Sport

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Acord de pace pe Maidan

Ziarul de Vrancea
21 feb 2014 406 vizualizări
Preşedintele Viktor Ianukovici şi reprezentanţii opoziţiei au semnat vineri, în prezenţa mediatorilor europeni, un acord de ieşire din criză, care prevede concesii importante din partea puterii, dar care ar putea să fie considerate insuficiente după baia de sânge care a îndoliat Kievul.

Acordul, semnat la palatul prezidenţial prevede un scrutin prezidenţial anticipat, formarea unui guvern de coaliţie şi o reformă constituţională. Acordul a fost obţinut în urma unor violenţe care s-au soldat cu 80 de morţi, începând de marţi, la Kiev.
Principalii trei lideri ai opoziţiei ucrainene, Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk şi Oleg Tiagnibok au semnat acordul, alături de miniştrii de Externe german Franz-Walter Steinmeier şi polonez Radoslaw Sikorski. Reprezentantul Rusiei nu a semnat textul.
Opoziţia, reprezentată de către "Consiliul Maidan", şi-a exprimat anterior acordul, cu condiţia ca actualul ministru de Interne Vitali Zaharcenko să nu facă parte din viitorul Guvern, iar procurorul general Viktor Pcionka să nu mai rămână în funcţie. Cei doi sunt vizaţi din cauza rolului în reprimarea judiciară şi din partea poliţiei a manifestanţilor. Acordul semnat mai prevede formarea unui guvern de uniune naţională în termen de zece zile şi o anchetă comună (guvern – opoziţie) privind violenţele recente.
Preşedintele Ianukovici a anunţat vineri dimineaţa lansarea unei proceduri în vederea unor "alegeri prezidenţiale anticipate", fără să avanseze o dată precisă. Următoarele alegeri prezidenţiale sunt programate în martie 2015.
El a promis totodată un "proces de revenire la Constituţia din 2004", care va reduce puterile preşedintelui în favoarea Guvernului şi Parlamentului, şi formarea unui "guvern de unitate naţională". De altfel, Parlamentul ucrainean a votat vineri, în procedură de urgenţă, revenirea la legea fundamentală din 2004. De asemenea, legislativul de la Kiev a aprobat, vineri seara, un proiect care abrogă articolul din Codul Penal în baza căruia a fost condamnată Iulia Timoşenko.

Dacă Ianukovici nu se ţine de cuvant "va sfarşi ca Ceauşescu"

Aceste promisiuni ar putea, totuşi, să nu fie considerate suficiente. În Piaţa Maidan, simbolul mişcării de contestare, în care vineri erau prezente între 25.000 şi 30.000 de persoane, manifestanţii nu păreau pregătiţi să renunţe, chiar dacă atmosfera era mult mai puţin tensionată decât joi, unii dintre ei făcându-şi poze sau aprinzând focuri de artificii. "Oamenii spun că nu vor pleca din (Piaţa) Maidan atât timp cât Ianukovici nu va pleca" de la putere, a declarat un locuitor din Kiev, Oleg Bukoienko, în vârstă de 34 de ani. "Alegeri în decembrie nu este suficient. Trebuie să plece acum. Dacă nu, poate să sfârşească la fel ca (liderul libian Muammar) Kadhafi sau (cel român Nicolae) Ceauşescu", a adăugat el, evocând "crime" comise, în opinia sa, de către preşedintele ucrainean. "Nu cred că este decizia lui Ianukovici. Acest lucru i-a fost impus de către europeni. Nu putem să avem încredere în el. El spune ceva şi face altceva", a conchis Bukoienko. Toate aceste anunţuri oficiale au fost făcute după o zi şi o noapte de negocieri.
Reuniţi la Bruxelles, miniştrii europeni de Externe au decis joi să impună interdicţia eliberării de vize şi să blocheze averile celor care se fac vinovaţi de violenţe. Washingtonul a ridicat tonul, ameninţând că va adopta sancţiuni împotriva "guvernelor responsabile de violenţe", un mesaj transmis de către vicereşedintele Joe Biden în mod direct lui Ianukovici, în timp ce secretarul de Stat John Kerry a îndemnat să se pună capăt violenţelor şi "morţilor lipsite de sens". În contextul în care Ucraina riscă falimentul, Rusia i-a promis acordarea unui credit în valoare de 15 miliarde de dolari şi o reducere importantă la preţul gazelor naturale.

Ucraina, divizată între Est şi Vest

Criza din Ucraina aduce din nou în atenţie divizarea ţării între regiunile din est, cu populaţie rusofonă, care susţine apropierea de Rusia, şi vestul dominat de proeuropenii favorabili apropierii de Uniunea Europeană.
Deşi ucraineana este limba oficială a ţării şi este vorbită de aproximativ 70 la sută din populaţia Ucrainei, după cum arată ultimul recesământ din 2001, limba rusa este, de asemenea, folosită de majoritatea cetăţenilor, în special în regiunile din estul şi sudul ţării. În alte locuri, precum Crimeea, rusa este chiar limba oficială, notează BBC, care arată că această dominaţie în sudul şi este ţării este în special motivat de imigraţia puternică din Rusia din perioada sovietică. În schimb, în regiunile din vestul ţării, unde Polonia şi Austria au avut o influenţă majoră sute de ani, populaţia vorbeşte limba ucraineană, are o mai mare tendinţă naţionalistă şi se identifică aparţinând Europei. În plus, 17 la sută dintre cei 46 de milioane de locuitori ai Ucrainei sunt ruşi, iar majoritatea acestora se află în estul şi sudul ţării. De asemenea, limba rusă este vorbită şi la Kiev, oraş cu 2,8 milioane de locuitori.
Diviziunea identitară este, de asemenea, şi religioasă. Biserica Ortodoxă aparţinând de Patriarhia Kievului şi Biserica greco-catolică, prezente în special în vestul ţării, îi susţin pe manifestanţii proeuropeni, în timp ce Biserica Ortodoxă aparţinând de Patriarhia Moscovei, situată în estul rusofon, susţine mai degrabă interesele Kremlinului.

Cuplurile din Beijing vor avea dreptul la un al doilea copil

n după relaxarea politicii copilului unic, se estimează că populaţia Chinei va creşte anual cu circa nouă milioane de locuitori

Dacă unul dintre membrii cuplurilor din capitala Chinei nu are fraţi sau surori, atunci aceste cupluri au dreptul începând de vineri să aibă un al doilea copil, au anunţat autorităţile de la Beijing, unul dintre primele oraşe ale Chinei unde se aplică relaxarea controversatei politici a copilului unic.
Măsura a fost aprobată pe 28 decembrie de Legislativul chinez, care a dispus aplicarea ei treptată, înaintea capitalei iniţiativa intrând în vigoare în oraşul Tianjin şi în provinciile Zhejiang, Jiangsu şi Anhui. Cea mai mare metropolă a ţării, oraşul Shanghai, a anunţat că noua lege va intra în vigoare înainte de jumătatea anului, odată cu alte şase provincii şi regiuni din cele 30 care compun China.
În prezent, China numără 1,3 miliarde de locuitori şi populaţia ei creşte în fiecare an cu şapte milioane, după abandonarea politicii copilului unic estimându-se că această creştere va ajunge la nouă milioane. Înaintea revizuirii acestor norme, un cuplu din mediul urban avea dreptul la al doilea copil numai dacă ambii părinţi erau copii unici. Însă în zonele rurale, unde trăieşte jumătate din populaţie, nu s-au anunţat reforme semnificative ale politicii demografice, aici cuplurile având dreptul la al doilea copil dacă primul este o fată.
Controversata politică a copilului unic a fost lansată în anii '70 pentru a se evita suprapopularea ţării, dar în ultimii ani experţii şi politicienii chinezi au susţinut ideea relaxării ei ca soluţie pentru combaterea unor probleme precum îmbătrânirea populaţiei sau insuficienţa forţei de muncă.

Austeritate la Vatican: Papa suspendă angajările şi orele suplimentare

Din raţiuni de economie, Vaticanul a decis să suspende angajările şi orele suplimentare pentru angajaţii deja existenţi, din partea cărora Papa Francisc se aşteaptă însă la un efort sporit, relatează France Presse.
Secretariatul de Stat (guvernul central al Sfântului Scaun) le-a trimis o scrisoarea responsabililor a circa douăzeci de congregaţii şi consilii pontificale, cerându-le mai ales să suspende angajările şi orele suplimentare pentru angajaţi. Pe lângă economiile ce vor fi astfel realizate, este vorba şi despre îngheţarea schemei de personal a Vaticanului în aşteptarea unor modificări importante, în special prin reformarea dicasterelor (ministere), a precizat agenţia specializată pe informaţii legate de Vatican.
Conform unor informaţii publicate de cotidianul Il Messaggero, o scrisoare circulară, semnată de secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, le-a cerut responsabililor administraţiilor pontificale să blocheze angajările, să nu mai efectueze reînnoiri de contracte şi să nu mai permită efectuarea de ore suplimentare sau serviciul duminical.
Alegerea Papei Francisc şi popularitatea sa în rândul maselor au suscitat o creştere a sarcinilor de lucru pentru numeroşi angajaţi, unii fiind nevoiţi să lucreze chiar şi duminica. Totuşi, acum se pare că se doreşte o reducere a cheltuielilor pentru personal, ţinând cont de bilanţurile preventive ale Sfântului Scaun pentru 2014, fără a se recurge însă la concedieri.

Un "comutator" care induce somnul ar putea vindeca insomnia

Un "comutator" cerebral care reglează neuronii şi transmite organismului când să se pregătească de culcare ar putea deveni un tratament eficient împotriva mai multor tulburări de somn, printre care insomnia, au descoperit cercetătorii britanici. Descris drept un "homeostat" care semnalează dacă o persoană a fost trează timp de mai multe ore, mecanismul se declanşează atunci când organismul este obosit.
"Atunci când cineva este obosit, aceşti neuroni din creier dau alarma şi trimit persoana respectivă la culcare", a declarat Gero Miesenböck, profesor la Universitatea Oxford şi coordonator al cercetării.
Cercetătorii au demonstrat teoria pe musculiţele de oţet, după ce au înlăturat acest "comutator" din creierul lor, obţinând nişte insecte insomniace. Ei au pornit de la ipoteza că acelaşi sistem molecular care acţionează asupra neuronilor acestor insecte funcţionează şi la nivelul creierului uman. Potrivit profesorului Miesenböck, probabil există două mecanisme care reglează tiparul somnului. Primul dintre ele este ceasul biologic sau ritmul circadian, care a obişnuit oamenii şi animalele cu un ciclu de 24 de ore, bazat pe alternanţa dintre zi şi noapte. Al doilea mecanism - "homeostatul" somnului - ţine evidenţa orelor petrecute în stare de veghe şi acţionează ca un "comutator" care induce senzaţia de somn. "Homeostatul somnului seamănă cu un termostat din gospodărie. Un termostat măsoară temperatura şi declanşează căldura, dacă este prea frig", a spus Miesenböck.

Un bărbat în vârstă de 101 ani va candida pentru Congresul american

John Newman, un "activisit şi stră-străbunic" din Florida, în sud-estul Statelor Unite, a intrat în atenţia opiniei publice după ce, la vârsta de 101 ani, a decis să participe la alegerile din noiembrie pentru a obţine un mandat în Congresul american. Bărbatul, care pare cu 20 de ani mai tânăr, a anunţat pe un blog dedicat campaniei sale www.joenewman101.com că se va prezenta, pentru prima oară, cu scopul "de a face auzită vocea tuturor cetăţenilor". "La 101 ani, eu nu mă gândesc la o carieră politică pe termen lung ce m-ar determina să-mi vând idealurile, valorile sau personalitatea pentru o eventuală realegere", spune el pe blogul său, adăugând că vrea să-i "inspire" şi pe alţii. John Newman va participa la alegeri ca neafiliat politic şi va fi unul dintre adversarii republicanului Vern Buchanan. Combaterea sărăciei sau promovarea sănătăţii pentru săraci sunt câteva dintre punctele din programul său electoral, a anunţat el.
"Să votezi pentru un bătrân este ca şi cum ai vota pentru un om nou", este sloganul său. În prezent, cel mai în vârstă membru al Congresului este reprezentantul statului Texas, Ralph Hall, care are vârsta de 90 de ani.
Camera Reprezentanţilor şi o treime din Congres urmează să fie reînnoite la alegerile din noiembrie.

Episcop ortodox, demis pentru că a participat la o orgie sexuală

Un episcop ortodox bulgar a fost demis după ce, pe Internet, a apărut o înregistrare video în care apare participând la o orgie sexuală. Episcopul Boris, de la Mănăstirea Bacikovo, în sudul ţării, a fost demis pentru comportament "nedemn", a explicat într-un comunicat Sfântul Sinod.
Cotidianul Trud a postat joi o înregistrare video în care episcopul Boris apare participând la o orgie sexuală în compania a patru femei. În ultimii ani, imaginea Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost afectată de mai multe scandaluri. Deschiderea arhivelor din perioada comunismului, în ianuarie 2012, a dezvăluit că 11 dintre cei 15 mitropoliţi din Sfântul Sinod au fost agenţi sau colaboratori ai serviciilor secrete.
Unul dintre cei 11 mitropoliţi, Kiril, a fost decoperit mort, în iulie 2013, pe o plajă a Mării Negre.

Cafeaua stimulează circulaţia în micile vase de sânge

O ceaşcă de cafea stimulează circulaţia în micile vase de sânge - este un indicator suplimentar al binefacerilor cofeinei asupra sănătăţii pus în evidenţă de un grup de cercetători de la Universitatea Ryukyu din Japonia.
Ei şi-au desfăşurat studiul pe voluntari cu vârste între 22 şi 33 de ani, care au fost examinaţi după ce au băut cafea, cafea fără cofeină sau niciuna dintre ele. Cofeina creşte uşor, dar evident, debitul sanguin în vasele de sânge foarte mici, exercitând o acţiune favorabilă asupra pereţilor lor interni. Efectul ţine ceva mai mult de o oră.
Microcirculaţia joacă un rol esenţial: reţeaua de mici vase sanguine alimentează ţesuturile şi organele cu oxigen şi nutrienţi şi evacuează deşeurile metabolice. Prin urmare, dacă microcirculaţia este perturbată, poate fi afectată funcţionarea organismului şi invers, când este performantă, întregul organism se comportă mai bine.
Acest element se adaugă la concluziile multor altor studii care au pus în evidenţă avantajele consumului rezonabil de cafea în ceea ce priveşte scăderea riscului de insuficienţă cardiacă, accident vascular cerebral (AVC) şi boli coronariene. Autorii studiului explică acest impact asupra microcirculaţiei sanguine prin acţiunea anti-inflamatoare a cofeinei, arătând că doza indicată este două-patru ceşti pe zi.

Un american a câştigat la loterie 425 milioane de dolari

Un californian a câştigat joi 425 milioane de dolari la loteria americană. Câştigătorul, a cărui identitate nu se cunoaşte încă, va intra în posesia celei de-a şasea sume ca valoare din istoria loteriei americane, anunţă agenţia Belga. Biletul câştigător a fost cumpărat dintr-o staţie de benzină din Milpitas (Silicon Valley). Administratorul staţiei de benzină va primi la rândul său un milion de dolari pentru că la el s-a vândut biletul câştigător.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.