Ultima oră

ECONOMIC-AUTO:Test Drive cu Citroen C-Zero. Impresii de la volanul primei masini electrice frantuzesti disponibila in Romania -VEZI VIDEO

Ziarul de Vrancea
13 mai 2011 452 vizualizări
Citroen C-Zero, alaturi de Mitsubishi i-MiEV din care deriva, se numara printre primele masini electrice care au inceput sa circule deja pe drumurile din Romania. Daca in urma cu 2-3 ani masina electrica parea o utopie, acum o poti vedea in showroom-uri, o poti cumpara si o poti conduce, chiar aici, in Romania.



E drept ca pretul e prohibitiv. Un Citroen C-Zero ca cel din acest scurt test costa 36.650 euro cu TVA inclusa. Taxa pe poluare (sau taxa de prima inmatriculare) e zero. Benzinaria va deveni o constructie urbana pe care o vizitezi doar ca sa-ti cumperi guma de mestecat si suc.


Statul acorda un bonus de 3.700 euro celor care-si cumpara automobile electrice, insa pretul ramane oricum ridicat. Asta nu inseamna, totusi, ca masina electrica trebuie ingnorata.


Adica cine are bani de asa ceva ar face bine sa profite repede, inainte ca energia electrica sa fie taxata excesiv precum carburantul. Desigur, socoteala rationala spune clar ca automobilul electric nu e (cu mult) mai rentabil decat o masina diesel sau benzina, dar urmand mereu socotelile si ratiunea masini precum Ferrari n-ar trebui sa existe si cu totii ar trebui sa cumparam Logan, nu?


Practic, dupa ce conduci macar un pic Citroen C-Zero, e aproape imposibil sa nu te indragostesti de masina si, mai ales, de propulsia electrica. Sunetul de mic avion cu reactie, lipsa vibratiilor si silentiozitatea generala mai mare in comparatie cu o masina pe benzina sau diesel sunt principalele diferente pe care le observi la primul contact.


Citroen C-Zero are un motor electric de 64 Cai Putere (CP), cu 2 CP mai putin decat Mitsubishi i-MiEV din care deriva. Initial credeam ca masinile acestea doua sunt identice. La exterior se aplica asta, insa interiorul si setarile Citroen-ului sunt mai sic, mai rafinate. Bordul e maro, tapiteria pare mai de calitate si antifonarea mai buna. Cu alte cuvinte, C-Zero pare un pic mai de calitate decat i-MiEV, dar se simte mai putin agresiv, iar sunetul motorului e mult diminuat. Pacat, pentru ca sunetul este, poate, cea mai fascinanta trasatura a automobilelor electrice.



O alta diferenta consta in modul de lucru al cutiei de viteze cu o singura treapta. La i-MiEV e mai complexa, in timp ce la C-Zero e mai simpla, avand exact functiile unei cutii de viteze automate (P "" treapta de parcare, R "" marsarier, N "" neutru, D "" mers inainte). In plus fata de acestea, modelul Mitsubishi are si pozitiile B (Braking "" frana de motor mai puternica, pentru a utiliza cat mai putin frana de serviciu si pentru a recupera cat mai multa energie la franare) si C (City "" reducerea puterii motorului si eficientizarea consumului de energie electrica).


Bateria litiu-ion de pe Citroen C-Zero asigura o autonomie reala de circa 100 de kilometri (150 km spune producatorul). Reincarcarea dureaza circa 6-8 ore la o priza conventionala si costa mai putin de 2 euro.


In concluzie, automobilul electric pare ca un smartphone. Adica deocamdata e o fita, e scump, trebuie reincarcat in fiecare seara, adesea ti se pare inutil, dar are un farmec aparte care te face sa-ti doresti unul!



de Adrian Mitrea 0-100.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.