Social

Evreii sărbătoresc Anul Nou – Rosh Hashanah

Sorin Tudose
28 sep 2011 4723 vizualizări
Comunitatea evreiască din Focşani, cîndva foarte mare astăzi extrem de redusă, este în sărbătoare.

Azi şi mîine evreii celebrează anul nou evreiesc, aşa numita „Rosh Hashanah” ocazie cu care vor avea loc mai multe manifestări specifice la Sinagoga Evreiască din strada Oituz, Focşani. Rosh Hashanah, spre deosebire de celelalte sărbători evreieşti, este una de natură cît se poate de personală. De altfel, multe sărbători evreieşti comemorează evenimente care au afectat poporul evreul. „În timpul acestei sărbători, evreii trebuie să reflecteze asupra experienţelor din anul precedent şi să-şi evalueze în mod scrupulos acţiunile - bune şi rele. Rosh Hashanah este un moment în care trebuie să-ţi reevaluezi viaţa, atît din punct de vedere etic cît şi religios, să te rogi lui Dumnezeu pentru iertarea faptelor rele din trecut şi să te obligi să te schimbi în bine în anul nou care abia începe. Rosh Hashanah trebuie să fie sărbătorită într-un spirit de optimism. Se mănîncă lucruri dulci care să simbolizeze dorinţele noastre pentru un an nou bun şi dulce. Cele o sută de sunete impresionante produse de suflatul din shofar (corn de berbec) în fiecare din cele două zile de Rosh Hashanah sînt destinate să ne «trezească» în mod simbolic, ca să putem reflecta şi deveni mai buni”, este descrisă sărbătoarea pe Jewish education network. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.