Brand voice

Ceremonie în premieră la Montgomery pentru marcarea a trei decenii de parteneriat între Armata României și Garda Națională din Alabama

Ziarul de Vrancea
10 apr 2023 1136 vizualizări

Aflat în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, ministrul Apărării Naționale, vrânceanul Angel Tîlvăr, a participat, marți, 4 aprilie, la o ceremonie organizată în premieră la sediul Comandamentului Forțelor Întrunite al  Gărzii Naționale a statului Alabama  (ALNG)  din Montgomery, pentru celebrarea a 30 de ani de cooperare în cadrul Programului de Parteneriat Statal (State Partnership Program - SPP) dintre Armata României și ALNG.

Pe parcursul a trei decenii, Programul de Parteneriat Statal a reprezentat o platformă pentru dezvoltarea progresivă a cooperării dintre militarii români și americani.

În alocuțiunea sa, ministrul Angel Tîlvăr a evidențiat importanța pregătirii în comun între militarii români și americani, care s-a dovedit un factor esențial în consolidarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite. „Una dintre principalele îngrijorări ale prezentului o reprezintă războiul ilegal, agresiv și neprovocat al Federației Ruse în Ucraina. Pregătirea comună trebuie să continue pentru ca împreună să putem apăra democrația,  valorile în care credem, flancul estic al NATO și, nu în cele din urmă, pentru a menține stabilitatea în regiunea Mării Negre. Sunt încrezător în ceea ce putem face împreună, cu atât mai mult cu cât vom extinde această colaborare.”

Ceremonia din Montgomery a marcat succesul colaborării de trei decenii dintre Armata României și Garda Națională a statului Alabama. În acest context, șeful Gărzii Naționale Alabama, generalul-maior Sheryl Gordon, a înmânat ministrului Angel Tîlvăr „Proclamația de recunoaștere și felicitare pentru Garda Națională a statului Alabama și statul român cu ocazia împlinirii a 30 de ani de parteneriat în cadrul Programului de Parteneriat Statal al SUA”, conferită de guvernatorul statului Alabama, Kay Ivey.

Programul de Parteneriat Statal al SUA a început în urmă cu 30 de ani, după căderea Uniunii Sovietice, având ca scop sprijinul prin cooperare militară al țărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier. În prezent, programul include parteneriate între 100 de națiuni și state americane, sub coordonarea Biroului Gărzii Naționale al SUA. Programul urmărește creșterea interoperabilității și a capacității de reacție ale forțelor americane și partenere pentru a putea răspunde unui spectru larg de provocări de securitate.

Cooperarea cu ALNG, în cadrul State Partnership Program, constituie unul din instrumentele din domeniul militar ale parteneriatului strategic româno-american. Soliditatea relațiilor de cooperare cu militarii americani, inclusiv pe componenta Forțele Armate Române - ALNG, reprezintă unul dintre cei trei piloni ai politicii externe și de securitate a țării noastre care urmărește interesele naționale de promovare a stabilității în Europa.


 

”Am vorbit despre războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și despre măsurile luate de NATO pentru întărirea flancului estic, în plenul Senatului statului Alabama.

Președintele Putin a sperat să ne despartă, dar a eșuat. Răspunsul nostru a fost ferm. Atât statele membre UE, cât și aliații NATO, printre care și România, au sprijinit Ucraina încă de la începutul războiului declanșat pe scară largă. La nivelul UE, am luat măsuri fără precedent pentru a sprijini Ucraina și de sancționare a Rusiei.

Am demonstrat complet opusul a ceea ce a încercat Putin să realizeze: am reînnoit angajamentul nostru de a consolida reziliența strategică europeană, cu sprijinul Statelor Unite”.-Angel Tîlvăr

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.