Zlătescu). Alex Pleşcan este absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti (secţia română-spaniolă) în anul 1992 şi are studii de jurnalism. Crezându-se părăsit recent de memorie, mereu ratat ca scriitor funcţional, fundamental confuz stilistic, Alex nu poate să abordeze decât o singură temă, care, în cazul lui, este şi singurul său personaj: natura umană. „Alex Pleşcan se consideră un cetăţean al ficţiunii universale, un gânditor în engleză, dar un povestitor în limba română”, se arată în prezentarea volumului „Sandu”, volum ce conţine texte scrise timp de 25 de ani pe patru continente. (ZdV)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.