Evenimente speciale

Centrul Cultural Vrancea expune la Chișinău lucrările artiştilor participanţi la Simpozionul de Artă „Lepșa 2018”

Ziarul de Vrancea
22 apr 2019 1225 vizualizări

Știrea ne-a fost transmisă prin intermediul unui comunicat de presă editat de Centrul Cultural Vrancea.Îl prezentăm în continuare în variantă integrală 

Marți, 23 aprilie 2019, ora 15.00, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, (Chişinău, Republica Moldova), în colaborare cu Consiliul Judeţean Vrancea și Centrul Cultural Vrancea, va inaugura Expoziția de artă contemporană ,,10+1’’ 2018.

Lucrările expuse sunt donaţii ale artiştilor participanţi la Simpozionul de Artă Lepșa 2018, ediţia a VIII-a, organizat anual de Centrul Cultural Vrancea. 

Despre simpozion, criticul și istoricul de artă prof. dr. Constantin Prut scrie în catalogul de prezentare a lucrărilor:

”Luvrul este cartea din care învățăm să citim. Totuși, nu trebuie să ne declarăm satisfăcuți cu preluarea frumoaselor formule ale iluștrilor noștri predecesori. Să ieșim afară, să studiem frumoasa natură...”, spunea Paul Cézanne, în anii de glorie ai impresionismului, într-o scrisoare adresată lui Émil Bernard, unul dintre tinerii săi prieteni. Este un îndemn care a marcat întregul parcurs al artei moderne, chiar dacă a putut cunoaște exagerări de genul artei brute (”Să facem o artă cu spatele la cultură”, îndemna, de pildă, Jean Dubuffet) sau diverse retrageri în turnul de fildeș. Cufundarea rituală în fondul regenator al realității a rămas un exercițiu necesar, încercat pretutindeni, ca o premiză a evoluțiilor ideatice și stilistice din artele vizuale. Simpozionul de la Lepșa, situat în pădurile carpatine ale Vrancei, evoluează în acest spirit al recuperării ritmurilor naturale, care au cunoscut, în spațiul românesc, mai multe inițiative, printre care Școala de la Baia Mare sau ”academia” de la Balcic.

               Pe simezele muzeului, vor expune artiștii: Atena Simionescu, Ioan Tudor, Amelia Gherasim, Marius Vasile Barb, Sorin Nicodim, Igor Svernei, Valeriu Herţa, Bara Vioara, Liviu Nedelcu, Gheorghe Dican, Laura Ghinea.

               Curatorii expoziției sunt dr. Constantin Prut, istoric și critic de artă și dr. Liviu Nedelcu, managerul Centrului Cultural Vrancea.

               Expoziţia poate fi vizitată în perioada 23 aprilie – 10 mai, 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.