Ultima oră

Garda de Mediu, cu ochii pe deseurile electrice

Sorin Tudose
14 iul 2011 624 vizualizări
Persoanele fizice care sint prinse ca arunca DEEE in locuri nepermise pot fi amendate cu 1.000 lei, iar firmele cu 10.000 lei

Comisarii de la Garda de Mediu Vrancea au demarat o actiune de verificare a persoanelor juridice care au ca obiect de activitate colectarea de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE). De asemenea, au fost verificate toate institutiile care iau contact intr-un fel ori altul cu acest tip de deseuri. In acest sens au fost controlati producatorii de echipamente electrice si electronice, dar si autoritatile publice locale, respectiv operatorii economici care colecteaza DEEE. Pina acum au fost realizate citeva zeci de controale fara a se gasi abateri majore, dar campania se va mai desfasura o bucata de vreme. Conform prevederilor legale in domeniu, autoritatile locale au obligatia de a asigura existenta si functionarea a cel putin unui punct de colectare selectiva a DEEE provenite de la gospodarii. "Efectele potentiale asupra mediului si sanatatii umane ca urmare a prezentei substantelor periculoase in echipamentele electrice si electronice nu sint deloc de neglijat. Mai devreme sau mai tirziu trebuie sa ajungem si noi la gradul de civilizatie din Occident", a declarat Aurel Cristian, seful Garzii de Mediu Vrancea. Aceste deseuri trebuie predate prin serviciul/operatorul de salubritate fie catre producatori, fie catre organizatiile colective. Pentru DEEE incluse in categoriile aparate de uz casnic se urmareste printre altele o valorificare de minimum 80% din greutatea medie pe aparat. Pentru deseurile constind in echipamente informatice se urmareste valorificarea a cel putin 75% din greutatea medie pe aparat si implicit reciclarea a minimum 65% a materialelor, componentelor si substantelor. Persoanele fizice care sint prinse ca arunca DEEE in locuri nepermise pot fi sanctionate cu 1.000 lei, in timp ce persoanele juridice pot primi amenzi de 10.000 lei. Amenda creste in cazul autoritatilor publice care in caz de nerespectare a legilor in vigoare pot primi sanctiuni de pina la 20.000 lei. Cei mai "vitregiti" sint producatorii si organizatiile de colectare, care pot plati pina la 50.000 lei in cazul in care nu respecta regimul acestor deseuri. (Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.