Ultima oră

Congresele sioniste de la Focşani

Sorin Tudose
29 sep 2011 2459 vizualizări
Comunitatea evreiască din Focşani este în sărbătoare zilele acestea, cu ocazia celebrării Anului Nou Evreiesc.

Printre activităţile specifice culturii evreilor a avut loc miercuri şi o lansare de carte despre această comunitate, la Sinagoga evreiască. Mai exact, arhivistul Bogdan Constantin Dogaru a lansat volumul “Congresele sioniste de la Focşani (1881-1883)” în care autorul vorbeşte despre importanţa evreilor din judeţul Putna în cadrul mişcării sioniste. “Congresele Sioniste de la Focşani din anii 1881-1883 şi în special Primul Congres Sionist din decembrie 1881, au constituit repere importante în istoria sionismului mondial, în general, şi pentru mişcarea sionistă a evreilor din Romania în special. Focşaniul a fost ales ca loc al desfăşurării Congresului deoarece aici exista o puternică comunitate evreiască ataşată idealurilor sioniste”, spune autorul la începutul cărţii. Lucrarea se vrea a fi pe lîngă o sursă de informare şi un omagiu, dat fiind faptul că anul acesta se vor împlini 130 de ani de la congresul amintit. Scopul sioniştilor era recolonizarea teritoriilor din Ţara Israel. La congres au participat 56 de delegaţi care au reprezentat 33 de organizaţii sioniste locale, organizaţii care reprezentau aproximativ 70.000 de activişti evrei, adică o treime din evreii români. Preşedintele congresului a fost Samuel Pineles, iar secretarul congresului a fost David Rintzler. La congresul ţinut acum 13 decade în oraşul nostru a fost intonat pentru prima oară imnul Hatikva, azi imnul oficial al statului Israel. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cicerone A., acum 4621 zile, 19 ore, 31 minute, 48 secunde
O carte care merita sa fie citita.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.