Ultima oră

Badaranul de cimitir - Prostul gust din cimitire: cavouri cu termopane, gemulete si vizor!

Sorin Tudose
16 iul 2011 9059 vizualizări
Cimitirile din Focsani nu au facut fata torentului de kitsch ce inunda intreaga tara u in locul cavourilor sobre ce se construiau cindva de cei mai buni arhitecti au aparut cavouri kitschoase cu ferestre termopan, usi de apartament dotate cu vizor si placate cu gresie si faianta u fostul prefect Nicolae Giurgea si-a facut un cavou cu zabrele, cum nu credem sa mai existe in lumea civilizata u va lasam pe dumneavoastra sa spuneti la ce va trimite imaginea cavoului fostului prefect

A scrie despre cimitire si implicit despre locurile de veci ale celor trecuti in nefiinta este un lucru tabu, desi nu credem ca a fost asa si cu jumatate de veac in urma, de exemplu. Cu riscul de a parea malitiosi va vom relata situatia din cimitirile focsanene si mai cu seama din Cimitirul Nordic, aflat in administrarea Primariei. Cimitirul reprezinta un loc sacru in care nu doar iti duci "mortul la groapa" ci iti ofera un bun prilej de meditatie asupra inaintasilor si a vremurilor de altadata. Prabusirea regimului comunist a dus mai mult ca niciodata la aparitia parvenitilor, a "descurcaretilor" si a celor pentru care "banii fac pamintul sa se invirta". Imbogatiti peste noapte, cu afaceri de tranzitie, fara nici o cultura a valorilor si fara nici o idee despre ce inseamna frumos, bogatii "capitalismului de cumetrie" au inceput sa epateze prin orice mijloc. Culmea e ca acesti melteni pentru prea multi au servit drept model astfel incit intreaga societate se zbate acum intr-un kitsch general. Din aceste motive au aparut acum prin cimitire cavouri care mai de care mai "moderne" in deplin contrast cu cele construite inainte de anii 1990 si cu aspectul general al cimitirelor.


Cavoul cu "¦ vizor la usa


In Cimitirul Nordic din Focsani, pe linga cavourile vechi de peste jumatate de secol, slefuite in piatra, au aparut si cavouri cu tigla rosie, cu faianta, cu termopane si de culori stridente, evident. Unele cavouri au gemulete mici aidoma celor de aerisire de la baie. Usile de termopan sint prevazute cu"¦vizor! Nu spunem ca fastul este de sorginte negativa doar ca un bun gust elementar trebuie sa existe in toate cele. E limpede ca diferente de clasa au existat din totdeauna si ca persoanele mai instarite, dar si cele care au reprezentat ceva in viata au cavouri si monumente funerare pe masura.


Totusi, unde este bunul gust la cavoul fostului prefect PDSR Nicolae Giurgea care si-a facut o monstruozitate cu gratii de jur imprejur de parca ar urma sa fuga mortul din cavou? Unde este corectitudinea si respectul fata de unul din cei mai importanti focsaneni ai anilor 1800 cind cavoul lui Gheorghe Apostoleanu clasat ca monument istoric a fost declasat doar pentru a servi intereselor unei familii de preoti?


Cum se leaga numele lui Argint de arhitectul Ion Mincu?


Cine ar trebui sa faca ordine in cimitire, in sensul pastrarii unei minime decente fata de ce ar trebui sa fie un cimitir? "Mie poata sa nu imi placa ce se construieste in materie de cavouri in cimitir, dar nu pot lua nici o decizie de stopare a acestui tip de constructii. Eu cel mult pot face o sugestie, cei da la Serviciul de Urbanism ar putea reglementa aceste aspecte", ne-a spus Cristi Zbirciog, administratorul Cimitirului Nordic din Focsani. In replica, cei de la Serviciul de Urbanism din cadrul Primariei Focsani ne-au comunicat ca nu exista nici o prevedere privind forma, dimensiunea sau culoarea cavourilor din "dormitoarele de veci". Daca nu exista norme de ce sa fie facute? Poate vrea "smecherul de cimitir" sa isi faca cavou roz ca sa fie in trend. De ce sa se impiedice de autoritati? Un caz elocvent pentru lipsa autoritatilor de orice fel il gasim in Cimitirul Sudic.

Lipit de cavoul proiectat de ilustrul arhitect Ion Mincu pentru familia Simionescu-Rimniceanu, clasat ca monument istoric, a fost construit un cavou care il intrece pe cel vechi doar prin prisma dimensiunii.





Construit in primii ani ani de dupa momentele din decembrie 1989 cavoul apartine unei oarecare familii Usturoi, dar s-ar parea ca de fapt si de drept este a unei rude a interlopului Costica Argint. Ca imaginea pervertirii valorilor sa fie completa in cavoul proiectat de Ion Mincu la comanda familiei Simionescu-Rimniceanu se arunca fara nici un pic de rusine tot felul de pungi, resturi de luminari si multe altele.


Intrarea din spate ce duce in cripta nu este strajuita de nici o usa, iar oamenii profita de acest lucru pentru a baga "mizeria sub pres". Gata cu respectul fata de inaintasii nostri"¦(Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739422 zile, 3 ore, 34 minute, 10 secunde
CAVOUL tov.MARIAN OPRISAN,erou al munci de informare la securitate,foto-model de talie internationala,necunascator de limbi straine,cu liceu si facultate la fara-fregventa si la distanta ,unde citeste integral
, acum 739422 zile, 3 ore, 34 minute, 10 secunde
Care Serviciu de Urbanism sa faca ordine? Ce va mirati ca cimitirele arata asa? Dar orasul? Este tot o varza? Case de toate modelele in bucatele de teren, in cartiere de blocuri care pana odinioara citeste integral
, acum 739422 zile, 3 ore, 34 minute, 10 secunde
De ce nu avem toti aceleasi drepturi sa stim inainte de a o taia unde vom fi parcati..?? Daca esti un om de rand habar nu ai unde vei fi parcat la nordic,la sudic,la bahne,sau pe centura ocolitoare citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.