Ultima oră

Catolicii sărbătoresc astăzi duminica Floriilor

Ziarul de Vrancea
1 apr 2012 576 vizualizări
Ziua aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întimpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic. Catolicii sărbătoresc astăzi duminica Floriilor..

Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în Duminica dinaintea Învierii Domnului. De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uţi sau la porţi. În unele parţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apară casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.
Ramurile de salcie care se împart în biserica în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întampinat mulţimile în Ierusalim pe Isus.
Cu ziua de Florii începe ultima săptămană a Postului Paştilor, numită Săptamana Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întampine marea sărbătoare a Învierii Mantuitorului Isus Hristos.
Intrarea lui Iisus în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pămantească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după Lege ca este Mesia, Mantuitorul lumii. Poporul îl întampină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigand: 'Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine întru numele Domnului'. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume, pentru a aduce mantuirea ei. Intrand ca Împărat în Ierusalim, Isus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omenirii pe care o purta în Sine.
Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintai care o pomenesc sunt Sfantul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călatorie, descrie modul în care se celebra aceasta duminică în Ierusalim, spre sfarşitul secolului al IV-lea. De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfantul Ioan Gură de Aur, Sfantul Ambrozie şi Sfantul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.
În vechime, Duminica Floriilor, începutul săptămanii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.
hotnews.ro



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.