Ultima oră

VIDEO!!!! Advertorial Georgel Costache de la Vincon, “Marea Medalie de Aur” ca degustător expert de vinuri

Ziarul de Vrancea
27 mai 2012 3763 vizualizări
Ttitlul i-a fost decernat la Concursul mondial de vinuri Bruxelles 2012 desfăşurat la Guimaraes - Portugalia u premiul este cel mai important trofeu acordat degustătorilor experţi de vinuri din lume, nominalizarea fiind făcută de Institutul de Statistică al Universităţii Catolice Louvain din Anglia

 Distincţie de aur pentru Georgel Costache, directorul Vincon Vrancea. Doctor inginer Georgel Costache a fost desemnat printre cei mai buni degustători din lume la Concursul Mondial de Vinuri Bruxelles 2012, acordandu-i-se trofeul degustătorului “Marea Medalie de Aur”.

Şeful de la Vincon Vrancea a acordat vinurilor din concurs calificativele cele mai apropiate de nota ideală

Nominalizarea a fost făcută de Institutul de Statistică al Universităţii Catolice Louvain din Anglia, prin analizarea aprecierii vinurilor a celor mai buni 400 degustători experţi de vinuri din lume. Potrivit lui Costache, în întreaga lume mai sunt patru degustători experţi de vinuri care au mai primit această distincţie. A 19-a ediţie a Concursului Mondial de Vinuri Bruxelles 2012 s-a desfăşurat luna aceasta la Guimaraes – Portugalia. Au fost degustate şi apreciate 8.397 vinuri şi băuturi spirtoase din 52 de ţări. Vinurile au fost apreciate vizual, olfactiv şi gustativ, iar băutura definită ca “excelentă” fiind notată cu 100 puncte. În acest an, juriile de degustători au fost compuse din peste 50 de comisii formate din cinci sau şapte degustători. “Format numai din profesionişti ai vinurilor, juriul Concursului Mondial de la Bruxelles a reunit crema experţilor internaţionali de vinuri. Peste 50 de naţionalităţi din întreaga lume au fost reprezentate ca degustători experţi, o diversitate ce contribuie la caracterul unic al evenimentului”, după cum a spus Georgel Costache. Directorul Vincon este singurul degustător roman căruia i s-au decernat Medalia de Argint în 2006 şi Medalia de Aur în 2011.
“A fi degustător este ceva complex. În afara de faptul că trebuie să ai simţurile dezvoltate, pentru că un vin se apreciază vizual, olfactiv şi gustativ, eu am avut marea şansă şi posibilitatea ca în cei doi ani de specializare la Universitatea de Oenologie Bordeaux, Franţa, să degust vinuri din întreaga lume: din Chile, Africa de Sud sau Australia. Acest lucru iţi crează posibilitatea deja să compari şi să stabileşti nişte criterii de apreciere a vinurilor”, ne-a dezvăluit Georgel Costache.

Costache a notat aproape de ideal

Anul acesta, la Guimaraes, la cea de-a 19-a ediţie a celui mai mare concurs mondial de vinuri din lume, Georgel Costache a primit cel mai important premiu acordat degustătorilor experţi de vinuri: Trofeul Degustătorilor – Marea Medalie de Aur. Distinctia este cu atat mai importantă cu cat în lume mai există doar patru degustători experţi ce au primit un astfel de trofeu şi a fost acordată prin analizarea notelor de apreciere a vinurilor a celor mai buni degustători experţi din lume. (peste 400) de la ultimele cinci concursuri de către Institutul de Statistică a Universităţii Catolice Louvain din Anglia. Practic, la fiecare 10 vinuri degustate în concurs s-au introdus 2 vinuri ce au fost degustate de către toţi degustătorii. Notările au fost trimise la Universitatea Catolică Louvain din Anglia. Aceasta a stabilit statistic o notă ideală pentru fiecare vin degustat, apoi a analizat aprecierile tuturor celor 400 degustători experţi. Notarea vinurilor efectuată de Georgel Costache a fost cea mai apropiată de nota ideală, acordandu-i-se astfel Trofeul Degustătorilor – Marea Medalie de Aur. Acest trofeu l-a propulsat pe Georgel Costache anul acesta, la Guimaraes, ca preşedinte la juriul nr. 1. “De fiecare dată cand apreciez un vin, întotdeauna îl compar cu vinurile etalon pe care le am deja în memorie, şi aşa dau notele. În general, cand merg la aceste concursuri internaţionale, mă pregătesc într-un anumit fel: fără cafea, ţigări sau mancare condimentată. Şi, vă dezvălui şi un mic secret: în fiecare seară înainte de concurs fac o inhalaţie cu sare”, ne-a mai spus degustătorul expert de vinuri, medaliat la Concursul Mondial de Vinuri Bruxelles 2012.

CV de expert în vinuri

Georgel Costache lucrează la Vincon Vrancea din 1980, după terminarea facultăţii, absolvind ca şef de promoţie. Din 1987 a fost director de vinificaţie, iar din 2002 şi pană în prezent este directorul general al SC Vincon Vrancea SA. Împreună cu echipa de oenologi de la Vincon Vrancea a creat brandurile forte de la Vincon: Beciul Domnesc, Viţa Romanească, 7 Păcate, Ambrosio şi cele mai bune vinarsuri din Romania: Mioriţa 12 ani şi JAD 28 ani. În 1998, Georgel Costache a obţinut doctoratul în oenologie, iar din 2004 este vicepreşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din Romania. În 2007 a fost nominalizat şi i s-a decernat  titlul de “Oenologul anului” în Romania, iar din 2008 este expert din partea Romaniei la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului în comisiile de oenologie şi băuturi spirtoase.

Pe platforma web tv a ZdV puteti urmări un material video cu oenologul Georgel Costache.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.