Ultima oră

Curtea Constitutionala explica USL de ce "boicotul" lui Traian Basescu asupra referendumului este legal

Ziarul de Vrancea
5 aug 2012 1332 vizualizări
Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale si-au motivat vineri decizia de a respinge toate contestatiile privind organizarea referendumului din 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.

Printre altele, ei au explicat si de ce indemnul PDL si al lui Traian Basescu catre alegatori, de a nu merge la vot, este legal si constitutional.

"Boicotul" asupra referendumului, asa cum l-a calificat USL, nu reprezinta o incalcare a legii sau "un abuz de drept". Judecatorii arata in motivarea lor ca "legea nu prevede obligatia cetatenilor de a participa la referendum, ci dreptul acestora. De altfel, Constitutia consacra dreptul de vot, si nu obligatia de a vota. (...) Asadar, tine de vointa fiecarui cetatean de a decide in mod liber daca isi exercita acest drept. Acesta nu poate fi obligat sa il exercite sau dimpotriva sa nu il exercite".

Judecatorii mai arata de asemenea ca statul acasa, in mod deliberat, este tot un mod de a-ti exprima opinia politica.

"Exprimarea unei optiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci si chiar prin neparticiparea la acesta mai ales in situatiile in care legislatia relevanta impune un anumit cvorum de participare. In acest fel, se poate crea o majoritate de blocaj raportat la numarul cetatenilor unui stat; in acest mod, cei ce aleg sa nu isi exercite dreptul la vot considera ca printr-o conduita pasiva isi pot impune vointa politica. Astfel, alegand sa nu isi exercite un drept constitutional, cetatenii isi vad realizate propriile lor convingeri prin neacceptarea, in mod indirect, a celor contrare. De aceea, neparticiparea la referendum, mai exact neexercitarea dreptului la vot, este tot o forma de exprimare a vointei politice a cetatenilor si de participare la viata politica".

Singura conditie pentru ca neparticiparea la vot sa fie legala este aceea de a nu fi impusa de cineva cu forta, acelasi lucru fiind valabil si pentru mersul la vot. Traian Basescu si PDL au avut dreptul, ca orice partid politic, sa lanseze acest indemn.

"Partidele politice pot indemna sau din contra sa nu indemne cetatenii sa voteze, ambele aspecte ale dreptului la vot contribuind la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor. Ceea ce insa partidele politice nu pot intreprinde este obligarea cetatenilor la a vota sau, din contra, la a nu vota, intrucat numai in acest caz dreptul la vot este golit de continut", arata judecatorii.

"Neparticiparea la vot, avand in vedere cele mai sus expuse, nu este susceptibila de a atrage in acceptiunea Constitutiei astfel de sanctiuni, neputand fi calificata in nici un fel ca fiind contraventie sau infractiune", concluzioneaza CCR.

Sursa:gandul.info

 

Articol preluat din cotidianul Ziarul de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4297 zile, 2 ore, 22 minute, 34 secunde
CC poate analiza ceva doar din punctul de vedere al constitutionalitatii, nu al legalitatii. Deci CC nu poate aprecia daca ceva este legal sau nu, ci doar daca este constitutional sau nu. Asa ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.