Sport

"Perla din Mozambic" nu mai sclipeşte

Ziarul de Vrancea
5 ian 2014 386 vizualizări
Unul dintre cei mai mari fotbalişti ai tuturor timpurilor, Eusebio, a încetat din viaţă în varstă de 71 de ani

Fostul atacant portughez Eusebio a murit, în noaptea de sambătă spre duminică, la Lisabona, a anunţat agenţia Lusa, citand fostul său club, Benfica. Eusebio da Silva Ferreira, în varstă de 71 de ani, a murit din cauza unui stop cardiorespirator la ora 04.30 GMT. Eusebio a fost spitalizat de mai multe ori din cauza problemelor de sănătate. în iunie 2012, el a fost internat la spitalul Da Luz din Lisabona, din cauza unui accident vascular cerebral.
Considerat unul dintre cei mai buni jucători din toate timpurile, Eusebio, supranumit "Perla din Mozambic", s-a născut la 25 ianuarie 1942, în Mozambic. El a evoluat 15 ani la Benfica Lisabona, pentru care a marcat 638 de goluri în 614 meciuri. A caştigat de 11 ori campionatul cu Benfica, de cinci ori Cupa Portugaliei şi Cupa Campionilor Europeni (1960-1961 şi 1961-1962). El a ocupat locul trei cu naţionala Portugaliei la Cupa Mondială din 1966, fiind golgeterul competiţiei cu nouă reuşite. Caştigător al Balonului de Aur în 1965, el a fost desemnat de două ori cel mai bun marcator european.  Guvernul portughez a decretat trei zile de doliu naţional. Premierul portughez Pedro Passos Coelho a afirmat că Eusebio a fost un geniu al fotbalului: "Eusebio a reprezentat dorinţa Portugaliei de a se face cunoscută în lume. A dus numele ţării în cele patru colţuri ale lumii. A fost un geniu în fotbal, un exemplu de om umil, un sportiv prin excelenţă, un om generos şi solidar. A fost un exemplu de profesionalism, determinare şi devotament", a declarat premierul Portugaliei despre cel supranumit "Perla din Mozambic". De asemenea, federaţia de fotbal a anunţat că la toate meciurile desfăşurate sub egida sa se va ţine un moment de reculegere.
Tehnicianul formaţiei Chelsea, José Mourinho, a declarat, duminică, la postul portughez RTP, că fostul atacant Eusebio, care a încetat din viaţă la 71 de ani, a fost una dintre marile personalităţi ale Portugaliei, iar prin ceea ce lasă în urmă a devenit nemuritor.
"A fost una dintre marile personalităţi ale Portugaliei. Eusebio este Portugalia. Am crescut cu Eusebio şi Amalia Rodrigues, ei sunt imenşi, nemuritori. Toţi ştim ce a reprezentat pentru fotbal şi în special pentru fotbalul portughez. Nu aş putea spune că a fost o inspiraţie, ci o referinţă pentru mine, prin viziunea sa asupra fotbalului, prin valorile sale, principiile sale şi emoţiile transmise chiar şi după finalul carierei. Lasă un mare gol, dar prefer să mă gandesc la el din perspectiva imortalităţii. Dacă ar fi să facem o paralelă cu fotbalul de azi, ar fi la nivelul celor mai buni. Dacă ar avea 20 sau 30 de ani, ar avea un nivel extrem de ridicat. Îmi amintesc că l-am văzut pe Eusebio jucand contra tatălui meu. Fiul meu nu l-a văzut jucand niciodată, dar ştie cine este Eusebio", a declarat Mourinho.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.