Sport

Astăzi are loc la Adjud editia a IX-a a Maratonului Siretului (celor două lacuri)

Ziarul de Vrancea
2 iun 2022 1204 vizualizări

Editia a IX-a a Maratonului Siretului (celor doua lacuri) | Adjud 2 iunie 2022

Asociația Club Sportiv Eco-Alpin București, în parteneriat cu Primăria Municipiului Adjud, Direcția pentru Sport și Tineret Vrancea, Consiliul Județean Vrancea și Prefectura Vrancea organizează în Municipiul Adjud în ziua de 02.06.2022, in Ziua de Înălțare - Ziua Eroilor, cea de-a 9-a ediție a Maratonul Siretului (celor două lacuri).
Sponsori: ISOSTAR, SC LUXTRANS SRL Adjud; Asociația Româna pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), EuroGifts, Ilie Roșu, Marian Onofrievici;
Parteneri: Parohia Sfântul Nicolae Adjudu-Vechi, Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR);Coorganizator: ARPIA;Aceasta ediție se desfășoară la 589 de ani de la Prima Atestare Documentară a Municipiului Adjud.

Concurenții vor avea posibilitatea să admire pe traseu frumusețile pe care le oferă Lunca Siretului, marginită la est de Dealurile Tutovei. Maratonul va ajunge la Barajul și Lacul de Acumulare de pe Râul Siret de la Berești (județul Bacău). Maratonul va trece prin Comuna Homocea și prin cele 2 sate ale sale, Lespezi și Costișa. De asemenea se va ajunge prin satele Adjudu-Vechi, Șișcani și Burcioaia, aflate în componența Municipiului Adjud.

Maratonul are drept scop promovarea alergării în aer liber și a unui stil de viață sănătos, concomitent cu promovarea în rândul concurenților și susținătorilor acestora, a frumuseților, a tradițiilor și istoriei zonei turistice Vrancea, în special a împrejurimilor municipiului Adjud. Maratonul este un omagiu adus în Ziua Înălțării Domnului – Ziua Eroilor, tuturor eroilor din această zonă, care au căzut în cel de-al doilea Război Mondial, în Primul Rîzboi Mondial și în Războiul de Independență din anii 1877-1878. Maratonul trece prin 7 localități, prin fața a 7 biserici și monumente.

În fața Monumentului Eroilor din Adjudu Vechi se va reaprinde Torța Eroilor Neamului care va fi dusă prin fața monumentelor de pe traseu. Această torță a mai fost purtată în anii trecuți de către maratoniștii care aleargă în cadrul Ciclului de maratoane istorice „Din dragoste pentru România și istoria ei”, la Maratonul „Pe aici nu se trece”, între Mărăști si Mărășești, la Maratonul Unirii din Focșani, între Mausoleul Eroilor și Piața Unirii, la Mausoleul Mateiaș, în cadrul stafetei satelor Mațăului, județul Argeș.

Inainte de start, preotul bisericii Sfantul Nicolae din Adjudu Vechi, preotul Marian Cristea, va cânta alaturi de participanti Imnul Eroilor și îi va binecuvânta pe toți maratoniștii care aleargă în cadrul ciclului de maratoane istorice „Din dragoste pentru Romania si istoria ei”. Se va intona Imnul Romaniei.

Startul va fi dat in ziua de 02.06.2022, ora 08.00, din fata Bisericii Sfantul Nicolae din Adjudu Vechi, de catre primarul Municipiului Adjud, domnul Florin Nechifor. Maratonul se va incheia la ora 14.00, in fata Casei de Cultura Tudor Vornicu din Adjud, cu o cursă populară.

11 maratonisti au fost invitati la acest maraton: 4 din Brăila, 1 din Galați, 1 din Măcin (judetul Tulcea), 2 din Bucuresti, 1 din Codlea (judetul Brasov), 1 din Adjud si 1 din Pufești (Vrancea). Printre aceștia se afla si Hiroko Ogawa din Japonia, care este o mare admiratoare a tradițiilor și a istoriei României. Maratoniștii vor purta în cursă drapelul României și steaguri istorice care amintesc de istoria acestor locuri. Se va alerga compact, în coloană, toți participanții fiind înregistrțti la final în același timp. Un echipaj al IPJ Vrancea – Serviciul Rutier, se va deplasa pe traseul maratonului, în vederea deplasării în siguranță a participanților.

Imediat după maraton pe aleile Parcului Municipal din Adjud va avea loc o cursă populară desfășurată pe distanța de 1 km, în memoria eroilor Vrancei care s-au jertfit pentru România. La această cursă participă concurenții din proba de maraton, însoțiți de elevi ai școlilor generale din Adjud și din împrejurimi, de iubitori ai istoriei României și ai mișcării sportive din județul Vrancea. Aceștia vor fi echipați în tricouri albastre, galbene sau roșii.

Festivitatea de premiere va fi în fața Casei de Cultură „Tudor Vornicu”, începând cu ora 14:15;

Participanții vor primi din partea Primăriei Municipiului Adjud și a sponsorilor tricouri, medalii și diplome. Maratoniștii vor fi invitați după cursă la o masă tradițională, oferită de SC LUXTRANS SRL.

Cel mai în varstă veteran de război din Municipiului Adjud –domnul Moisă Nicolae – 102 ani, va fi omagiat în timpul maratonului, primind o medalie, un tricou al competiției, o diplomă de excelență și o cupă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.