Ultima oră

200 de turbine eoliene vor fi puse să stoarcă bani din vîntul Vrancei

Ziarul de Vrancea
23 nov 2011 6099 vizualizări
Patru companii au demarat proiecte de înfiinţare a unor parcuri eoliene în Vrancea, însă pînă la această oră doar două turbine transformă vîntul în energie electrică u astăzi are loc la Mărăşeşti dezbaterea publică pe probleme de mediu al celui mai mare proiect de profil din judeţ u Primăria a încasat deja o “arvună” de 100.000 de euro în contul viitorului parc

“Personal nu am văzut cazuri de păsări lovite de pale, în schimb am văzut nişte imagini terifiante de la baza unor turbine în Italia, tocmai de aceea se evaluează impactul asupra mediului”, ne-a declarat directorul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea
Astăzi va avea loc la sediul Primăriei Mărăşeşti dezbaterea publică obligatorie pentru proiectul ce priveşte amenajarea celui mai mare parc eolian din judeţul Vrancea de către firma Mărăşeşti Wind SRL din Cluj-Napoca, membră a Sinus Holding din Ungaria, care derulează mai multe proiecte de profil în sud-estul Romaniei. Potrivit primarului Constantin Vlase, dezbaterea este un pas foarte important în cadrul proiectului care aduce primăriei o redevenţă anuală de 100.000 de euro. “Ca să glumesc un pic sînt bani nemunciţi”, ne-a spus primarul Constantin Vlase. Edilul şef al oraşului Mărăşeşti speră ca prima turbină eoliană să se învîrtă anul viitor, iar proiectul propus de investitori să nu fie respins pe motiv că ar afecta păsările călătoare care au culoar de zbor prin Lunca Mărăşeştiului. Judeţul Vrancea pare a fi destul de atrăgător pentru cei care vor să investească în energie eoliană. La ora actuală, o singură firmă are în judeţul nostru două turbine eoliene instalate şi autorizate de autorităţile de mediu să funcţionize pînă în 2019, în zona Rugineşti. Este vorba despre un proiect al omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Totuşi, se urmăreşte realizarea a încă 200 de turbine eoliene care să genereze o putere totală de peste 400 de MW.


Turbinele pot ucide păsările în zbor


Societăţile comerciale de profil SC Energycum W SRL, SC Eoliana SRL şi SC Mărăşeşti Wind SRL au început demersurile de înfiinţare a unor parcuri eoliene în zonele Corbiţa, Adjud, Pufeşti, Tătăranu şi Mărăşeşti desigur în extravilan, dar momentan sînt în diverse stadii de avizare. Mai nou, şi grupul clujean Energobit a anunţat că intenţionează să amplaseze un parc eolian la Garoafa. “Înainte de a primi autorizaţie pentru o turbină eoliană este necesar să se întocmească un raport privind impactul asupra mediului. Unele dintre aceste turbine se află în ariile protejate sau în vecinătatea acestora şi înainte de a aproba un asemenea proiect trebuie evaluat orice detaliu”, spune Paul Mihai Giurcă, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea. Acesta precizează că ar putea fi afectat zborul păsărilor care au habitatul în aria protejată dat fiind faptul că turbinele cu diametrul palelor pot ajunge la 80-100 de metri înălţime. “Personal nu am văzut cazuri de păsări lovite de pale şi nici nu mi s-a comunicat din ţară că ar fi fost asemenea probleme. În schimb am văzut nişte imagini terifiante de la baza unor turbine în Italia. E o problemă de discutat şi tocmai de aceea se fac aceste studii”, a mai adăugat Giurcă.


Dobrogea, campioană la vînturi


Cea mai oferatantă zonă în ceea ce priveşte frecvenţa şi puterea vîntului este Dobrogea, unde judeţul Tulcea est “campion”. De asemenea, Moldova este şi ea ofertantă mai ales în sudul regiunii, unde se încadrează şi Vrancea. Cei care vor să investească în energie eoliană obţin mai întîi aprobări de la instituţiile de Mediu pentru amplasarea unor anemometre care măsoară caracteristicile vîntului. “Înainte de a construi un parc eolian dezvoltatorii montează în zona în care doreşte înfiinţarea parcului un anemometru. Acest aparat ridicat cam la înălţimea turbinei măsoară puterea vîntului, frecvenţa lui şi foarte important, dacă acesta este constant. Se prospectează caracteristicile vîntului vreme de jumătate de an – un an după care se fac nişte medii şi se trage concluzia dacă este profitabil sau nu dezoltarea unui parc”, a mai adăugat directorul Giurcă. În ceea ce priveşte poluarea aceasta este 0, cel puţin ca emisii. Pentru faptul că în producerea curentului electric nu se arde nimic emisiile sînt inexistente. Cu toate acestea, ar putea fi vorba cel puţin de o poluare fonică motiv pentru care parcurile sînt instalate destul de departe de comunităţile locuite. Sectorul de energie eoliană din România poate atrage investiţii de peste cinci miliarde de euro pînă în 2013, potrivit Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană. „Energia eoliană este, dintre toate energiile verzi, cea mai puţin costisitoare pentru consumatorul român”, a precizat directorul executiv al Asociaţiei, Dana Duică. Totuşi, ţara noastră are elaborată o lege de promovare a energiei regenerabile încă din 2008, dar care nu a fost încă aplicată pentru că nu a primit un aviz din partea Comisiei Europene. Oficialii UE nu au ajuns la o concluzie clară dacă legea crează sau nu facilităţi excesive pentru investitori.


“Nu poţi să blochezi proiectul pentru că zboară o cioară acolo”


Primarul din Mărăşeşti, Constantin Vlase, este nerăbdător să demareze proiectul, mai ales că afacerea va aduce la bugetul local o redevenţă de 10,3 milioane de lei, adică 100.000 de euro anual. Plata impozitului pe terenul concesionat se ridică pentru anul 2011 la suma de 18.715 lei. Lucrările sînt în grafic, în acest moment fiind realizat PUZ-ul, pe cheltuiala investitorului, documentaţie strict necesară la eliberarea autorizaţiei de construcţie de către Primărie. Procedura de eliberare a acordului de mediu este mai delicată întrucît turbinele eoliene ar fi amplasate în apropierea Ariei Protejate Lunca Siretului unde există un coridor de trecere a păsărilor migratoare. „Sper să nu li se pună beţe în roate şi să obţină autorizaţia de construcţie. Deocamdată mai au nevoie de nişte avize de la Mediu unde se pare că sînt unele probleme legate de habitatul unor păsări şi zborul lor în zona eoliană. Trebuie să existe 176 m distanţă de la culoarul de zbor al păsărilor ca să ai voie să construieşti. Sper ca lucrurile să decurgă normal la dezbaterea care are loc astăzi la sediul Primăriei. Nu poţi să blochezi proiectul pentru că zboară o cioară acolo”, a declarat primarul Vlase. Cu prilejul ultimei întîlniri a fost stabilită şi poziţia de amplasare a pilonilor, în funcţie de simulările ce ţin cont de direcţia şi intensitatea vîntului. Edilul speră ca proiectul să creeze şi locuri de muncă pentru cetăţenii oraşului. În plus, acesta spune că, potrivit prevederilor din contract, pe suprafaţa parcului se va putea păşuna fără restricţii. În parc vor fi amplasate 28 turbine eoliene, costul investiţiei fiind estimat la 200 milioane Euro. (Silvia VRÎNCEANU, Sorin TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
jan, acum 4551 zile, 15 ore, 51 minute, 28 secunde
La noi ca la nimeni. La granita dintre Ungaria si Austria sunt mii de asemenea turbine. La noi nu se pot monta acestea ca zboara o randunica sau o cioara, nu se pot construi autostrazi caci prin zona citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.