Sport

Fotbalul la uşa cortului

Ziarul de Vrancea
30 dec 2011 3183 vizualizări
La ce să ne mai mirăm că există scandaluri în fotbalul romanesc de parcă Romania ar fi cea mai curată ţară din lume? În Italia, cutremurului “calciopoli” dă replici cu fotbalişti, conducători şi arbitri arestaţi, Turcia geme de blaturi, întîlnim scandaluri de corupţie în Grecia, Croaţia, Polonia, cu retrogradări de echipe, pînă şi sobra federaţiei germană îşi vede sediul percheziţionat. Ce să mai spui de adevăraţii granzi, FIFA şi UEFA? Scandalul alegerii gazdei CM din 2016, alegerile prezidenţiale la forul mondial, cu fronda lui Bin Hamman şi demisia ţapului ispăşitor, Jack Warner, procesul Sion cîştigat cu mari emoţii de UEFA, urmat de represalii demne de alte regiuni ale continentului şi alte timpuri? Mai-mai să-ţi vină a crede că, pînă în acest an, fotbalul romanesc a fost curat ca lacrima şi mirositor ca lăcrămioara. Adevărul este că pînă nu de mult mizeria a fost curăţată pe tăcute de o mafie solidară, sub privirile indiferente ale oligarhiei FRF şi cu îngăduinţa zîmbitoare a Ligii lui Mitică. Dar în acest an, bulbele au început să se scurgă.

Prima vendetă: Marian Iancu


Retrogradarea echipelor FC Timişoara şi Gloria Bistriţa pe motive financiare nu a fost o dramă, ci o intrare în normalitate, chiar dacă mîndrii bănăţeni o contestă vehement, asociind cîteodată cu aroganţă prestigiul urbei revoluţionare din 1989 cu prezentul fotbalistic. FC Timişoara a fost retrogradată pentru datorii, atît la stat, cît şi în alte părţi, mai exact un litigiu încă nerezolvat cu Benfica Lisabona în privinţa transferului lui Laszlo Sepsi. Cei de la Timişoara leagă aceasta de precedentul caz în care au fost implicaţi, o penalizare cu şase puncte ratificată anul trecut de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pe baza unor documente incomplete trimise de FRF, recursul fiind cîştigat de gruparea de pe Bega. Anul acesta, însă, Marian Iancu (aprig duşman al sistemului mircea-sandist) a lătrat la lună, pentru că FRF s-a arătat a fi necruţătoare cu cei care încalcă regulamentele şi, mai ales, pentru cei care se iau de marele conducător. Bistriţa, cu o datorie mult mai mică, a trebuit să fie şi ea exclusă, cu scuzele de rigoare: “Ne pare rău, dar asta este, aplicăm regulamentele!”

Episodul II: Adrian Mititelu


O răzbunare şi mai şi au plănuit mai-marii FRF împotriva inamicului şi mai bogat la gură: Adrian Mititelu. Comitetul Executiv al FRF a hotărît pe baza unei informări unilaterale şi incomplete, dezafilierea echipei Universitatea Craiova din fotbalul romanesc. O răzbunare cumplită a preşedintelui Mircea Sandu împotriva guralivului oltean (nici el, uşă de altar!),dar care a lovit din plin o echipă şi un oraş care a adus, pe vremuri, glorie fotbalului romanesc. Motivul a fost, chipurile, o acţiune în instanţe civile a lui Mititelu împotriva FRF şi LPF, acţiune inexistentă, întrucît documentele dovedesc că acţiunea a fost îndreptată împotriva lui Victor Piţurcă. Nu este greu de înţeles ce lovitură financiară a suferit Mititelu, însă replica a fost pe măsură. Tot Comitetul Executiv al FRF, în frunte cu mai-marii Mircea Sandu şi Mitică Dragomir au fost chemaţi la DNA sub învinuirea de abuz în serviciu. Procurorii DNA consideră că decizia FRF este ilegală, dar cercetările vor continua şi în acest an.


Scandalul Avram, copie la indigo


Vasile Avram, şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor şi Sorin Ţerbea, om de afaceri apropiat clubului din Tîrgu Mureş, au fost arestaţi de către DNA pentru dare (luare) de mită în formă continuată. Procurorii DNA au dezvăluit că pe 21 mai 2011, Avram a primit de la Ţerbea un pachet cu 19 mii de euro, prin intermediari, pentru ca echipa din Tîrgu Mureş să primească arbitraje favorabile. De asemenea, Avram a beneficiat de transport cu elicopterul gratuit din partea lui Ţerbea, pe ruta Bucureşti – Tîrgu Mureş şi retur. Ca şi în scandalul din 2010, cînd a fost anchetat Constantin Gheorghe, preşedintele CCA a fost demis. Ulterior, cei doi au beneficiat şi de eliberare condiţionată, la fel ca şi Constantin. Pînă în anul de graţie 2011, nu a avut loc procesul învinuiţilor de acum un an.

K1 pe stadionul din Ploieşti


Fără DNA şi TAS, un eveniment nedorit a avut loc pe stadionul din Ploieşti, la un meci Petrolul – Steaua. La scorul de 0-1, s-a dictat penalty pentru Steaua. În momentul în care Mihai Costea se pregătea să execute lovitura, un suporter al Petrolului, îmbibat cu alcool şi droguri, Dragoş Enache, pe  numele său, a pătruns în incinta pe joc şi l-a lovit în plină figură spre Galamaz, îndreptîndu-se apoi spre alţi jucători. Fundaşul Novak Martinovic şi portarul Răzvan Stanca au sărit să-şi apere coechipierii, iar pretinsul suporter a scăpat cu fuga. Arbitrul Robert Dumitru i-a eliminat pe Martinovic şi Stanca, dar meciul nu s-a putut relua din cauza incidentelor din teren şi din tribună. Rezultatul de 3-0 pentru Steaua la masa verde s-a omologat, iar echipa ploieşteană a fost pedepsită să joace opt meciuri pe teren propriu, fără spectatori. Ulterior, s-a admis prezenţa femeilor şi copiilor pînă la 14 ani, după model turcesc, iar suspendarea a fost redusă la şase etape.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.