Ultima oră

INTERNATIONAL:Presa in Diagonala:Sondaj AP-GfK: 60% dintre americani l-ar realege pe Barack Obama

Ziarul de Vrancea
12 mai 2011 342 vizualizări
SUA si China ajung la un acord pe probleme economice si militare; Hillary Clinton critica Beijingul: "Masurile dure la adresa dizidentilor sunt o misiune prosteasca";

SUA si China ajung la un acord pe probleme economice si militare


Dupa doua zile de discutii bilaterale purtate la Washington, negociatorii chinezi si cei americani au ajuns la un acord in ceea ce priveste afacerile economice si cele militare, in ciuda mai multor aspecte nefavorabile, cum ar fi drepturile omului si cursul valutar al monedelor nationale. Conform acordului incheiat, comandantii militari americani si cei chinezi se vor reuni periodic, in cadrul initiativei "Dialogul strategic de securitate", informeaza The Washington Post.


De asemenea, acordul presupune si extinderea accesului SUA la pietele chineze si cel al chinezilor la tehnologia americana. Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a laudat "semnele concrete de progres", inclusiv promisiunea oficialilor chinezi de a proteja proprietatea intelectuala, scrie Financial Times.


Progresul in cadrul negocierilor vine pe fondul promisiunii Beijingului ca isi va liberaliza moneda nationala. Analistii sugereaza ca tara asiatica este mult mai dornica sa utilizeze politica monetara pentru a combate inflatia - o problema pe care unii o considera cea mai mare provocare economica a Chinei, scrie The Wall Street Journal.


Cu toate acestea, liderii celor mai mari doua economii din lume nu s-au pus de-acord cu privire la problema drepturilor omului. Intr-un interviu acordat publicatiei The Atlantic, Secretarul de Stat american Hillary Clinton a calificat masurile Chinei in privinta drepturilor omului drept "deplorabil". Ea spune ca masurile dure la adresa dizidentior chinezi sunt o "misiune prosteasca", Beijingul incercand "sa opreasca in loc istoria". Oficialul american a incercat sa justifice faptul ca SUA are in continuare relatii comerciale cu China, spunand: "Traim intr-o lume reala", potrivit BBC.


Siria: Al-Assad continua violentele


In ciuda sanctiunilor europene, regimul sirian continua represiunea violenta. De la inceputul protestelor antiguvernamentale pana acum 757 de persoane au murit si 9.000 au fost arestate. Regimul sirian continua represiunea brutala si trimite trupe in sudul satelor din jurul orasului Deraa, in ciuda sanctiunilor anuntate cu o zi inainte de Uniunea Europeana, contra oficialilor sirieni. Au fost auzite impuscaturi in timp ce armata a trecut prin cinci sate, dimineata devreme, dar nu au fost raportate vicime. Alte cateva suburbii ale capitalei, unde traiesc multe familii din clasa mijlocie, au ramas sub asediul fortelor militare si al serviciilor de securitate, scrie The Independent.


Potrivit Al Jazeera, fortele armate siriene au atacat un cartier rezidential din Homs, orasul sirian care a servit drept baza pentru sirienii care protesteaza impotriva regimului Bashar al-Assad.


Libia: Reprezentantul ONU, Ban Ki-moon, a solicitat "o incetare imediata a focului"


In plus, Ki-moon a cerut acces nerestrictionat pentru voluntarii organizatiilor umanitare in regiune. Anuntul vine pe fondul unei crize a refugiatilor. Se presupune ca 600 de imigranti africani au murit la bordul unei nave aglomerate care se indrepta spre Europa, informeaza Associated Press.


Hamas ar recunoaste un stat palestinian, dar nu Israelul


Liderul Hamas, Mahmoud Zahar, a anuntat ca grupul militant ar fi dispus sa accepte un stat palestinian, incadrat intre frontierele din 1967, dar a afirmat ca Hamas nu va recunoaste Israelul, deoarece acest lucru ar priva generatiile viitoare de "sansa de eliberare", scrie Haaretz.com.


Japonia: Guvernul va efectua o investigatie independenta la Fukushima


Prim-ministrul nipon Naoto Kan a anuntat o investigatie independenta in ceea ce priveste sistemele de siguranta de la centrala Fukushima. Kan a declarat ca guvernul poarta o vina considerabila pentru dezastru si a renuntat la un obiectiv anterior care presupunea obtinerea a jumatate din electricitatea tarii din energie nucleara, pana in anul 2030, scrie Financial Times.


AP: Jurnalul lui Osama bin Laden a fost confiscat


Oficialii americani au declarat, miercuri, ca un jurnal scris de mana al lui Osama bin Laden, care contine planuri si detalii ale operatiunilor intreprinse de catre gruparea terorista al-Qaeda, a fost confiscat in timpul raidului SEALS, anunta agentia de stiri Associated Press, preluata de catre publicatia americana USA Today. Pe langa acest jurnal scris de mana, care se presupune ca i-ar fi apartinut lui bin Laden, in timpul perchezitiei casei din Abbottabad, au mai fost confiscate 100 de unitati de disc flash si cinci calculatoare. Oficialii americani citati de catre Associated Press au oferit informatii sub protectia anonimatului, intrucat nu au fost autorizati sa vorbeasca public despre ceea ce au descoperit membrii echipajului SEALS in ascunzatoarea lui bin Laden.


Razboiul din Afganistan: 3 intrebari si 3 variante de raspuns pentru Barack Obama


Moartea lui Osama bin Laden alimenteaza dezbaterea asupra strategiei militare americane in Afganistan. Primii militari americani vor incepe sa paraseasca Afganistanul in timpul verii. Aceasta retragere a fost anuntata de Barack Obama inca din decembrie 2009. In urma cu cateva zile, presedintele american a declarat ca retragerea va fi una "semnificativa", fara a oferi insa detalii suplimentare. Dezbaterea asupra razboiului din Afganistan se reduce, in esenta, la trei intrebari. James M. Lindsay, fost responsabil pe probleme globale si afaceri multilaterale in cadrul Consiliului National de Securitate al SUA, considera ca Barack Obama are trei variante de raspuns la aceste intrebari. Vezi care sunt intrebarile si variantele de raspuns.


Sondaj: Majoritatea americanilor sunt de parere ca SUA si-au indeplinit misiunea si ar trebui sa isi retraga trupele din Afganistan


Moartea lui Osama bin Laden ar putea reorienta atat perspectivele militare in ceea ce priveste gruparea al-Qaeda, cat si peisajul politic pentru presedintele american Barack Obama. Moartea liderului retelei teroriste si dezbaterea referitoare la reducerea cheltuielilor federale alimenteaza apelurile pentru declararea victoriei in Afganistan. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de catre Organizatia Gallup pentru USA Today, sase din zece americani considera ca, odata cu inlaturarea lui Osama bin Laden, SUA ar trebui sa puna capat razboiului din Afganistan. Desi perceptia asupra razboiului din Afganistan s-a imbunatatit in urma evolutiilor recente, majoritatea americanilor sunt de parere ca SUA si-au indeplinit misiunea si ar trebui sa isi retraga trupele. Potrivit sondajului, 59% dintre americani cred ca SUA si-au indeplinit misiunea in Afganistan si ar trebui sa isi retraga trupele. Peste o treime din respondenti, 36%, spun, in schimb, ca SUA "inca mai au lucruri importante de rezolvat in Afganistan si ar trebui sa isi mentina trupele". Citeste integral.


Sondaj AP-GfK: 60% dintre americani l-ar realege pe Barack Obama


Mai mult de jumatate dintre americani sunt de parere ca presedintele Barack Obama merita sa fie reales, potrivit unui sondaj de opinie Associated Press-GfK, realizat in urma uciderii lui Osama bin Laden. Saizeci la suta dintre participantii la sondaj si-au manifestat sprijinul pentru Obama la viitoarele alegeri. De asemenea, aproape trei sferturi dintre respondenti, 73%, sunt increzatori ca Obama se poate ocupa in mod eficient de amenintarea terorista, informeaza revista Time.


de Andra Ciubotaru HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.