Ultima oră

Biserica din Piata Unirii a reinceput oficializarea nuntilor

Sorin Tudose
5 sep 2011 2494 vizualizări
Lacasul simbol al Focsaniului a implinit anul acesta trei secole si jumatate de la sfintirea sa in anul 1661

Focsanenii care isi unesc destinele in fata lui Dumnezeu au profitat de faptul ca lucrarile din Piata Unirii se apropie de final si au inceput sa se casatoreasca la biserica cu hramul “Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul”. Daca in ultimii patru ani cel mai cautat lacas de cult in vedera oficierii cununiilor religioase era “Sfintul Nicolae Nou” si asta gratie frumusetii arhitecturale a cladirii cit si gradinei pline de verdeata din jurul acesteia, usor, usor cuplurile care vor sa-si uneasca destinele se vor indrepta din nou catre Biserica din Piata Unirii. “Intr-adevar, oamenii au inceput sa se intoarca la biserica noastra, dar oricum sintem departe de ceea ce insemnau evenimentele acum aproape 4 ani. De la inceputul verii si pina la ora actuala au fost oficializate, cred, vreo 7 nunti, dar speram ca pina mai spre sfirsitul toamnei sau cel tirziu vara anului viitor lucrurile sa reintre pe fagasul firesc”, ne-a spus preotul paroh Tudor Marin. Parintele spune ca de cind intreg ansamblul de la Piata Unirii a intrat in reparatie bisericii nu i-a mers bine de loc nici cu nunti si botezuri, nici cu comercializarea luminarilor, nici cu slujbe, dar perioada neagra a cam trecut. “Acum este bine pentru ca s-a terminat cu noroiul si praful care era cauzat de munca din santier. Ii asteptam cu drag pe toti cei care vor sa isi uneasca destinele in fata Domnului si cu atit mai mult pe cei botezati aici”, a mai spus parintele Marin. Biserica din Piata Unirii, prin zona in care este amplasata si prin valoarea sa, este cea mai avantajata dintre toate lacasurile de cult din oras. Nunta ramine in continuare un lucru sacru, dar multor cetateni le place sa stie cit mai multa lume de evenimentul lor, iar din zona centrala orice ai face n-ai cum sa “scapi” nevazut. Lacasul simbol al municipiului Focsani a implinit anul acesta trei secole si jumatate de la sfintirea sa in anul 1661. Aflata la hotarul celor doua tari romane, biserica “Sfintul Ioan Botezatorul” este martorul celor mai importante evenimente istorice, sociale si religioase care s-au petrecut in Focsani. Construit de Grigorie Gh. Ghica II (1660-1664), domnitorul Tarii Românesti, la 1661, lacasul a fost transformat in scurt timp in manastire, devenind cel mai bogat asezamint monahal de la Carpatii de Curbura. Incendiul de la 29 martie 1854 a pus capat dominatiei manastirii în orasul de pe Milcov si a marcat începutul declinului. Ultima relicva a manastirii, Turnul clopotnita, a fost demolat în anul 1905. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Florea Cosmin-Ionut, acum 4639 zile, 13 ore, 56 minute, 53 secunde
Gogule, eşti aşa de prost încât o dai în gropi. Reia clasele gimnaziale, te rog.
gogu, acum 4640 zile, 1 ora, 28 minute, 36 secunde
Oficierea, nu oficializarea, agramatilor. Puneti mana pe carte!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.