Ultima oră

POLITICA:Scenariul presedintelui Traian Basescu pentru Conventia PD-L de Stefan Vlaston Contributors.ro

Ziarul de Vrancea
12 mai 2011 396 vizualizări
Recunosc sau nu recunosc public, delegatii la Conventia PD-L vor resimti din plin umbra lui Traian Basescu proiectata pe tavanul si peretii salii in care se tine Conventia. Veghind ca un Big-Brother asupra lor. Asta in cazul ca nu va fi prezent chiar fizic alaturi de delegatii la Conventie.



Interesele lui Traian Basescu


Daca vrea sa ramana in istorie, Traian Basescu trebuie sa duca pana la capat procesul de reformare a statului roman. Cum pentru asta are nevoie de colaborarea guvernului pana in 2014, nu va pregeta niciun efort pentru a-si asigura si in 2012 un premier si un guvern partenere.


Majoritatea populatiei a inteles demersul sau. De aceea n-am asistat la demonstratii mamut ca in alte tari, la greve generale, pana si liderii de sindicat au cam disparut din peisaj, atunci cand nu s-au dus la puscarie, intelegand ca nu pot scoate lumea in strada. Populatia este mai inteleapta, comparativ cu politicienii, motivati mai degraba de obiective electorale. Nici nu e greu de inteles ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu poate da. Dar tot nu-si poate explica cum "boierii" economiei, "baronii" aflati in fruntea companiilor de stat rezista pe functii, bine mersi, atata timp.


Interesele PD-L


Sa ramana la putere dupa 2012, sa profite de o eventuala revigorare economica si de recunostinta populatiei. Dupa suturile si injuraturile pe care si le-a luat in actuala legislatura ar fi o recompensa binevenita. Cum poate ajunge la acest deziderat? Mergand pe mana lui Traian Basescu, pentru care 2014 e un punct terminus, nu poate fi banuit de calcule politicianiste servindu-i propria cariera.


Interesele lui Emil Boc


Sa conduca partidul la victorie in 2012. Eventual sa redevina premier, pe cai mari, intr-o noua legislatura. Pentru asta are nevoie sa se ocupe de partid, cu norma intreaga, sa construiasca noul program de guvernare, sa introduca criteriile de integritate propuse de grupul Macovei, pentru a demonstra alegatorilor ca pastoreste un partid mai curat si mai cinstit. Dupa ce lista penalilor din PD-L a adus un imens deserviciu partidului, punandu-l pe acelasi palier cu celelalte partide din spectrul politic, curatirea partidului de membri trimisi in judecata este vitala pentru recredibilizarea PD-L.


Interesele lui Vasile Blaga


Sa scape de eticheta de sef al vechii garzi din PD-L, care se opune schimbarii si reformarii partidului. In cazul pierderii presedintiei partidului sa reobtina influenta si putere, destul de dificil dupa ce a jucat la totul sau nimic. Daca pune deasupra intereselor personale unitatea partidului, poate obtine, impreuna cu Videanu si Berceanu, roluri in coordonarea comisiilor de specialitate, pentru elaborarea documentelor viitoarelor campanii. Dar nu in forurile de decizie ale partidului.


Interesele romanilor


Reforma sa mearga pana la capat. Clasa politica, inclusiv PD-L, sa se reformeze si ea, mai ales ca nu prea mai e de furat. Sa creasca productivitatea si atractivitatea economiei, sa beneficieze de o infrastructura apropiata de standarde europene, de sisteme de educatie si sanatate performante si eficiente.


Scenariul Lui Traian Basescu


Cum poate sa-si implineasca planul? Primul pas l-a facut cand i-a acordat sprijinul candidatului Emil Boc, in absenta caruia actualul presedinte al PD-L ar fi trecut la "fosti". Mesajul a fost corect inteles. Berceanu, Videanu, Gheorghe Falca, Cristian Poteras, Seculici, pentru a-i numi pe cei mai cunoscuti, au tras imediat pe dreapta. N-au mai candidat pentru nicio functie in conducerea partidului


Este posibil ca delegatii la Conventie sa-l voteze pe Blaga, riscand un razboi pe fata cu Traian Basescu? M-as mira. Cine ar conduce guvernul in cazul castigarii presedintiei PD-L de catre Blaga? Boc, si asa uzat, n-ar mai avea credibilitatea necesara dupa ce a pierdut sefia partidului. Cine l-ar mai asculta?


Asa ca tot la mana presedintelui ajung. Si ei stiu foarte bine acest lucru. Cu un premier care sa asculte doar de presedinte si nu de partid, trantit repetat prin motiuni de cenzura, s-ar instala o criza politica care ar pune capac eforturilor de iesire din criza economica. Si ar amplifica disperarea alegatorilor si repulsia fata de politicieni, existenta oricum, pana la cote de neimaginat. Care ar duce PD-L in neantul politicii.


Pentru a-i proteja pe Boc si PD-L de erodarea pe care ti-o da guvernarea, presedintele are in plan pasul doi: demisia lui Boc imediat dupa ce devine presedintele PD-L si instalarea unui guvern tehnocrat, condus, cel mai probabil, de Mihai Tanasescu. Ca doar nu i-a acordat lui Boc sustinerea asa, gratis, fara nicio preconditie! Este prea versat sa faca un astfel de cadou doar de ochi frumosi.


Mihai Tanasescu stie cel mai bine evolutia macroeconomica a Romaniei din ultimii ani, stie ce masuri trebuie luate in continuare pentru consolidarea stabilitatii si refacerii echilibrelor structurale, stie si cat au contat masurile guvernului Boc pentru iesirea Romaniei din prapastia in care o bagase guvernarea Tariceanu. Ultimele sale declaratii sugereaza ca ar fi batut deja palma cu presedintele. Cat despre ministri tehnocrati, e suficient sa-i amintim pe Mircea Miclea, Ionut Popescu, Cristian Popa, Calin Georgescu si atatia altii.


Mihai Tanasescu a asigurat echilibrele structurale din timpul guvernarii Nastase, ceeace, sa recunoastem, nu e putin lucru. A lasat in 2004 un deficit bugetar de 1,5% si 800.000 de bugetari. Ca acum PSD il reneaga, e treaba lor, dar asta nu-i scade meritele.


Doar ca Emil Boc pare ca nu se lasa dus de la guvernare. Intr-un interviu acordat luni in Evenimentul Zilei, spune ca va lucra doua norme, ca presedinte de partid si premier. (Sau poate a zis-o doar pentru urechile votantilor sai de la Conventie). Va accepta PD-L sa se duca la subsolul sondajelor, doar pentru ca Boc spera sa ne umplem buzunarele cu iluziile politicii sale economice? Putin probabil. Mai degraba Emil Boc vrea sa ne arate ce om de sacrificiu este pana la capat.


Daca ar castiga Vasile Blaga, ar mai fi valabil un astfel de aranjament? Nu cumva acesta a fost marul discordiei intre el si presedintele Basescu? Faptul ca Blaga isi dorea un guvern politic in continuare, condus, bunaoara de un membru al tripletei? Greu de spus.


PD-L si actuala coalitie, condusa de Emil Boc, va sprijini din umbra activitatea guvernului tehnocrat, care are nevoie de sustinere parlamentara si politica, pentru a nu pica la motiuni de cenzura.


Avantajele unui guvern tehnocrat


* Se evita pomenile si mita electorale inainte de alegeri.

* PD-L nu va trebui sa faca cu propria mana treburile murdare: reduceri, taieri de venituri, concedieri, inchideri de regii de stat, eliminarile de subventii convenite cu FMI. Castanele vor fi scoase din focul reformei de catre tehnocrati, care pot fi injurati mult si bine, doar nu participa la viitoarele alegeri. Altfel, deconturile le va plati PD-L.

* Campania va fi mai curata si mai cinstita, fara acuzele opozitiei de furt si cumparare de voturi, prin alocari bugetare preferentiale.

* Se va curata administratia centrala si locala, regiile autonome, de clientela politica, reprofesionalizarea acestor functii prin concursuri fiind mai usor de realizat de catre un guvern tehnocrat. Vom functiona pentru prima oara dupa 1990 fara algoritmul politic care a nenorocit o tara intreaga.

* Alegatorii mai uita taierile si amputarile de salarii si venituri impuse de guvernul Boc. Ca sa nu mai vorbim despre posibilitatea reizbucnirii crizei.

* O schimbare de "ritm" si de pozitionare a PD-L fata de raporturile de forte din politica este benefica, pentru un nou drum, o noua deschidere in evolutia partidului, spre recredibilizare, odata cu schimbarea garzii la conducere. Iar Boc poate declara, nonsalant, ca l-au obligat colegii sa demisioneze.


Chiar si asa, cu protejarea partidului in viitorul an de guvernare, PD-L tot nu va strange in 2012 mai mult de 25% din optiunile electoratului. UNPR nu stie daca va face 5% pentru a intra in parlament, UDMR va fi prezent la apel cu 5-6%, dar tot nu este suficient pentru a invinge USL si a-i refuza cererea de incredintare a functiei de premier. Trebuie gasita o solutie pentru inca 10-15% din voturi. Solutia s-ar putea numi "Alba ca Zapada" (sau "Lebada Neagra"). Sau, pana la urma, intreaga solutie!


Alegerile pentru primaria de la Baia Mare constituie un avertisment sever pentru PD-L, prin scorul atins de propriul candidat, 15% si procentul urias de absenteism, 70%. Acelasi lucru se va intampla si in 2012, la nivelul intregii tari, daca nu se schimba ceva in politica PD-L. Iar fuga parlamentarilor din coalitia de guvernare spre alte zari, pe masura ce se apropie alegerile, trebuie avuta in vedere in mod serios.


In acest weekend se va derula un moment important pentru politica romaneasca. Miza o reprezinta alegerile din 2012, revenirea sau nu la putere a USL si posibila intoarcere in istorie prin renuntarea la reformarea si modernizarea statului roman.


PS. Nu sunt prezicator sau confident de incredere al vreunei persoane sus puse. Imi place jocul de puzzle politic si ma confrunt cu cititorii mei pe chestiunile la ordinea zilei. Daca am gresit in predictii, asta e. Ma vor urechea cititorii. Imi asum riscul.


de Stefan Vlaston Contributors.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.