Economic

ITM cere utilaje performante pentru salariati

Camelia Stănilă
12 ian 2008 806 vizualizări
In 2007 numarul persoanelor identificate muncind la negru s-a redus, pentru ca si patronii simt nevoia unor angajati stabili

Conditiile proaste de munca afecteaza in sens negativ productivitatea, mai ales ca accidentele de munca si bolile profesionale sint costisitoare si au numeroase efecte directe si indirecte. Astfel, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea a solicitat firmelor sa investeasca in utilaje performante pentru salariatii vrinceni, dar si in resursa umana. "De dorit ar fi sa inteleaga toti angajatorii ca trebuie sa se alinieze la standardele de munca internationale, fapt ce se poate realiza numai prin investitii in echipamente si utilaje performante, dar si in lucratori. Desi s-au facut progrese, existind in judet unitati de talie internationala, sint si patroni pentru care confortul lucratorilor la locul de munca, sanatatea si siguranta acestora sint lasate pe ultmul loc. Inspectia Muncii ii va sanctiona pe aceia care nu respecta legislatia referitoare la cerintele minime de securitate si sanatate in munca", a mentionat Victoria Diaconu, inspector sef al ITM Vrancea. In 2007, institutia a realizat 3.462 de controale in constructii, confectii textile, servicii, exploatari forestiere, prelucrare mobilier, comert etc, in urma carora s-au aplicat 2.263 de avertismente si amenzi totalizind 1.268.500 lei. Majoritatea amenzilor au fost aplicate pentru munca la negru, pentru nerespectarea legislatiei referitoare la timpul de munca si odihna, la evidenta muncii, nerespectarea normelor de securitate si sanatate in munca, lipsa evaluarii riscului la locul de munca pentru evitarea accidentelor si imbolnavirilor profesionale, neefectuarea instructajului angajatilor sau neacordarea echipamentului necorespunzator. "La locurile de munca unde exista pericol iminent de producere a unui accident s-a dispus oprirea din functie a unor instalatii sau sistarea activitatii, fiind inregistrate 12 astfel de cazuri. Numarul persoanelor identificate ca munceau fara forme legale in 2007 este de 268, mai mic decit in 2006, cind au fost identificate 359 de persoane. Angajatorii au inceput sa constientizeze ca pentru muncitori stabili trebuie sa legalizeze raporturile de munca cu acestia si sa le asigure conditii de lucru corespunzatoare", a mai spus Victoria Diaconu, care a precizat ca obiectivele pe 2008 sint dimininuarea in continuare a muncii la negru si imbunatatirea medilui de munca pentru angajatii expusi la riscuri. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.