Brand voice

Ce trebuie să știi despre urticarie

Ziarul de Vrancea
5 apr 2023 1173 vizualizări

Probabil că ai auzit mai des despre urticarie în copilărie, dar urticaria nu le este rezervată doar celor mici, ci îi poate afecta, în egală măsură, și pe adulți. În acest articol poți afla mai multe detalii despre ce este urticaria, cum se manifestă și ce opțiuni de tratament există împotriva ei.

Ce este urticaria?

Urticaria este reprezentată de o erupție cutanată ieșită în relief, roz, roșie sau de culoarea pielii, care poate determina prurit sau poate fi dureroasă. De cele mai multe ori, urticaria este rezultatul unei reacții alergice la un medicament sau aliment sau o consecință a contactului cu un factor iritant din mediu.

Urticaria este, în general, o problemă acută, temporară, care se ameliorează prin administrarea medicației antialergice. Majoritatea acestor erupții dispar de la sine. Din păcate, există și forme cronice, trenante, sau erupții urticariforme însoțite de reacții alergice grave, care necesită intervenția unui medic [1]. 

Descoperă mai multe despre urticarie pe blogul DrMax.ro dacă dorești să afli detalii despre mecanismele fiziopatologice de apariție a leziunilor.

Care sunt cauzele urticariei?

Urticaria apare ca o reacție alergică față de un aliment sau o altă substanță cu care ai intrat în contact. În timpul unei reacții alergice, organismul secretă histamină, un compus chimic care, la unele persoane, declanșează edem, prurit și alte simptome care se manifestă în contextul urticariei. 

Alergenii implicați cel mai frecvent în apariția urticariei sunt:

Urticaria poate apărea și independent de o posibilă reacție alergică. Ea poate fi determinată de:

În sfârșit, există și cazuri de urticarie pe care medicii le consideră idiopatice, în sensul că nu se poate stabili care a fost cauza care le-a declanșat.

Factori de risc pentru urticarie 

Persoanele cu teren alergic au o probabilitate mai mare de a dezvolta urticarie. Administrarea de medicamente poate spori probabilitatea apariției unui episod de urticarie. O infecție în desfășurare este un alt factor favorizant [3].

Simptomele urticariei

Cel mai evident simptom al urticariei este reprezentat de erupția cutanată. Leziunile pot fi roșii sau de culoarea pielii, de dimensiuni mici sau mari, rotunde sau cu forme neregulate. Adeseori erupția determină prurit.

Erupția poate să dispară și să reapară. Ea poate persista jumătate de oră sau o zi întreagă. Uneori, leziunile se extind și ajung să acopere o suprafață mai mare dintr-o anumită zonă a corpului [4].

Tipuri de urticarie

Există mai multe tipuri de urticarie, clasificate după cum urmează:

Opțiuni de tratament 

Tratamentul unui episod de urticarie depinde de gravitatea acestuia. Cele mai frecvente recomandări formulate de către medic presupun:

Urticaria apare, de cele mai multe ori, ca o reacție alergică ușoară sau moderată față de o gamă foarte variată de alergeni. În cazuri grave, tratarea urticariei impune intervenția medicală rapidă.

Bibliografie:

  1. “Hives (Urticaria).” Asthma & Allergy Foundation of America, aafa.org/allergies/allergy-symptoms/skin-allergies/hives/,
  2. “Hives (Urticaria): Causes, Treatment, and Symptoms.” Www.medicalnewstoday.com, 14 Dec. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/157260,
  3. “Hives: Causes, Risks, Prevention, and Pictures.” Healthline, 25 July 2012, www.healthline.com/health/hives,
  4. Mayo Clinic. “Chronic Hives - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-hives/symptoms-causes/syc-20352719,

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.