Ultima oră

Investiţiile în terenurile agricole au potenţial ridicat de creştere

Ziarul de Vrancea
28 feb 2012 1409 vizualizări
Preţurile terenurilor agricole s-au dublat în ultimii ani, dar rămîn de 3-7 ori mai mici decît în UE

Preţurile terenurilor agricole din Romania sînt de 3 pînă la 7 ori mai reduse decît în majoritatea statelor europene, deşi s-au dublat în perioada 2007-2011, ajungînd la o medie de 1.972 euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, care estimează menţinerea trendului ascendent. În Romania, preţurile terenurilor agricole diferă foarte puternic între regiuni. În zonele de Nord-Est şi Sud-Est preţul mediu de vînzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, în timp ce în zonele de lîngă Bucureşti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arată în cel mai recent studiu al companiei. DTZ estimează un avans al preţurilor în următorii trei ani pînă la aproape 3.000 de euro pe hectar. Astfel, preţul mediu la nivel naţional era în 2011 de 1.972 de euro pe hectar, faţă de 927 de euro în 2007 şi 1.700 de euro în 2010. Romania are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sînt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arată că 6,8 milioane de hectare sînt neutilizate. "Suprafaţa de teren disponibilă spre vînzare în prezent în Romania este estimată la 500.000 de hectare. În general, este aproape imposibil să găseşti parcele mari de teren de vînzare. Sînt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizări, generaţii după generaţii. Suprafeţele mari sînt foarte rare. În aceste condiţii, este posibilă achiziţia unor suprafeţe mari de teren printr-un proces de consolidare a mai multor bucăţi sau prin cumpărarea unui teren deja comasat. În acest caz, ofertele sînt rare şi foarte scumpe", se menţionează în raport. Valoarea de piaţă a unei suprafeţe mari de teren este în general cu 50% mai mare decît cea a loturilor de dimensiuni mai mici. "Comasarea terenurilor mici în loturi mai mari în scopul creşterii productivităţii şi a eficacităţii a devenit o oportunitate de afaceri pentru investitorii din domeniul agricol", apreciază sursa citată. În ceea ce priveşte terenul forestier, în Romania acesta are o suprafaţă de şase milioane de hectare (25% din aria ţării), din care circa patru milioane de hectare sînt deţinute de stat. În Europa, media terenurilor forestiere este de 32% din suprafaţa totală a ţării. Preţul pădurilor din Romania este cuprins între 2.000 şi 5.000 de euro pe hectar, iar cel mai ieftin tip de lemn, cel pentru foc, este vîndut în Romania cu circa 70 de euro pe metru cub. În aceste condiţii, analiştii DTZ apreciază că investitorii sînt din ce în ce mai interesaţi de terenurile agricole din Romania, avînd în vedere că în celelalte ţări europene are loc o reaşezare a preţurilor pe acest segment.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.