Ultima oră

Mihai Stanciu:ceasornicarul care le da ora exacta "italienilor"

Sorin Tudose
19 aug 2011 6710 vizualizări
Unul dintre putinii ceasornicari din Focsani se bucura de valul de „italieni” care vin sa isi repare bijuteriile si ceasurile

Focsaneanul Mihai Stanciu, unul dintre putinii ceasornicari ai orasului se bucura zilele acestea de valul de “italieni” care s-au intors acasa si vor sa isi repare ceasurile si bijuteriile. Ca pentru fiecare prestator de servicii, dar mai ales pentru ceasornicarul in virsta de 55 de ani, venirea stranierilor acasa reprezinta o gura de oxigen din punct de vedere financiar. Daca pentru internet, televiziune, telefonie sau orice alt serviciu fix sau mobil ofertele sint nenumarate, pentru repararea unui ceas sau a unei bratari alternativele sint limitate. “Se simte venirea vrincenilor plecati peste hotare seara cind fac monetarul. Oricum, nu este o crestere foarte mare, dar conteaza. Din ce imi spun clientii, atelierele de reparatii ceasuri/bijuterii din Italia au tarife destul de mari. Nu stiu daca sint mari sau doar direct proportionale cu nivelul de trai de acolo, dar stiu ca la noi preturile sint mult mai mici comparativ cu ale lor”, ne-a spus Mihai Stanciu. Daca in Italia pentru inlocuirea unui telescop la ceas se poate ajunge la citeva zeci de euro, la mesterul focsanean aceeasi operatiune costa doar 3-5 lei, adica de citeva zeci de ori mai putin. Ceasornicarul spune ca in aceasta perioada trebuie sa lucreze la foc automat pentru ca “italienii” sint grabiti. “Sint multi oameni care vin din mediul rural si nu isi pot permite sa stea prea mult in oras, pentru ca stiti cum e, trebuie sa isi vada toate rudele. Din acest motiv sint foarte grabiti si vor sa le repar bijuteriile sau ceasurile foarte repede, pe loc, daca se poate”, ne-a mai spus ceasornicarul. Acesta spune ca de obicei atit ceasurile cit si bijuteriile le poate repara si pe loc, dar cum luna lui august este “plina” si nici ceasornicari prea multi nu mai sint in oras cererea este destul de mare motiv pentru care in aceasta perioada atelierul este aglomerat. Intre a repara un ceas si a repara un lantisor, Mihai Stanciu prefera sa mestesugeasca la cel dintii. “Lucrez cu placere si ceasuri si bijuterii, dar de ceasuri ma simt mai atasat pentru ca aici se vede mai bine munca mea. Un ceas care nu mai ticaie, odata reparat prinde iar glas. La o bratara nu fac de cele mai multe ori decit sa lipesc niste zale”, a spus mesterul focsanean. Mihai Stanciu lucreaza din 1977 in domeniul mecanicii fine dupa ce a terminat o scoala de profil la Oradea. Atelierul ceasornicarului se gaseste in Piata Moldovei 25 A. (Sorin TUDOSE) 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Traian Zararu, acum 4548 zile, 56 minute, 4 secunde
La multi ani D-nului Stanciu Mihaita cu ocazia sarbatoriri zilei de nastere si a sarbatoriilor de iarna! Traian Zararu.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.