Educație

Învăţătorii şi educatoarele, trimişi la facultate

Ziarul de Vrancea
2 ian 2013 8380 vizualizări
Anul 2013 vine cu schimbări importante pentru cadrele didactice..Cei care se ocupă de educaţia celor mici au la dispoziţie 6 ani pentru a obţine diplomă de licenţă.Din 2013 şcolile vor fi finanţate după principiul “banii urmează elevul”.O ordonanţă promovată de fostul ministru Ecaterina Andronescu aduce mai multe drepturi pentru profesorii pensionari, care pot preda mai mult la “plata cu ora” .La nivelul judeţului, Inspectoratul Şcolar are treabă, după ce a amanat pentru acest an mai multe decizii importante, cum ar fi angajarea de personal pentru posturile deblocate anul trecut

Anul 2013 aduce o serie de schimbări importante în învăţămantul romanesc. Una dintre acestea se referă la o nouă metodă de finanţare a unităţilor de învăţămant. Astfel, începand cu acest an şcolile vor fi finanţate după principiul “banii urmează elevul”, ceea ce înseamnă că unităţile vor primii bani de la stat în funcţie de numărul de elevi. Anul acesta, pentru un elev se vor cheltui peste 6.000 de lei, însemnand remunerarea cadrelor didactice, achitarea tuturor serviciilor, întreţinerea instituţiilor şi cheltuieli pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea bazei didactice şi a celei tehnico-materiale a şcolii. Alte modificări în sistemul educaţional sunt produse ca urmare a promovării unei ordonanţe de urgenţă de către fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu. “Ordonanţa de urgenţă privind luarea unor măsuri în domeniul învăţămantului şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevazute în hotărari judecatoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013″ a fost publicată în Monitorul Oficial pe 19 decembrie 2012. O serie de odificări ale acesteia se referă la incompatibilităţile care privesc rectorii-parlamentari, la faptul că profesorii universitari pot să fie rectori şi după pensionare, rectorii pot fi şi parlamentari sau pot avea funcţii de conducere în partide politice. Pentru învăţămantul preuniversitar sunt o serie de prevederi care le dau liber profesorilor să aibă funcţii de conducere şi după ce se pensionează. De asemenea, profesorii cu gradul didactic I sau cu titlul ştiintific de doctor pot fi menţinuţi, cu aprobarea anuală a consiliului de administraţie, ca titulari în funcţia didactică pană la 3 ani peste varsta de pensionare, la cerere; numărul de ore plătite în regim de plata cu ora, pentru un profesor titular, poate să depăşească norma didactică minimă. Ordonanţa de urgenţă modifică şi prevederile referitoare la numărul de ore din planurile cadru pentru învăţământul preuniversitar şi la ponderea disciplinelor obligatorii, în sensul că detaliile privind numărul de ore, disciplinele obligatorii şi numărul de ore alocat acestora va fi stabilit prin planurile cadru aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei. De asemenea, au fost introduse noi reglementări referitoare la ocuparea funcţiilor didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar şi primar. Astfel, educatoarele şi învăţătorii sunt obligaţi să urmeze studii superioare, avand la dispoziţie 6 ani pentru a obţine diplomă de licenţă în domeniu. Cat priveşte acordarea sumelor caştigate în instanţă, acestea se vor acorda eşalonat, pe parcursul a cinci ani, de la data cand hotărarea devine executorie, cu procente cuprinse între 5 şi 35 % pe an. 


Acordarea a 500 de euro pentru nou-născuţi, amanată

Anul acesta, potrivit Legii Educaţiei Naţionale, ar fi trebuit să intre în vigoare prevederea potrivit căreia fiecare nou-născut ar fi trebuit să beneficieze de 500 euro de la stat pentru educaţia permanentă. Suma ar fi trebuit acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, şi ar fi trebuit depusă într-un cont de depozit deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului. Acordarea acestui ajutor a fost amanată pană la o dată neprecizată, la fel ca şi alocarea de cupoane sociale pentru educaţie, destinate preşcolarilor din familii cu venituri mici. Legea Educaţiei, adoptată la începutul anului 2011, stabileşte că statul sprijină educaţia timpurie, prin acordarea unor cupoane sociale în scop educaţional, în funcţie de veniturile familiei.


Ce se va întampla în 2013


Elevii singuri acasă, care au părinţii plecaţi la muncă în Italia, vor putea comunica mai bine cu aceştia din urmă, ca urmare a unui acord de parteneriat semnat de Ministerul Educaţiei privind implementarea proiectului “Te iubeşte mama”, care aparţine LîAssociazione delle Donne Romene în Italia - A.D.R.I. Concret, fiecare dintre copii va putea să acceseze aplicaţia virtuală Skype, disponibilă în bibliotecile publice, pentru a putea comunica audio şi video cu cei dragi. În ceea ce priveşte învăţămantul romanesc, nu se anunţă modificări importante. Astfel, clasa pregătitoare, potrivit ministrului Remus Pricopie, va rămane şi în acest an, însă “continuăm iniţiativa doamnei Andronescu de a vedea ce nu a mers bine şi stabilim procedurile pentru anul şcolar următor. Dar conceptul de clasă pregătitoare rămâne”, după cum a declarat noul ministru al Educaţiei. În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, ministrul Remus Pricopie a anunţat că acesta nu se va modifica deocamdată. “Dacă vorbim despre bacalaureatul profesional, acesta este un subiect care ar urma să fie clarificat de o lege, un act normativ, care se află în Parlament. Ministerul aşteaptă să afle decizia Parlamentului, care, însă, nu va modifica examenul”, a declarat ministrul Educaţiei. El a spus că sistemul de educaţie are nevoie de o planificare strategică.


Decizii amanate la nivelul IŞJ Vrancea


La nivelul judeţului Vrancea se anunţă un an în care este nevoie de fermitate şi asumarea unor decizii. Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură nu a fost semnat încă, cel mai probabil acest lucru petrecandu-se în luna februarie, după cum au anunţat sindicatele. Oficialii din Educaţie au anunţat că nu se grăbesc, dorind o analiză atentă a tuturor propunerilor venite de la sindicalişti. Nici conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean nu pare grăbită, aşa cum nu a fost nici în cazul deblocării posturilor în unităţile de învăţămant. După adrese peste adrese înaintate MECTS pentru a debloca măcar o parte din cele aproape 200 de posturi din învăţămantul vrancean, cand în sfarşit a venit aprobarea pentru 7 posturi, de la începutului lui decembrie IŞJ nu a fost în stare să decidă în ce şcoli este nevoie urgentă de angajarea de personal cu 1 ianuarie 2013. Asta după ce blocarea acestor posturi a avut urmări nefaste: un copil a fugit de la Grădiniţa 1 Focşani, din lipsa unui paznic sau a unei îngrijitoare care să supravegheze accesul în iunitate, iar laborantul de la Colegiul Cuza este plătit din banii părinţilor, aşa cum de altfel este plătit şi paznicul. Nimeni nu şi-a asumat nici cazurile de violenţă din şcoli, unul dintre acestea petrecandu-se la începutul lui octombrie la Colegiul “Edmond Nicolau” Focşani. După cum se ştie, unul dintre elevi a ajuns la spital, unde a rămas mai multe zile, după ce a fost bătut chiar în sala de clasă. IŞJ nu s-a implicat nici în cazul profesoarei de la Colegiul Economic “Mihail Kogălniceanu” care a avut o relaţie sentimentală cu unul dintre elevii săi, lăsand “grija” acestei probleme în seama conducerii liceului iar profesoara liberă să-şi facă amanţi în randul altor generaţii de elevi. De asemenea, conducerea IŞJ nu şi-a asumat nici numirea unor inspectori după o serie de demisii (inspector pentru învăţămant preşcolar, inspector pentru biologie), precum nici numirea unor directori, lăsand unităţi de învăţămant (ca Liceul Pedagogic, Şcoala “Duiliu Zamfirescu” sau chiar Colegiul Auto) fără directori pentru o periodă de timp. Aşteptările de la anul în care tocmai am intrat sunt să aducă celor care conduc învăţămantul vrancean şi pe cel romanesc mai multă înţelepciune şi puterea de a lua deciziile potrivite ca acest sistem să funcţioneze în favoarea elevilor şi a viitorului acestora. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Adevarul, acum 4143 zile, 6 ore, 55 minute, 41 secunde
Invatamantul a ajuns de ras ! In fruntea avem niste nepriceputi care a facut in invatamat brambureala.Concret uitati-va cinei e in fruntea ISJ Vrancea!!??
Leana, acum 4143 zile, 11 ore, 28 minute, 38 secunde
Sunt curioasa cat mai incalca legea, Vasilica ? Mai citeste inca odata cv-urile celor carora le-ai dat functii....si Legea Educatiei !
mery, acum 4143 zile, 14 ore, 32 minute, 6 secunde
Adevarata problema va incepe la anul, cand clasele a 9-a vor ramane la gimnaziu si vor aparea noile programe si planuri cadru. Noul ministru a specificat ca nu are de gand sa schimbe legea. Multi vor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.