Ultima oră

Mormanele de moloz din Focşani, lăsate să strice imaginea oraşului

Sorin Tudose
6 sep 2011 1489 vizualizări
Paul Mihai Giurcă, directorul APM, spune că nu există nici măcar o prevedere legislativă care să limiteze timpul cît pot fi depozitate aceste deşeuri

Mormanele de moloz rezultate în urma demolărilor şi depozitate aiurea prin oraş sau la marginea acestuia, dar şi în orice alt loc care strică aspectul estetic al localităţilor, nu au nici o şansă de a fi ridicate de autorităţi. Nici proprietarii pe terenul cărora sînt depozitate nu pot fi sancţionaţi în vreun fel. Primăria stabileşte locurile în care astfel de deşeuri pot fi depozitate, dar persoanele fizice sau juridice pot lăsa liniştite molozul dacă o fac pe terenul lor, chiar dacă zonele arată respingător. “Teoretic primăriile aleg locurile în care se vor depozita astfel de deşeuri, putînd cel mult să ne consulte pe noi. Molozul este folosit de regulă la întărirea şi consolidarea malurilor pe de o parte, iar pe de altă parte la înălţarea terenurilor. Noi oricum nu putem interveni pentru că sîntem instituţie de emitere autorizaţii, dar nici Garda de Mediu ca organ de control nu poate, deoarece este vorba despre un teren privat, iar deşeurile sînt oricum inerte chimic”, a declarat Paul Mihai Giurcă, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vrancea. Se pot aplica sancţiuni şi măsuri de remediere a situaţiilor doar în cazul în care cineva abandonează deşeuri rezultate din construcţii pe proprietatea altcuiva fără a-i cere în prealabil acceptul. Conform legislaţiei în vigoare, la ora actuală un proprietar care vrea să îşi ridice un teren prin deşeuri din construcţii poate începe procedura azi şi să o termine… cînd s-o termina. “Din păcate nu există o pîrghie legislativă care să limiteze timpul efectiv cît poate fi ţinut un teren cu aceste deşeuri pe el. De exemplu, un cetăţean vrea să îşi ridice pămîntul pentru a construi un imobil. La începutul proiectului estimează că într-un an începe lucrarea şi din diverse motive nu o mai începe. Ce poţi să îi faci? E terenul omului cu toate că nu este estetic pentru comunitate”, a mai declarat Paul Mihai Giurcă. Acesta s-a întors la şefia APM la finele lunii trecute, înlocuindu-l pe Adrian Colin care la ora actuală ocupă un post de consilier în cadrul Agenţiei. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.