Educație

FOTO | Un frumos arc peste timp la Focșani și o ultimă dorință testamentară îndeplinită pentru profesorul vrâncean Simion Mehedinți

Ziarul de Vrancea
15 iun 2022 2258 vizualizări
În lucrarea „Premise și concluzii la Terra" (1946), Simion Mehedinți mărturisea:

Împrejurările însă nu mai permit autorului pregătirea unei traduceri, care s-ar cuveni să fie însoțită și de adnotații. Ce s-a împrăștiat nu se mai poate aduna. Însemnările adăugate unei cărți în timpul citirii sunt o parte din viață, sunt ceea ce se cheamă în testamente «partea sufletului». Când biblioteca cuiva e înstrăinată, o întreagă muncă se risipește fără putință de înlocuire. Autorului nu-i rămâne decât să exprime o speranță: dacă totuși, o astfel de traducere s-ar încerca mai târziu, ar fi mai potrivit să pornească din mediul geografic românesc. Aceasta e ultima dorință a celui care s-a întâmplat să deschidă cel dintâi curs de geografie într-o universitate românească."

Din mediul geografic românesc, de la Iași, după 90 de ani de la apariția lucrării „Terra", prof.univ. dr. Corneliu Iațu, președinte al Societății de Geografie din România, a realizat traducerea în franceză a primului volum.

Lumea geografică internațională poate consulta acum "La Terre. Introduction à la géographie en tant que science", poate constata originalitatea și modernitatea acestei lucrări, o filosofie a științelor geografice.

Traducerea a văzut lumina tiparului, în condiții grafice de excepție, la Editura Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Lucrarea a fost prezentată geografilor care au participat la Conferința Anuală a Societății de Geografie din România desfășurată în Vrancea, în perioada 2-5 iunie 2022. În anul 1931, tot la Focșani, Simion Mehedinți prezenta "Terra", proaspăt publicată, colegilor geografi prezenți la Congresul profesorilor de geografie desfășurat atunci la Liceul "Unirea", sub coordonarea profesorului Nicolae Al. Rădulescu.

Un frumos arc peste timp și o ultimă dorință testamentară îndeplinită.

Text: Profesor dr. Răzvan Săcrieru președintele SGR - Filiala Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.