Ultima oră

Cucuvelele s-au refugiat în curtea Arhivelor Naţionale

Sorin Tudose
27 sep 2011 1416 vizualizări
Păsările au „migrat” se pare din copacii tăiaţi din Piaţa Unirii

Copacii bătrîni din curtea Serviciului Judeţean Vrancea al Arhivelor Naţionale ascund printre ramurile lor mai multe…cucuvele. Cu toate că oraşele nu sînt tocmai mediul preferat de aceste păsări ele trăind mai curînd în pădurile cu luminişuri şi în regiunile stîncoase deschise se pare că imobilele care au în jur copaci bătrîni reprezintă o alternativă. În acest sens, clădirea arhivelor cu o vechime de peste 100 de ani şi cu nişte conifere la rîndul lor vechi de cîteva decenii asigură un climat favorabil celor 5-6 cucuvele care pot fi suprinse în curtea instituţiei de cei ce vin să cerceteze trecutul. Cucuveaua nu este altceva decît o bufniţă de talie mai mică, cu un penaj cenuşiu deschis, avînd ochii de culoare galbenă. Aceasta nu e o pasăre migratoare, iar în timpul iernii se foloseşte de un depozit de grăsime din corp acumulat în anotimpurile calde. Insectele mari, rîmele, rozătoarele mici, păsările şi şopîrlele reprezintă hrana cucuvelelor, toate aceste fiinţe fiind vînate noaptea sau în lumină de crepuscul. În anii din urmă cucuvelele puteau fi văzute şi în parcul central, iar acum rămîne de văzut dacă puzderia de clădiri construite le va ţine departe sau acestea se vor adapta din nou la habitatul din Piaţa Unirii. Chiar înainte de începerea lucrărilor la centrul istoric, în grădina publică au fost fotografiaţi doi pui de cucuvea căzuţi din cuibul amenajat într-un copac din spatele bisericii. De asemenea, în faţa Arhivelor Naţionale erau mai mulţi copaci care au fost tăiaţi în timpul lucrărilor, acest fapt putînd afecta păsările. „Cînd a început proiectul de restaurare a Pieţii Unirii am impus să nu se reducă spaţiul verde. Ce-i drept, s-au mai tăiat din copaci, dar au putut fi tăiaţi şi din raţiuni concrete, unii dintre ei fiind destul de bătrîni şi şubrezi putînd pune siguranţa trecătorilor în pericol. Acum va trebui să se replanteze copacii pentru a completa zonele în care aceştia au fost tăiaţi mai ales că Focşaniul cam duce lipsă de spaţiu verde”, a declarat Paul Giurcă, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea. Pînă atunci, puteţi vedea un instantaneu cu frumoasa păsăre surprins de angajaţii de la Arhive. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Erou al U.R.S.S., acum 4616 zile, 9 ore, 6 minute, 17 secunde
Surse bine informate, care doresc sa-si pastreze anonimantul, au declarat ca migratia cucuvelelor s-a facut la dorinta expresa a Presedintelui judetul Vrancea, dl Marian Oprisan. Domnia sa a dat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.