Brand voice

Deputat de Vrancea Elena Stoica: Pierderile fermierilor români afectați de importurile masive de cereale din Ucraina vor fi compensate

Ziarul de Vrancea
22 mar 2023 706 vizualizări
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica
Deputatul PSD de Vrancea, Elena Stoica

Statul român a intervenit pentru a rezolva pierderile importante suferite de fermierii români din cauza războiului din Ucraina, generate de importurile masive de cereale din țara vecină, prin măsuri concrete care să contrabalanseze deficitul existent. În consecință, ministrul  PSD al Agriculturii, Petre Daea, a făcut încă din ianuarie demersurile necesare la Comisia Europeană, în vederea obținerii unor compensații financiare care să acopere daunele înregistrate de agricultorii noștri.

Producătorii români au calculat o pierdere totală de circa 200 de milioane de euro, sumă ce trebuie alocată de către structura AgriFish a Comisiei Europene în vederea decontării, astfel încât fermierii să nu ajungă în situația neplăcută de incapacitate de plată și stoparea producției.

Realitatea arată că fermierii români nu și-au mai putut vinde cerealele nici măcar la prețul din ianuarie 2022, deși costurile lor de producție au crescut, pe fondul inflației. Piața a fost saturată de produsele fermierilor ucraineni, care nu sunt constrânși de niciun fel de reglementările europene, și, în consecință, au putut vinde la un preț destul de scăzut.

Din nefericire, este evident că războiul din Ucraina a avut o influenţă negativă asupra agriculturii româneşti, cu implicaţii greu de calculat. Cert este că fermierii români se află acum într-o situaţie extrem de delicată, rămânând cu magaziile pline şi cu conturile aproape goale.

Grânele ieftine ajunse pe piața europeană din Ucraina au cauzat probleme mari agricultorilor din țările din estul Uniunii Europene. Facilitarea comerțului cu Ucraina în timpul războiului de agresiune rusesc a determinat majorarea cantităților de cereale, furaje și alimente ajunse din Ucraina în România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia. Doar anul trecut, importurile de porumb din Ucraina în țările vecine din Uniunea Europeană a crescut exponențial, de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone, comparativ cu anii precedenți.

De altfel, un document comun semnat de aceste țări atrage atenția că necontrolarea exporturilor din Ucraina ar putea crea dificultăți serioase pentru producătorii agricoli din Uniunea Europeană.

La această situație de criză s-a ajuns în urma unei decizii a organismelor europene, care au înlesnit posibilitatea, prin facilități vamale și de transport, ca mari cantități de cereale din Ucraina să nu fie pierdute pe piața mondială, din cauza războiului. Această măsură a condus însă la un efect nefast pentru țările UE din vecinătatea Ucrainei, între care și România, care au rămas cu cantități mari necomercializate, din cauza prețurilor mici ale cerealelor și celorlalte produse agro-alimentare venite din est.

Îmi exprim speranța că, în cel mai scurt timp, demersurile ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, vor fi încununate de succesul așteptat, iar organismele europene vor aloca compensările cuvenite fermierilor români, pentru ca ei să își poată continua activitatea, în scopul asigurării de produse agro-alimentare proaspete și de calitate pentru consumul populației și, totodată, în vederea securizării securității alimentare a țării.

Deputat PSD Vrancea, Elena Stoica

Declarație de presă


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.