Social

Copiii „stranierilor” pot primi alocaţie de la statele membre UE

Sorin Tudose
6 sep 2011 675 vizualizări
Cele mai multe formulare de acordare a acestor prestaţii, respectiv 231, provin din Italia, dar sînt şi din Germania, Spania sau Cipru

În perioada 1 ianuarie - 30 august, la nivelul Agenţei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Vrancea au fost înregistrate 259 de formulare pentru alocaţii europene. Cele mai multe, respectiv 231, au fost depuse de către familii care lucrează cu forme legale în Italia. Pe următorul loc, la o distanţă considerabilă, se află Germania cu doar nouă formulare. Pentru Spania au fost depuse patru, două pentru Belgia, tot două pentru Olanda, trei pentru Austria, două pentru Luxemburg, două pentru Marea Britanie, trei pentru Cipru şi unul în Norvegia. Conform legii europene, vrîncenii care desfăşoară activităţi în state membre ale UE, indiferent de locul de reşedinţă al membrilor de familie, au dreptul la prestaţii familiale pentru copiii lor din statul în care părinţii muncesc. În acest sens, părinţii pot beneficia de prestaţii oferite de un singur stat, eventual primind o diferenţă de la instituţia competentă din statul care acordă prestaţii mai mari. În situaţia în care lucrătorii migranţi primesc prestaţii pentru copil din partea statelor membre în care îşi desfăşoară activitatea profesională, dreptul la prestaţii familiale pe teritoriul României va fi stabilit în baza regulilor de coordonare. Prestaţiile familiale sînt prevăzute în legislaţiile tuturor statelor membre, dar cuantumul lor variază considerabil de la un stat la altul. Regulile de prioritate sînt următoarele: statul care plăteşte prestaţiile pe baza angajării sau activităţii independente are prioritate faţă de statul care plăteşte prestaţiile pe baza unei pensii sau a reşedinţei. Solicitanţii se pot adresa cu o cerere instituţiei similare din statul în care îşi desfăşoară activitatea şi pot primi alocaţia în cont. Conform legislaţiei în vigoare, în aceeaşi perioadă reprezentanţii AJPS au solicitat informaţii în vederea stabilirii dreptului la alocaţie de stat în Romania celorlalte state membre UE prin 282 de formulare. Dintre acestea, 216 sînt adresate instituţiilor competente din Italia şi 45 instituţiilor din Spania. Începînd cu 1 mai 2010, România aplică prevederile noului Regulament al Consiliului Europei nr. 883/2004 referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială şi ale Regulamentului Consiliului nr. 987/2009 prin care se stabilesc regulile de aplicare ale primului regulament. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.